
پناهگاهی که استفاده نشد

باغ خسروشاهی
نشانی: خیابان جماران، خیابان شهید حسنپور
باغ علی خسروشاهی با وسعت ۱۵هزارمتر در شمال جماران است. محمد تیموری، از ساکنان قدیمی محله جماران، درباره این باغ میگوید: «در سالهای اول حضور امام (ره) در جماران، این باغ را بهدلیل رعایت مسائل امنیتی و حفاظتی اجاره کردند. در ادامه و با اجرای طرح ساماندهی جماران توسط شهرداری تهران، باغ از وراث مرحوم خسروشاهی خریداری شد و بهعنوان سرای محله جماران در اختیار شورای محله قرار گرفت.»
سیدعلی خسروشاهی، مؤسس و مدیر کارخانه مینو، این خانهباغ را قبل از انقلاب برای سکونت در این محله خرید. گروه صنعتی مینو سال ۱۳۳۸ از سوی علی خسروشاهی بنیان نهاده شد و در آبان همان سال فعالیت تولیدی خود را با تأسیس شرکت صنعتی پارس مینو آغاز کرد.
در میانه باغ 15هزارمترمربعی خسروشاهی، در شمال محله جماران، کوشک 2طبقهای قرار دارد که این روزها با عنوان سرای محله جماران میزبان شهروندان است. البته 7هزارمترمربع از این باغ در اختیار مؤسسه تنظیم و نشر آثار حضرت امامخمینی(ره) قرار گرفته و با دیوار از قسمت سرای محله جدا شده است. سال 1391این باغ از سوی شهرداری خریداری شد و در اختیار سرای محله قرار گرفت.
از این باغ 4قنات عبور میکرد به همینخاطر همیشه سرسبز و پرآب بود. در این محدوده باغهای سرسبز بسیاری وجود داشت که میتوان ازمیان آنها باغ سزاوار، باغ علم، باغ فولادی، باغ ضرغامفر و باغ صانعی نام برد. باغ سزاوار متعلق به مرحوم سزاوار، وکیل مردم قم بود و یکی از درهای آن به خانه امام راه داشت. در این باغ زمان بمباران شهرها توسط رژیم بعثی صدام برای امنیت امام (ره) پناهگاهی ساخته شده بود. البته ایشان هیچوقت به پناهگاه نرفتند.