
شروع آرام پایتخت
تردد در پایتخت در نخستین روز کاری با بارش باران مواجه و البته روان بود

سیدمحمد فخار-روزنامهنگار
دیروز برای بسیاری از شهروندان پایتخت، نخستین روز کاری رسمی بود و همه ادارهها و صنوف با حداکثر توان روز کاریشان را آغاز کردند؛ روزی که با باران بهاری همراه شد. در این شرایط مدهای حملونقلی تهران تلاش کردند با حضور حداکثری ماموریت خود را با این ایده پیش ببرند که «مسافری روی زمین نماند» و حتی هوای بارانی و مرخصی احتمالی برخی رانندگان نیز نتوانست در روند جابهجاییها اختلالی ایجاد کند. در این شرایط سراغی از بخشهای مختلف این مدهای حملونقلی گرفتیم تا خدماترسانی در نخستین روز کاری سال را جویا شویم.
گشتهای منظم برای نظارت
به جز تاکسیها، خودروهای دیگری هم در پایانهها دیده میشوند. مالکی میگوید: در روزهای بارانی با توجه به حجم ترددها، گشتهای تاکسیرانی و ناظران خطوط در پایانهها کار را بهصورت میدانی مدیریت میکنند. نکته دیگر اینکه در روزهای بارانی و پرترافیک ما تاکسیهای خطوط کمتردد را به خطوط پرتردد اعزام میکنیم تا تقاضای مسافران در خطوط بدون تاکسی رفع شود. مهمترین اولویت در روزهای شلوغ، کاهش زمان انتظار مسافران برای رسیدن تاکسی است. تاکسیهای برخط نیز با همه توان در این روزها به کمک مردم تهران میآیند.
تاکسیرانی؛ مدیریت هوشمند
با وجود بارندگی شدید صبحگاهی و گشتی در شهر میتوان دید که تاکسیها در میدان ونک، پایانه آزادی و صادقیه مستقر هستند و مسافری در صف انتظار نیست. عدهای دلیلش را کمبود مسافر میدانند، اما رانندگان خبر از پایش هوشمند تاکسیهای تهران بهصورت برخط با سامانه نظارت تاکسیرانی(ADLS) میدهند. شادی مالکی، مدیرعامل سازمان تاکسیرانی شهر تهران میگوید: در این اقدام پس از نصب اپلیکیشن هوشمند روی گوشی راننده نظارت صورت میگیرد که شامل طول سفر، مسیر سفر، زمان سفر و نرخ کرایه است که مثلا در خط ونک ـ آزادی کدام تاکسیها فعال هستند، چه زمانی فعالیت کردهاند و چند نوبت در مسیر، تردد داشتهاند. این بستر جلوی هرگونه افزایش کرایه، نداشتن پول خرد یا مشکلات جانبی را میگیرد. این اتفاقات در روزهای پایانی سال گذشته آغاز شد و پایش هوشمند عملکرد تاکسیها امسال بهصورت جدی کلید خورده است.
ایستگاههای خلوت اتوبوس
در خطوط اتوبوسرانی هم خبری از ازدحام نیست و در گفتوگو با مردم برخی از طولانی شدن سرفاصلهها خبر میدهند و از این موضوع گلایه دارند. در اینباره میثاق اختر، مدیر روابطعمومی اتوبوسرانی میگوید: اعزام اتوبوسها بهصورت عادی در جریان است، ولی وقتی اتوبوسی به میدان و تقاطعی میرسد، ممکن است با توجه به شرایط خط و مسیر، پلیس راهور تصمیم بگیرد خودروهای سواری را به خط ویژه راه دهد تا از حجم ترافیک بکاهد یا مثلا بر اثر ورود موتورسیکلتها به خطوط ویژه شرایط ترددی اتوبوسها تغییر کند. عامل سوم هم تغییر زمان انتظار چراغهای راهنمایی و رانندگی است. البته در بخش دیگر کار برای مدیریت جابهجایی مسافران، از عوامل میدانی استفاده میکنیم. در این بخش عوامل اتوبوسرانی که در شهر حضور دارند، به ما اطلاع میدهند تا اتوبوس کمکی به خطوط اعزام کنیم. درنتیجه اتوبوسرانی بهطور مستقیم در زمان جابهجایی یا زیاد شدن سرفاصله حرکتی اتوبوسها نقشی ندارد و برنامه کامل روزانه خود را در خطوط در روزهای بارانی و غیربارانی دنبال و اجرا میکند.
برنامه تاکسیرانی در روزهای بارانی و پرمسافر
مدیریت میدانی با گشتهای تاکسیرانی و ناظران خطوط در پایانهها
اعزام تاکسیهای خطوط کمتردد به خطوط پرتردد
کاهش زمان انتظار مسافران برای رسیدن به تاکسی
برنامه اتوبوسرانی در روزهای بارانی و پرمسافر
شناسایی خطوط شلوغ و کاهش سرفاصله حرکت خطوط پرمسافر
عوامل میدانی با حضور گشتهای ویژه
اعزام اتوبوسهای کمکی
ثابت نگه داشتن سرفاصله حرکتها