• چهار شنبه 26 دی 1403
  • الأرْبِعَاء 15 رجب 1446
  • 2025 Jan 15
چهار شنبه 26 اردیبهشت 1397
کد مطلب : 16393
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/nzoW
+
-

آغاز رقابت فراکسیون‌ها بر سر کرسی‌های هیأت رئیسه

آغاز رقابت فراکسیون‌ها
 بر سر کرسی‌های هیأت رئیسه

فرزانه آیینی|خبرنگار:

قرار است سومین دوره انتخابات هیأت رئیسه مجلس کمتر از 2هفته آینده - یعنی ششم خردادماه - برگزار شود؛ همین امر سبب شده تا فراکسیون‌های سیاسی بهارستان برای تصاحب کرسی‌های بیشتر این جایگاه مشغول برنامه‌ریزی و رایزنی با دیگر نمایندگان باشند.

فراکسیون امید به ریاست محمد‌رضا عارف، فراکسیون ولایی به ریاست حمید‌رضا بابایی و فراکسیون مستقلین به ریاست کاظم جلالی 3فراکسیون شاخص سیاسی مجلس دهم هستند که نقش تعیین کننده‌ای در تصمیم‌گیری‌های سیاسی و جناحی بهارستان ایفا می‌کنند.

در نخستین سال شکل‌گیری مجلس دهم، 3فراکسیون مذکور با تفاهم کرسی‌های هیأت رئیسه را میان خود تقسیم کردند اما در انتخابات سال گذشته عدم‌تعهد فراکسیون مستقلین به توافقش با فراکسیون امید سبب برهم خوردن این توافق شد.

در پی این عهد‌شکنی حالا فراکسیون امید قصد دارد در انتخابات سومین دوره مجلس با دقت بیشتری وارد میدان شود، به همین دلیل هم از 3هفته پیش با انتخاب کریم حسین‌زاده نماینده اشنویه و نایب‌رئیس این فراکسیون به‌عنوان رئیس کمیته انتخابات هیأت رئیسه و رؤسای کمیسیون‌های تخصصی مجلس قصد ورودی حساب‌شده‌تری به این کارزار درون پارلمانی دارد.

کمیته ویژه امید برای انتخابات 6خرداد

درهمین راستا بود که امیدی‌ها صبح دیروز و پیش از برگزاری جلسه علنی مجلس گرد هم آمدند و در جلسه‌ای هیأت رئیسه فراکسیون بحث انتخابات هیأت رئیسه مجلس را مورد بررسی قرار داد. در این نشست حدود 40دقیقه‌ای، کریم حسین‌زاده به‌عنوان مسئول کمیته بررسی انتخابات هیأت رئیسه گزارشی را از اقدامات و جلسات برگزار شده ارائه کرد.

پس از گزارش حسین‌زاده برخی نمایندگان و اعضای فراکسیون نظرات خود را در رابطه با نحوه ورود فراکسیون به انتخابات هیأت رئیسه مطرح کردند و درنهایت تصمیم بر این شده است که مجموع نظرات درجلسه شورای مرکزی و مجمع عمومی مطرح شود و مورد تصمیم‌گیری نهایی قرار گیرد.

ولایی‌ها، نقد جدی دارند

پیش از فراکسیون امید، فراکسیون ولایی هم چگونگی حضورش را در انتخابات هیأت رئیسه مجلس یکشنبه گذشته در دستورکار داشت. محمد جواد ابطحی، نماینده خمینی شهر در این‌باره به همشهری گفت: هنوز چگونگی ورود فراکسیون به این بحث مهم نهایی نشده و بررسی‌های ما برای تغییر بهتر ترکیب هیأت رئیسه ادامه دارد. او ادامه داد: به‌نظر من هم‌اکنون موافقت با برخی اعضای هیأت رئیسه مجلس که تأثیر زیادی در تصمیم‌گیری‌های پارلمان دارد شکننده و به تعبیر بهتر لب مرزی است چرا که عملکرد آنها در سال گذشته و بعضا 2سال گذشته مورد نقد ماست و در فراکسیون مخالفان جدی دارند.

حمایت مستقلین از رئیس و نوابش

فراکسیون مستقلین هم از این کاروان دور نمانده و درصدد بازخوانی و جمع‌آوری نظرات قریب به 80عضو خود درباره هیأت رئیسه فعلی بهارستان است. این فراکسیون که به واسطه نزدیکی برخی اعضایش به رئیس مجلس به فراکسیون حامی علی لاریجانی شهره شده به‌شدت برای ثبات این ترکیب در حال رایزنی است. مهرداد لاهوتی، سخنگوی فراکسیون مستقلین نیز با تأکید بر لزوم تصمیم‌گیری فراکسیون متبوعش در این انتخابات پیش‌بینی کرده که در انتخابات امسال هیأت رئیسه مجلس دهم هم در انتخاب رئیس و نواب رئیس، قطعا تغییراتی نداریم و در این خصوص تفاهم وجود دارد و تغییرات بیشتر در حد دبیران و کارپردازان است.

هیأت رئیسه مجلس چه کسانی‌اند؟

طبق آیین‌نامه‌های داخلی مجلس، هیأت رئیسه 12نفرند که مرکب از رئیس، 2نایب‌رئیس، ۶ دبیر و 3ناظر است. انتخاب رئیس با اکثریت مطلق آرای نمایندگان و انتخاب سایر اعضای هیأت رئیسه جداگانه و با اکثریت نسبی است.

هیأت رئیسه در سال اول شامل علی لاریجانی، مسعود پزشکیان، علی مطهری، غلامرضا کاتب، امیرحسین قاضی زاده، اکبر رنجبرزاده، علی اصغر یوسف‌نژاد، محمدعلی وکیلی، بهروز نعمتی، محمد قسیم عثمانی، محمد آشوری تازیانی و احمدامیرآبادی بود، اما این ترکیب در سال دوم تغییرات جزئی داشت که محمد قسیم عثمانی، نماینده بوکان و علی اصغر یوسف‌نژاد، نماینده مردم ساری جای خود را به اسدالله عباسی و محمد حسین فرهنگی دادند. از ترکیب فعلی هیأت رئیسه 7کرسی در اختیار اصولگرایان و 5کرسی در اختیار اصلاح طلبان و اعتدالگرایان بهارستان است. به هر روی زمان زیادی برای برگزاری این انتخابات باقی نمانده و سهم خواهی فراکسیون‌های سیاسی برای داشتن کرسی در جایگاه مدیریتی و تصمیم‌گیری پارلمان به‌شدت فضای مجلس را تحت‌تأثیر قرار داده است. اینکه فراکسیون‌ها با هم تعامل می‌کنند یا به‌رغم 2سال گذشته هر کدام در جبهه‌ای مستقل در رقابت‌ها حضور خواهند یافت، سؤالی است که پاسخ به آن در روزهای آینده قابل پیش‌بینی خواهد بود.

این خبر را به اشتراک بگذارید