• چهار شنبه 26 دی 1403
  • الأرْبِعَاء 15 رجب 1446
  • 2025 Jan 15
یکشنبه 6 شهریور 1401
کد مطلب : 169799
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/wpM1m
+
-

2 گره تا بازشدن کلاف برجام

برخی گمانه‎زنی‎ها حکایت از آن دارد که «مباحث پادمانی» و «تضمین‎ها» همچنان 2گره اصلی برای دستیابی به توافق به‎شمار می‎رود

 در شرایطی که تهران درحال بررسی پاسخ آمریکا به متن پیشنهادی اتحادیه اروپاست و هنوز اخبار موثقی در این زمینه منتشر نشده‎، اما گمانه‎زنی‎ها در محافل رسانه‎ای پیرامون گره‎های موجود در مذاکرات ادامه دارد و برخی منابع معتقدند در شرایط کنونی مباحث پادمانی و تضمین‎ها 2گره اصلی برای دستیابی به توافق به‎شمار می‎رود.
به‎گزارش همشهری، در روزهای اخیر و پس ‎از ارائه پاسخ ازسوی واشنگتن که با تعلل 10روزه همراه بود، اگرچه دوطرف تلویحا اعلام کرده‎اند موارد اختلافی کاهش یافته و گفت‎وگوها روبه‎جلو بوده، اما به‎نظر می‎رسد همچنان برخی اختلافات کلیدی باقی است که باید رفع شود.
برهمین اساس هم هست که برخی تحلیلگران معتقدند روند رایزنی‎ها به‎گونه‎ای پیش می‎رود که برگزاری دور جدیدی از مذاکرات را باهدف رفع اختلاف‎های باقی‎مانده گریزناپذیر کرده‎ و چشم‎انداز حداقل 2تا 3هفته‎ای پیش‎روی تعیین‎تکلیف گفت‎وگوها ترسیم کرده‎است.

اختلاف‎ در «جزئیات کلیدی»
در چنین شرایطی یک رسانه آمریکایی در گزارشی مدعی شد که آمریکا و ایران همچنان برسر جزئیات کلیدی یک توافق قریب‌الوقوع برای احیای توافق هسته‌ای با هم اختلاف دارند و ممکن است چند هفته برای حل اختلافات‎شان زمان نیاز باشد. «بلومبرگ» در این گزارش به نقل از «مقام‌های مطلع» خبرداده‎است که موانع بر سر راه توافق برجام همچنان ادامه دارد و تحقیقات آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و ضمانت‌های اقتصادی، همچنان محل منازعه طرفین است.
این رسانه آمریکایی ادامه داده‎است که «با پاسخ واشنگتن و تهران به پیشنهاد «نهایی» اتحادیه اروپا که در ازای به عقب برگرداندن برنامه هسته‌ای رو به گسترش ایران، تحریم‌ها علیه اقتصاد این کشور، ازجمله صادرات نفت را کاهش می‌دهد، انتظارات برای یک پیشرفت قریب‌الوقوع بالا رفت.» به نوشته بلومبرگ، یکی از مقام‎های ارشد اروپایی تأکید کرده‎است که «طرفین هرگز تا به این حد به احیای توافقنامه ۲۰۱۵ (برجام) نزدیک نشده‌اند و یک مشاور ارشد دولت بایدن هم این اظهارات را بازگو کرد.»
به نوشته این رسانه آمریکایی، «با این حال، 2مقام دیگر که از مذاکرات مطلع بودند، گفتند که اختلاف‎ها بر سر تحقیقات ناظران بین‌المللی (بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی) درباره فعالیت هسته‌ای گذشته جمهوری اسلامی و دریافت ضمانت‌های اقتصادی مورد‌ درخواست تهران درصورت خروج دولت آینده آمریکا از توافق ادامه دارد، همانطور که دونالد ترامپ،‌ رئیس‌جمهور وقت آمریکا 4سال پیش چنین کاری را انجام داد». همه مقام‌هایی که بلومبرگ در گزارش خود به اظهارات آنها استناد کرده است، از این رسانه آمریکایی خواسته‎اند که به‎دلیل صحبت‎شان درباره «اطلاعات حساس»، هویت آنها فاش نشود.

ادعاهای آژانس
بلومبرگ در بخشی از گزارش خود به ادعاهای پادمانی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز اشاره کرده‎است. این رسانه آمریکایی نوشت: «آژانس که بازرسان آن برای بیش از 3سال درحال بررسی آثار اورانیوم کشف‌شده در چندین سایت اعلام‌نشده هستند، در‌ ماه‌سپتامبر 2نشست مهم برگزار می‌کند که با حضور مقام‎های ارشد همه طرف‌های اولیه توافق 2015(برجام) شامل چین، فرانسه، آلمان، ایران، روسیه، بریتانیا و ایالات‌متحده می‌شود». بلومبرگ ادامه داد: «تحقیقات آژانس بین‌المللی انرژی اتمی طی هفته‌های اخیر به‌عنوان یک نقطه اختلاف و مانع بزرگ برای پیشرفت (در مذاکرات برجامی) ظاهر شده است، اما رافائل ماریانو گروسی، مدیرکل آژانس این هفته طی مصاحبه با شبکه پی.‌بی.‌اس تأکید کرد که به نتیجه رساندن این تحقیقات ممکن است.»

مکث
آژانس به‎دنبال ماجراجویی است


عضو هیأت‌رئیسه مجلس با اشاره به پاسخ ایران به پیشنهاد اتحادیه اروپا، گفت: ایران از هیچ‎کدام از اظهارات و مواضعی که از ابتدا درباره مذاکرات و احیای برجام مطرح کرده، عدول نکرده یا خواسته‌های فرابرجامی نداشته است و در پاسخ خود به اتحادیه اروپا حفظ عزت و مصالح نظام را مدنظر داشته است. محمد رشیدی در گفت‌وگو با خانه ملت، با بیان اینکه طرف‌های مقابل بسیار زیاده‌خواه هستند و در شرایط مختلف نظرات متفاوتی را بیان کردند، افزود: غربی‌ها و آمریکا می‌خواهند ایران غنی‎سازی خود را تا میزان 20درصد متوقف کند، آنها به‎دنبال کسب بیشترین امتیاز هستند، درحالی‎که می‌خواهند کمترین امتیازات را به ایران بدهند. وی ادامه داد: حفظ عزت و مصالح نظام جمهوری اسلامی اولویت ماست و در همه دوران مذاکرات و پاسخی که به اتحادیه اروپا اعلام کردیم، خواستار لغو تحریم‌ها، راستی‎آزمایی و تضمین اقتصادی بودیم که از روز نخست هم مطرح کردیم. در قانون اقدام راهبردی مجلس نیز بر حفظ عزت و کرامت ملت ایران و دستاوردهای جمهوری اسلامی تأکید شده‎است. رشیدی با بیان اینکه ایران بر تحقق مواضع خود اصرار دارد، اضافه‎کرد: مسائل پادمانی هم باید منتفی شود، دوربین‌های آژانس در چارچوب توافق اطلاعات لازم را ثبت می‌کنند و بیش ‎از آن لازم نیست. متأسفانه آژانس به‎دنبال ماجراجویی است تا شرایطی را ایجاد کند که ایران باز در بن‎بست قرار گیرد یا اما و اگرهایی ایجاد کند که توافق را تحت‌تأثیر قرار دهد اما معتقدیم توافق باید روشن و بدون چالش باشد. برهمین اساس خواستیم که پرونده پادمانی ایران بسته شود.


 

این خبر را به اشتراک بگذارید