مأموریت؛ کاهش تورم به زیر 31 درصد
رئیس کل بانک مرکزی، چشمانداز اقتصاد ایران را به تصویر کشید
رضا کربلایی- روزنامهنگار
هدف مشترک دولت و بانک مرکزی این است که نرخ تورم در پایان امسال به زیر 30درصد برسد. محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه نرخ تورم نقطه به نقطه از ۶۲.۴درصد فروردین به کانال ۵۰درصد در اردیبهشت رسیده، تاکید کرد: در خرداد ماه ریزش قابلتوجهی در این شاخص خواهیم داشت؛ به نحوی که هدفگذاری ما در خصوص تورم نقطه به نقطه تا پایان امسال، ورود به کانال 30درصدی خواهد بود.
او با اشاره به کاهش نرخ تورم تولیدکننده از 56.4درصد در فروردین سال گذشته به 36.6درصد در فروردین امسال، تاکید کرد: قطعا شرایط اقتصادی امسال بهبود خواهد داشت و پیگیر سیاستهای تثبیتی و کنترل نرخ رشد نقدینگی و تورم هستیم.
به گزارش همشهری، اقتصاد ایران در یک دهه اخیر چه نوسانهایی را تجربه کرده؟ راز اضافه پرش ارزی و معمای نرخ تورم چه بوده است و بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز و مهار تورم چه برنامهای در دست اجرا دارد؟ محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی دیروز در سیامین همایش سالانه سیاستهای پولی و ارزی اعلام کرد: بانک مرکزی و مجموعه اقتصادی دولت سعی دارد در فضای شفاف، سیاستهای اقتصادی خود را اعلام کند، با سیاست تثبیت اقتصادی امکان پیشبینیپذیری اقتصاد را برای فعالان فراهم کند و ما خود را متعهد به اجرای آن میدانیم. او افزود: طی سال 1389 تا ۱۴۰۱ میزان مداخله بانک مرکزی به نرخ بازار در بازار غیررسمی بالغ بر ۵۷میلیارد دلار بوده است که از این رقم بیش از ۱۴میلیارد و۶۰۰ میلیون دلار مربوط به اسکناس و ۴۲ و نیم میلیارد دلار مربوط به حواله بوده است. سکاندار بانک مرکزی با بیان اینکه منابع ارزی
بلوکه شده بیش از 100میلیارد دلار است، این را هم گفت که نرخ دلار در بازار غیررسمی و سکه دارای ضریب همبستگی ۹5درصد، با مسکن شهر تهران 78درصد و با خودروهای خارجی 80درصد است؛ بنابراین رابطه عمیقی بین بازار دارایی و دلار در این بازارها وجود دارد. فرزین تاکید کرد: عامل اصلی تورم در دهه۹۰ در ابتدا ناشی از شوک ارزی بوده است که این شوک باعث ایجاد هراس و ترس در بازارها شده و این هراس به فرار سرمایه انجامیده است. به گفته این مقام ارشد اقتصادی کشور، افزایش نرخ ارز باعث افزایش ارزش داراییها و افزایش تقاضای پول میشود و این عامل به افزایش عرضه پول منجر میشود که در نهایت به تورم میانجامد. او توضیح داد که وقتی افزایش تقاضای پول به وجود میآید، سیاستگذار ناچار به افزایش عرضه پول میشود که به تورم منجر میشود، تورم دوباره باعث ایجاد هراس و ترس در بازارها شده و در نتیجه تشدید افزایش نرخ ارز را به دنبال دارد و این چرخه باطل ادامه پیدا میکند.