مشکل انبوه کیسههای پلاستیکی که در هر کشور تولید میشود ولی بازیافت نمیشود، سراسری و مربوط به نهادهای محیطزیستی است؛ اما در بسیاری از کلانشهرهای جهان، شهرداریها و شوراهای شهر هستند که در اینباره قانونگذاری میکنند. در کنار رویکرد کلی کشورها برای حفاظت از محیطزیست و مقابله با آلودگی پلاستیکی، این مدیران هر شهر هستند که با دغدغههای بهداشتی و محیطزیستی محدودیتهایی برای استفاده از کیسههای یکبار مصرف وضع می کنند.
ممنوع در بزرگترین شهر آفریقا
شهرداری پرجمعیتترین شهر آفریقا با سرسختی بهدنبال ممنوعیت استفاده از زبالههای یکبار مصرف در این سکونتگاه 21میلیون نفری است. سالها استفاده از انواع ظرفها وکیسههای پلاستیکی میزان آلودگی را تا جایی افزایش داده که جز ممنوعیت کامل، راهی برای جلوگیری از مصرف بیرویه کیسه پلاستیکی نیست. بعضی از مشاغل در این شهر به کیسهها و ظرفهای یکبار مصرف وابسته هستند؛ مانندگاریها و آشپزخانههایی که غذاهای ارزان میپزند. چند شرکت فستفود زنجیرهای به سرعت با قوانین شهرداری همراه شدند و اعلام کردند که در شعبههای خود از کیسههای پلاستیکی استفاده نمیکنند. مدیریت ارشد ایالتی که شهر لاگوس در آن قرار دارد هم این قانون را تأیید کرده است .
نوشابه شیشهای و نی کاغذی
از سال 2020شهرداری مکزیکوسیتی محدودیت مصرف پلاستیکهای یکبارمصرف را شروع کرد و نخستین مورد مشخص آن کیسههای پلاستیکی بود. یک سال قبل از آن گروههای مردمنهاد مبارزه با آلودگی پلاستیکی را شروع کرده بودند. سال 2021شهرداری پایتخت به شرکتهای تجاری ابلاغ کرد که بهدنبال یافتن جایگزینی برای کیسه باشند؛ به همین دلیل در صندوقهای فروشگاههای بزرگ پلاستیک رایگان به مشتریها داده نمیشود. بعضی مواد غذایی مانند میوهها هم در پاکتهای کاغذی به فروش میرسند. نوشابهها دوباره مانند چند دهه قبل در بطریهای شیشهای فروخته و دوباره در کارخانه پر میشوند. حتی نیهای نوشابه کاغذی هم به جای نی پلاستیکی استفاده میشوند.
آلودگی کیسه پلاستیکی
شهرداریهای جهان در خط مقدم محدودیتگذاری برای مصرف کیسههای پلاستیکی یکبار مصرف
در همینه زمینه :