371 کیلومتر مرز مشترک ایران با عراق باعث شده تا با آغاز جنگ تحمیلی روستاهای مرزی خالی از سکنه شود. بعد از پایان جنگ تحمیلی روستاییان مشتاق بودند به خانه و زندگی خودشان در روستا بازگردند.
رئیس کمیته مرز کمیسیون امنیت ملی مجلس دلایل خالی ماندن روستاهای مرزی را اینطور به همشهری توضیح میدهد: «بهدلیل کاشت مین و انواع و اقسام مواد منفجره در عمق 3تا 5کیلومتری در مرزهای استانهای غربی امکان بازگشت فراهم نبود.
دلیل احیا نشدن این روستاها ازدحام مین و تراکم مواد منفجره بود. در همین مناطق پاکسازی شده هم شهدای بسیاری داشتیم که بر اثر انفجار مین به شهادت رسیدند.»
شهریار حیدری میافزاید: «بعد از گذشت 5 سال از جنگ تحمیلی شورایعالی امنیت مصوبهای داشت که با توجه به ملاحظات وضعیت امنیت مرزها قرار شد تا 5کیلومتر از مرز خالی از سکنه باشد و بعد شد 3کیلومتر تا اینکه در جلسه شورای امنیت پایدار استان غربی(ایلام، آذربایجان غربی، کرمانشاه و کردستان) مصوب شد که روستاهای مرزی در محل قبلی خود احیا شود.»
حیدری بیشترین روستاهای خالی از سکنه را در استان کرمانشاه معرفی میکند و دلیل آن را هم تراکم بالای مین و کاشت آن در عمق زیاد از نیم تا 3متر در زمین میداند و میگوید: «آذربایجان غربی، کردستان، ایلام و خوزستان فرآیند شبیه هم از نظر پاکسازی مین برای بازگشت دارند. چند روستا در هورامانات، پاوه و ثلاث باباجانی در کرمانشاه به شرایط قبلی خود بازگشتند، اما روستاهای سرپل ذهاب، گیلانغرب و قصرشیرین موفق به بازگشت نشدند تا اینکه در اوایل مجلس یازدهم پیگیریهای زیادی با کارویژه مرز شورای امنیت کشور انجام شد و در نهایت بهعنوان الگو 3روستای برارعزیز، قلعهسفید و هدایت در قصرشیرین کرمانشاه کلنگزنی شد.» حیدری تأکید میکند با اعتبار طرح هادی برای این روستاها بازگشت روستاییان میسر میشود و موضوع قابل توجه امنیت پایدار برای این روستاهاست: «فعالیت برای روستای برارعزیز شروع شده و مردم روستا هم مشتاق بازگشت هستند. تنها گره بازگشت مردم مرزی در کرمانشاه فقط اعتباری است که دولت باید در قالب بنیاد مسکن منظور کند.» حیدری تأکید میکند: «مرغوبترین زمینهای کشاورزی در کرمانشاه در دیواره مرزی است. زمینهای کشاورزی دشت ذهاب بهترین زمین کشاورزی غرب کشور است. از اینرو بازگشت روستاییان به روستاهای مرزی به توسعه کشاورزی در این منطقه هم کمک میکند.»
شمارش معکوس برای بازگشت به روستا
در همینه زمینه :