پایان بیسروسامانی معتادان شهر
زاکانی در هشتمین جلسه قرارگاه آسیبهای اجتماعی: باید نیازهای معتادان متجاهر خانم و معتادان دارای زخم باز هم پوشش داده شود
حضور معتادان متجاهر در برخی محلههای شهر تهران و مزاحمتی که برای ساکنان محله ایجاد کردهاند باعث شده است که شهرداری تهران در دوره جدید مدیریت خود، رفع این مشکل را در دستور کار قرار دهد. با همکاری دیگر ارگانهای مسئول، برنامهای برای جمعآوری این گروه از آسیبدیدگان اجتماعی درحال طراحی است که شهرداری در این زمینه نقش محوری دارد.
بر همین اساس، چند روز پیش، جمعآوری معتادان متجاهر از دره فرحزاد آغاز شد و به مرور در دیگر محلههای شهر هم، جمعآوری و ساماندهی معتادانی که تعدادی از آنها اتباع خارجی هستند، آغاز میشود.
در این میان، بررسیهای همشهری نشان میدهد که شهرداری 7برنامه اصلی را در سرو سامان دادن معتادان متجاهر در دستور کار قرار داده که بخشی از آنها نیازمند همکاری شهروندان و ظرفیتهای محلی از جمله نیروهای بسیج و ظرفیت مساجد است. حال اینطور که علیرضا زاکانی، شهردار تهران اعلام کرده با همکاری استانداری، نیروی انتظامی و مشارکت مردم، تا پایان سال معتادان متجاهر از سطح شهر جمعآوری میشوند. پس از آن نیز، تلاش میشود که افراد، از دام اعتیاد پاک شده و به استانها و محل اصلی سکونت خود بازگردانده شوند.
7منطقه با بیشترین حضور معتادان
در هشتمین جلسه قرارگاه اجتماعی کلانشهر تهران که باحضور شهردار تشکیل شد، موضوع جمعآوری و ساماندهی معتادان معتادان متجاهر پایتخت و راهکارهای جدید برای آن، مورد بررسی قرار گرفت. در این جلسه عنوان شد که 7منطقه از مناطق بیست و دوگانه بیشتر از دیگر مناطق با این مشکل روبهرو
هستند. این جلسه با محوریت معتادان متجاهر به ریاست علیرضا زاکانی، شهردار تهران و با حضور مسئولان و نمایندگان دستگاههای مرتبط با حوزه آسیبهای اجتماعی در شهرداری تهران برگزار شد. در ابتدای این نشست شهردار توضیحاتی از آخرین اقدامات انجام شده در مدیریت شهری پایتخت در زمینه آسیبهای اجتماعی با محوریت ساماندهی معتادان متجاهر ارائه کرد.
زاکانی گفت: از زمانی که در مجموعه استانداری بنا شد تا ستاد اجتماعی با محوریت آسیبهای اجتماعی ازجمله معتادان متجاهر، کودکان کار، زبالهگردی و تکدیگری در شهر تهران تشکیل شود، ما در خدمت نمایندگان دیگر دستگاهها بودیم و جلسات به شکل هفتگی و مستمر برگزار و موارد متعدد به شکل نقشه راه استخراج شد تا در آن مسیر حرکت کنیم. اوبا بیان این مطلب که مناطق ۱۹، ۱۵، ۱۶، ۴، ۵، ۲ و ۱۲ بهعنوان مناطق درگیر با معضل معتادان متجاهر مشخص شد و امکانات موجود مورد بررسی قرار گرفت، گفت: به دیگر امکانات و تواناییهای موجود در استان برای افزایش ظرفیت پذیرش نیز توجه شده است تا نیازهایی ازجمله موارد خاص (معتادان متجاهر خانم، معتادان متجاهر دارای زخم باز، معتادان متجاهر کبَر و صِغَر سن و...) پوشش داده شود.
پس از سخنان علیرضا زاکانی شهردار تهران نمایندگان دستگاههای دارای مسئولیت در حوزه آسیبهای اجتماعی با محوریت معتادان متجاهر ازجمله ناجا، استانداری، فرمانداری، دادستانی، بهزیستی و ستاد مبارزه با موادمخدر درباره آخرین وضعیت و اقدامهای انجام شده گزارشی ارائه کردند. پیش از این و در جلسات ششم و هفتم قرارگاه اجتماعی، گزارشهایی از نقاط اصلی حضور معتادان متجاهر، لزوم توجه به غربالگری معتادان برای نگهداری در مراکز پیشبینی شده، تغییر کاربری گرمخانههای تحت مدیریت شهرداری تهران، احصای تعداد و تعیین تکلیف خانههای پلاک قرمز و همینطور جمعآوری، نگهداری و حمایت از خانوادههای معتادان ارائه شده بود.
7برنامه اصلی در ساماندهی معتادان متجاهر
1- تعیین 4نقطه در 4پهنه مختلف شهر و توسعه آنها برای ایجاد مراکز ویژه نگهداری معتادان متجاهر
2- شناسایی محدودههایی که معتادان متجاهر اغلب در آنجا حضور دارند (که مناطق 2، 5، 4، 12، 15، 16 و 19شناسایی شدهاند)
3- انتقال آنها به مراکز نگهداری موقت و تلاش برای ترک اعتیاد آنها
4- انتقال گروههای خاص معتادان مثل معتادان متجاهر خانم، دارای زخم باز، کبَر و صِغَر سن به مراکز ویژه
5- تغییر کاربری برخی از گرمخانههای تهران و استانداردسازی آنها برای نگهداری معتادان جمعآوریشده
6- رساندن فرد پاکشده از اعتیاد به کانونهای قابل اعتماد و استفاده از ظرفیتهای مساجد
7- حل مشکل قانونی منع پذیرش معتادان بالای ۶۵ سال و اتباع