خلق شهر خانوادهمحورتر با حضور زنان
مریم اردبیلی- مدیر امور بانوان شهرداری تهران
در هفته بزرگداشت مقام زن و روز مادر بهطور ویژه خدمات خاص برای بانوان در نظر گرفته شده است؛ بهطوریکه با توجه به رایزنیهایی که با سایر بخشهای دیگر در شهرداری انجام شده از امروز در برخی از اماکن یکسری خدمات در شهر بهصورت رایگان یا با تخفیف نیمبها در اختیار بانوان قرار میگیرد. امروز خانمها میتوانند از متروی تهران بهطور رایگان استفاده کنند. همچنین بازدید از برج میلاد، استفاده از فضاهای گردشگری و فرهنگی مجموعه عباسآباد و بازدید از موزههای شهرداری رایگان است. از سوی دیگر مجموعه برنامههای متنوعی با شعار «زندگی کن که زندگی بخشی» درسطح شهرتهران برگزار میشود. برپایی بازارچه دستسازههای زنان سرپرستخانوار، جشن در بوستانها، شهربانوها و شهردختها، رویدادهای فرهنگی- هنری با موضوع تهران خانواده در قالب «تو ترجمان جهانی بگو چه میبینی؟» و برگزاری جشنواره مادران مهر در قالب دیوارنگاره فرهنگی هنری زنان ازجمله این برنامهها در این هفته است.
خوشبختانه مدیریت شهری برای بانوان در شهر فضاهای خوبی را جهت فعالیت اجتماعی تدارک دیده؛ بهطوری که بوستانهای بانوان، شهربانو و شهردخت ازجمله این فضاهاست. تهران۲۲ شهربانو دارد که برای تقویت این فضاها و ازجمله شهربانوها، شهرداران مناطق از 2ماه پیش در حال تکمیل و بهسازی فضاها برای بازگشایی و بهرهبرداری از آنها هستند. در طول این هفته با بازگشایی بسیاری از شهربانوهای مناطق و سایر مجموعههای این بخش شاهد رونق آنها هستیم. یکی دیگر از برنامهها این است که بتوانیم مراکز کوثر را دوبرابر کنیم. اکنون 9بوستان ویژه بانوان در تهران وجود دارد و برنامهریزی بر این است که 5 تا 7 بوستان ویژه زنان دیگر نیز اضافه شود. همچنین بهزودی 5بوستان ضمن فعالسازی و رفع ایرادهای زیرساختی با تصویب شورای اسلامی شهر تهران به نامهای بانوان اثرگذار و برجسته شهیده، خَیّر و فعالان اجتماعی نامگذاری میشوند. البته برخی از بوستانهای بانوان در شهر نیاز به بهسازی و مسائل عمرانی دارند تا بانوان با امنیت و ایمنی در آنجا اوقات فراغتشان را بهصورت مادر - دختری، تجمع دختران جوان و مادربزرگها و نوههای دختر بگذرانند.
در شهرداری تهران ۱۱هزارو۴۰۰ پرسنل خانم مشغول به کارند. برخی از بانوان با توجه به تجربیات میدانی و نظری دارای تخصصهای ارزشمندی هستند و سعی ما بر این است که توانمندی بانوان را ارتقا ببخشیم و آنها را به تعدادی از مجموعه مدیران شهرداری معرفی کنیم. ما معتقدیم نگاه زنانه میتواند به حل چالشها در شهر کمک کند.
درواقع، استفاده از توانمندی بانوان در قالب طرحهای متنوع مشخص میشود؛ بهعنوان مثال، طرح ریحانشهر یکی از همین نمونههاست که چند هفته پیش از آن رونمایی شد. درواقع مشارکت بانوان شهر را برای بهبود وضعیت شهر، محله و زندگی شهری نیاز داریم و در همین راستا در حال زمینهسازی و ریلگذاری آن هستیم. در ماههای آینده با اجرای این طرح، شهروندان شاهد خواهند بود که زنان شهر تهران چگونه با طرح ایدههای ارزشمند در فعالیتهای اجتماعی بانوان، بهبود وضعیت خانواده، وضعیت محله و شهر قدم برمیدارند. بهطور حتم وقتی ایدهها، طرحها و مدلهای بانوان با موفقیت اجرا شود، آنها تبدیل به مدلهای ماندگار و اثرگذار خواهند شد. درحقیقت رویداد ریحانشهر بر همین مبنا شکل گرفته و رنگ و بوی زنانه مردمی به فعالیتهای مدیریت شهری میبخشد. آرزوی ما تحقق شهری است که برای بهبود وضعیت آن، شاهد تأثیر تکتک شهروندان بهویژه بانوان باشیم که شهری مردمیتر و خانوادهمحورتر خلق کنند و خواهان آن هستیم تا اثر انگشت همه بانوان شهر را در آینده شهر تهران شاهد باشیم.