• چهار شنبه 27 فروردین 1404
  • الأرْبِعَاء 17 شوال 1446
  • 2025 Apr 16
دو شنبه 18 فروردین 1404
کد مطلب : 252171
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/Q1357
+
-

کشمکش‌ بر سر انتقال آب

سحر خانمحمدی؛ روزنامه‌نگار

در جلسه علنی روز یکشنبه مجلس شورای اسلامی با حضور نمایندگان استان‌های مختلف به موضوع بحران‌های منابع طبیعی کشور، به ویژه بحران آب در فلات مرکزی کشور پرداخته شد.  یکی از مباحث مهم این جلسه که موضوع تذکرات برخی از نمایندگان قرار گرفت، بررسی وضعیت منابع آبی در استان‌های یزد و اصفهان بود که در سال‌های اخیر به یکی از چالش‌های اساسی در این مناطق تبدیل شده است. نمایندگان مجلس در این جلسه به تذکر و اظهار‌نظرهای مختلفی در خصوص این بحران پرداختند و ضمن تأکید بر ضرورت مدیریت منابع آبی، خواستار توجه ویژه به مطالبات هر دو استان و تلاش برای یافتن راهکارهایی برای کاهش تنش‌ها شدند. در هفته‌های اخیر، اختلافات میان استان‌های یزد و اصفهان بر سر منابع آبی به اوج خود رسیده و وضعیت بحرانی آب در این مناطق، توجه رسانه‌ها و مسئولان را به شدت جلب کرده است. به گفته کارشناسان این بحران که از سال‌ها پیش ریشه‌دار شده، در پی افزایش جمعیت و فشارهای کشاورزی تشدید شده و در نتیجه به چند مورد اعتراض و برخی درگیری‌ها در زمینه بهره‌برداری از آب‌های مشترک منجر گردیده است. این وضعیت نه تنها به مشکلات زیست‌محیطی و اجتماعی دامن زده، بلکه تهدیدی جدی برای توسعه پایدار و رفاه مردم این دو استان به حساب می‌آید. در این شرایط، موضوع مدیریت منابع آبی و تأمین آب شرب و کشاورزی برای این دو استان، به یک بحران استراتژیک تبدیل شده که نیازمند تدابیر عاجل و برنامه‌ریزی دقیق است.

خسارت به تاسیسات آبی
در روزهای گذشته عده‌ای به ایستگاه‌های پمپاژ شماره سه و چهار تعرض و خسارت‌هایی به تاسیسات آبی استان یزد وارد کردند؛ خسارت‌هایی که منجر به قطعی آب در یزد شد و واکنش مردم و مسئولان را در پی داشت.

خط لوله انتقال آب: بحران یا ضرورت؟
خط لوله انتقال آب از اصفهان به یزد که از کوهرنگ آغاز می‌شود و به یزد می‌رسد، به عنوان یک پروژه حیاتی برای رفع بحران آب در یزد طراحی شد. در ابتدا، این پروژه برای تأمین ۷۸ میلیون مترمکعب آب در سال جهت شرب و صنعت بود. اما به دلیل افزایش جمعیت و توسعه صنعتی، این میزان به ۹۸ میلیون مترمکعب افزایش يافت. به گفته جواد محجوبی، مدیرعامل آب منطقه‌ای یزد، وابستگی آب شرب یزد به این خط لوله حدود ۵۰درصد است.

واکنش‌ها به تعرض به تاسیسات آبی یزد
در پی تعرض به ایستگاه‌های پمپاژ و خسارات وارده به خط انتقال آب، مسئولان یزدی واکنش‌های تندی نشان دادند. محمدرضا بابایی، استاندار یزد، این اقدام را خسارتی بزرگ به بیت‌المال دانست و از وزارت نیرو خواست تا مطالبات مردم اصفهان را بررسی و تدابیر لازم را برای جلوگیری از تکرار چنین رخدادهایی اتخاذ کند. وی همچنین اشاره کرد که اگر مطالبات کشاورزان اصفهانی حق است، باید مورد توجه قرار گیرد.
محمدصالح جوکار، نماینده مردم یزد در جلسه علنی روز یکشنبه مجلس در تذکری گفت: در یک دهه گذشته بیش از ۵۰ دفعه خطوط لوله انتقال آب استان یزد در منطقه شرق استان اصفهان و سایر تاسیسات عمدتاً به صورت دسته جمعی و به وسیله ماشین آلات سنگین مورد تعرض و حمله قرار گرفته و سبب شده است كه آب انتقالی برای مدتی قطع شود.
جوکار ادعا کرد: متاسفانه برخی مسئولان در برخورد قانونی با قانون شکن‌های آشکار که علی رغم فراهم بودن امکانات، شناسایی و دسترسی به آنها بسیار آسان است خودداری کرده‌اند.
سیدجلیل میرمحمدی، نماینده تفت و میبد در مجلس نیز در این باره گفت: باید تدابیری اندیشیده شود تا تخریب‌ آب تکرار نشود و مردم استان یزد دچار بحران و مشکل در تأمین آب شرب نشوند.
حامد یزدیان، نماینده اصفهان نیز در گفت‌وگویی با تأکید بر اینکه آسیب زدن به خط انتقال آب اقدامی نادرست و محکوم است، گفت: در نظام جمهوری اسلامی، کسی از صدمه زدن حتی به شیر آب یک خانه حمایت نمی‌کند، چه برسد به خط انتقال آب. ضمن محکومیت این اقدام، باید توجه داشت که در سال‌های گذشته نیز اعتراضات و اتفاقاتی در تونل سوم کوهرنگ رخ داد که منجر به توقف پروژه و قطع موقت انتقال آب شد و آنها نیز محکوم هستند.


 

این خبر را به اشتراک بگذارید