وکیل مدافع شیطان
غرب مدعی آزادی ادیان و همزیستی مسالمتآمیز است اما وقایع متعدد قرآنسوزی، این ادعای باطل را به کلی نقض کرده است
رضا عمویی-روزنامهنگار
امروز 37ساله است و سال 2017 به اتهام جنایت جنگی در عراق دستگیر اما کمی بعد با فشار و مداخله برخی نهادهای غربی، از بند جست. اهل استان نینوا در شمال عراق است و امروز در سوئد خود را یک لیبرال و خداناباور معرفی میکند؛ همچنین بنیانگذار حزب دمکراتیک «سریانی» و فرمانده یک گروه شبهنظامی مسلح به نام «صقور السریان» بود که برای آزادسازی استان نینوا از اشغال داعش تشکیل شده بود، اما اقداماتش در برابر مخالفانش دست کمی از داعش نداشت. داعش یک طرف بام افراطگرایی ایستاده است و «سلوان مومیکا»، عراقی تباری که در سوئد قرآن آتش میزند، یک طرف دیگر بام. مخرج مشترک داعش و سلوان مومیکا افراطگرایی است؛ یکی بهنام مذهب و دیگری علیه مذهب!
مومیکا، روز چهارشنبه (۲۸ ژوئن) در مرکز استکهلم و در مقابل مسجد اصلی شهر، همزمان با روز عید قربان صفحاتی از قرآن را پاره کرد و آتش زد. همزمان دوست او که در کنارش بود، با بلندگو صحبت کرد و از او فیلم گرفت. این گستاخی با تأیید و حمایت دولت سوئد انجام شد و پلیس کمی جلوتر، مومیکا را اسکورت امنیتی و حفاظت کرد تا مبادا کسی به اقدام ضدعقیدتی او گزندی وارد کند. همزمان اما او به عقیده مذهبی بیش از یک میلیارد مسلمان به شنیعترین وجه توهین کرد تا احساسات مومنان را جریحهدار کند.
بهراستی چه چیزی باعث میشود که در غرب مدعی احترام به عقاید گوناگون، عقیده مذهبی بیش از یک میلیارد مسلمان نادیده گرفته شود و همزمان شعار همزیستی مسالمتآمیز ادیان و عقاید تکیهکلام ثابت رهبران غربی باشد؟ پاسخ به این سؤال را میتوان در نگاه دوگانه و استانداردهای متناقض لیبرال دمکراسی غربی در احترام به عقاید گوناگون دنبال کرد.
عقده دیده شدن
رفتارها و عملکرد سلوان مومیکا در آتش زدن قرآن، نخستین رفتار عجیب او نیست چرا که سابقه وی نشان میدهد او شخصیتی بیثبات دارد. ولید المقدادی، روزنامهنگار تحقیقی که خود ساکن سوئد است، در برنامه «بهترین گفتار» که از شبکه روسیا الیوم پخش میشود، درباره سیلوان مومیکا گفته است که «این فرد هتاک صرفا بهدنبال شهرت است و نه بیشتر و اگر تفکر و ایده مشخصی داشت، هرگز دست به این کار نمیزد. نوع رفتاری که او انجام میدهد از اهانت به قرآن کریم در زمین فوتبال تا انداختن گوشت خوک روی آن نشان میدهد که او هیچ سر رشتهای از سیاست ندارد.»
در حادثه آتشزدن قرآن کریم، حدود ۲۰۰نفر حاضر شدند و پلیس سوئد یک جوان که قصد پرتاب سنگ بهسوی این مهاجر عراقی را داشت، بازداشت کرد. این حادثه پس از اقدام یک افراطگرای دانمارکی در سال ۲۰۲۲ برای آتش زدن قرآن در مقابل سفارت ترکیه انجام شد. با این حال تبدیل شدن به سوژه رسانهای را در اقدامات غیرمتعارف سلوان مومیکا میتوان دید.
البته سلوان مومیکا نخستین فردی نیست که در کشورهای غربی دست به اقدام غیرمتعارف ضدمسلمانان میزند. پیش از او نیز افراد دیگری مانند «راسموس پالودان» با قرآن سوزی در سوئد، «تئودور ون گوگ» با فیلمسازی در دانمارک، «کورت وسترگارد» با طراحی کاریکاتور در نشریات دانمارک و اقدامات مختلفی را علیه مسلمانان انجام دادند که وجه مشترک اقدامات همه آنها استفاده از رسانههای مختلف برای بازتاب اقداماتشان بوده است.
گویی تلاش برای بازنمایی رسانهای آرزوی بر دل مانده بسیاری از افرادی است که تلاش دارند تا اقدامات ضداسلامی خود را در قاب رسانهها ثبت کنند.
محکومیت بینالمللی
قرآنسوزی «سلوان مومیکا» عراقیتبار در استکهلم که این روزها شهروندی سوئد را نیز بهدست آورده با محکومیت شدید کشورهای عربی و اسلامی همراه شده است و همگی خواستار جلوگیری از این اقدامات اسلامهراسانه شدهاند. در ایران، کاردار سوئد به وزارت امور خارجه احضار شده و سخنگوی وزارت امور خارجه اهانت به قرآن کریم در سوئد را محکوم کرده است.
مغرب نیز طی بیانیهای اعلام کرد که در اعتراض به اهانت مجدد به کتاب آسمانی دین اسلام در سوئد، سفیر خود در استکهلم را بهمدت نامحدودی به کشور فراخوانده است. «فائقزیدان» رئیس شورایعالی قضایی عراق نیز با تکیه بر مفاد ماده ۱۴ قانون مجازات این کشور، مجوز اقدام قانونی علیه مومیکا را صادر کرد.
همچنین شهروندان عراقی ضمن محکومیت آتشزدن قرآن کریم در سوئد، در برابر سفارت این کشور در بغداد تجمع اعتراضی گستردهای برگزار کردند و خشم خود را نسبت به این جنایت ابراز کردند. پیشتر رئیس شورایعالی قضایی عراق به دادستانی عمومی و با هماهنگی دادگاه تحقیقات منطقه یک الکرخ دستور داد که اقدامات حقوقی برای استرداد عامل آتش زدن قرآن کریم را اتخاذ کند و این فرد طبق قانون محاکمه شود.
دومای دولتی روسیه نیز در بیانیهای مجوز مقامات سوئد برای چنین اقداماتی را محکوم کرد و همزمان وزارت امور خارجه اردن، اهانت به قرآن کریم در استکهلم را اقدامی تحریکآمیز، نژادپرستانه و مردود خواند. «رجب طیب اردوغان» رئیسجمهور ترکیه هم بهشدت از سوئد برای دادن مجوز هتک حرمت قرآن کریم انتقاد کرد و گفت: «بالاخره به غربیهای گستاخ یاد خواهیم داد که اهانت به مسلمانان، آزادی اندیشه نیست.» لبنان، عربستان، امارات، بحرین، عمان، قطر، سوریه، الجزایر، پاکستان، فلسطین و مصر نیز از دیگر کشورهای اسلامیای بودهاند که اقدام شهروند افراطی سوئدی را محکوم کردهاند.