با سنگهای این روستا آتش درست میکنند
روستای آتشگاه محل سکونت زرتشتیان
یکی از ییلاقهای بکر و خوشآبوهوای استان البرز روستای آتشگاه است. این روستا در ۲۰کیلومتری شمالغربی کرج و ۱۰کیلومتری شمال گوهردشت در دل کوههای البرز و در جادهای کوهستانی - روستایی با مناظر زیبا، تاریخچه کهن و دسترسی آسان به تهران و کرج وجود داردکه مقصدی محبوب برای گردشگران است.
این روستا با مساحتی حدود 2500هکتار، منطقهای کوهستانی و سبز است که از طبیعتی بکر و دستنخورده برخوردار است. آتشگاه با کوهها، درختان میوه و دشتهای وسیع احاطه شده است و از آنجا که در ارتفاعات قرار دارد، آب و هوای آن در فصول مختلف سال بسیار مطبوع و دلپذیر است. در فصل بهار و تابستان، هوای خنک و طبیعت رنگارنگ آن، گردشگران بسیاری را بهسوی خود جذب میکند. تلمهدیخانی، یکی از جاذبههای تاریخی مهم آتشگاه است که در شمالیترین بخش روستا قرار دارد. این تپه باستانی بهعنوان یکی از مکانهای مقدس زرتشتیان شناخته میشده و براساس برخی گفتهها، آتشکدهای بزرگ بر فراز این تپه وجود داشته است. این تپه بهدلیل سنگهای سرخ و آتشزنه که در اطراف آن قرار دارند، زیبایی خاصی به منطقه بخشیده است. آرامگاه پیر پیران نیز در دل طبیعت آتشگاه واقع شده و از ارزش معنوی بالایی برای اهالی این منطقه برخوردار است. این امامزاده قدیمی برای مردم روستا و گردشگران ارزش معنوی خاصی دارد.
به این مکانها هم سری بزنید
بام روستا: بلندای بام آتشگاه چشمانداز بینظیری به روستا و مناطق اطراف آن دارد. این مکان بهویژه در شب بسیار جذاب است و میتوانید در کنار رستورانها و کافههای موجود، از تماشای مناظر کوهستانی لذت ببرید.
رودخانهها و باغها: این روستا بهدلیل وجود رودخانههای جاری، باغهای گیلاس، گردو، زردآلو و توت سفید، مکان مناسبی برای گذراندن یک روز آرام در دل طبیعت است. گردشگران میتوانند در کنار رودخانهها به پیکنیک بپردازند و از طبیعت زیبای آن لذت ببرند.
پیست موتورسواری و آفرود: جاده منتهی به روستا بهدلیل داشتن مسیرهای کوهستانی و چالشبرانگیز، مکان مناسبی برای علاقهمندان به موتورسواری و آفرود است. در روزهای تعطیل، تعداد زیادی موتورسوار و علاقهمند به این ورزشها به این منطقه میآیند.
امکانات رفاهی و دسترسی
این روستا دارای سوپرمارکت، نانوایی، رستوران، نمازخانه و سرویسهای بهداشتی است. همچنین آنتندهی موبایل در این منطقه وجود دارد.
برای رسیدن به آتشگاه از کرج، باید به ۲۰کیلومتری شمالغربی کرج بروید و مسیر را تا ۱۰کیلومتری شمال گوهردشت ادامه دهید. جاده آتشگاه یک جاده کوهستانی است و بهتر است قبل از حرکت از سوخت و تنظیم باد وسیله نقلیه اطمینان حاصل کنید.
چی بخریم؟
آتشگاه بهدلیل آبوهوای کوهستانی و زمینهای حاصلخیز، به کشت انواع گیاهان دارویی و میوههای مختلف معروف است. ازجمله محصولات کشاورزی این منطقه میتوان به گیلاس، گردو، زردآلو، توت سفید و گیاهان دارویی اشاره کرد که علاوه بر زیبایی، از ارزش اقتصادی نیز برخوردارند.
چرا آتشگاه؟
در مورد منشأ نام این روستا 2روایت وجود دارد. این نام، بهدلیل ویژگیهای طبیعی و تاریخی خاص منطقه، بهوجود آمده و هر دو داستان برای اهالی و محققان قابلقبول است. یکی از روایتها به دورههای اشکانیان و ساسانیان بازمیگردد، زمانی که این منطقه محل سکونت زرتشتیان بوده است. در آن دوران، آتشکدهها نقش مهمی در زندگی زرتشتیان ایفا میکردند. از آنجا که روستای آتشگاه در این دورهها سکونتگاه زرتشتیان بوده و آثار آتشکدهها در منطقه وجود دارد، به آن «آتشکوه» یا «آتشکده» گفته میشد. این آتشکدهها محلی مقدس برای عبادت و ارج نهادن به آتش در دین زرتشتی بودند.نام «آتشگاه» نیز برگرفته از همین سنت تاریخی است و بهدلیل وجود آتشکدههای قدیمی به این نام شناخته میشود.
روایت دیگری که برای نام آتشگاه مطرح است، به ویژگیهای زمینشناسی این منطقه مربوط میشود. در اطراف روستای آتشگاه، سنگهایی به نام «آتشزنه» (که توانایی تولید جرقه و آتش دارند) یافت میشود. این سنگها بهطور طبیعی میتوانند جرقه ایجاد کنند و در گذشته مردم از آنها برای روشن کردن آتش استفاده میکردند. بر این اساس، نام «آتشگاه» بهمعنای «محل سنگهای آتشزنه» است که بهخاطر وجود این سنگها به این روستا اطلاق شده است.
کادوی تولد شازده قجری
کاخ سلیمانیه که در محوطه دانشکده کشاورزی کرج واقع شده است، یکی از آثار تاریخی و معماری برجسته ایران است. این کاخ به دستور فتحعلیشاه قاجار در سال۱۲۲۷ هجری قمری و به مناسبت تولد سی و چهارمین فرزند پسرش، سلیمان میرزا، ساخته شد. کاخ سلیمانیه بهدلیل طراحی بینظیر و جاذبههای تاریخی که در دل خود جای داده، یکی از مکانهای دیدنی استان البرز محسوب میشود. این کاخ با مساحتی وسیع در دل باغی بزرگ بنا شده است. در گذشته، در اطراف کاخ سلیمانیه، ساختمانهای دیگری همچون ساختمان فراشآباد، عمارت کلاهفرنگی، عمارت کلاه گلشن و عمارت در قرمزی وجود داشت که امروزه اثری از آنها باقی نمانده است. همچنین در ضلع شرقی کاخ، برج 5طبقهای قرار داشت که اکنون تنها ویرانهای از طبقه همکف آن باقی مانده است. یکی از برجستهترین ویژگیها در این کاخ اتاق صدف است که نمای خارجی آن به شکلی طراحی شده که شبیه به حلزون است. از دیگر ویژگیهای این کاخ میتوان به پنجرههای چوبی هلالی، تالار با سقف بلند و کاشیهای فیروزهای و قهوهای اشاره کرد. همچنین در داخل کاخ، آینهکاریها، گچبریها و سقفهای چوبی با تزئینات زیبا به چشم میخورند. ازجمله نکات قابلتوجه دیگر، پلکانهای فیروزهای کاخ است که زیبایی منحصربهفردی دارند و باعث میشود هر بازدیدکنندهای به آنها خیره شود.
دسترسی به کاخ سلیمانیه
کاخ سلیمانیه در دانشکده کشاورزی کرج واقع شده و برای دسترسی به آن از تهران، باید از بزرگراه تهران-کرج استفاده کنید. پس از رسیدن به کرج، با پیمودن مسیر به سمت مهرشهر و سپس دانشکده کشاورزی، میتوانید بهراحتی به این کاخ تاریخی دست یابید.