
دوناروما چگونه بهترین شد
بررسی شیوه انتخاب بهترین بازیکن جام و تیم منتخب یورو 2020

با وجود انتخاب دوناروما، دروازهبان تیم ملی ایتالیا بهعنوان بهترین بازیکن یورو2020، آمار و تحلیلهای فنی حکایت از برتری بازیکنان دیگری در طول تورنمنت میداد. تیم فنی یوفا از ابتدای مسابقات به هر بازیکن در هر بازی براساس پستی که داشت امتیاز میداد. براساس امتیازاتی که از سوی کارشناسان و نرمافزارها درنظر گرفته شد، مارکو وراتی از همه بیشتر امتیاز آورد. هافبک ایتالیا در 2 بازی اول مصدوم و غایب بود و سپس جزو نخستین گزینههای تعویض در مسابقات بعدی بود اما با اینحال توانست 154هزار امتیاز به دست آورد و اول شود. او تنها در 4مسابقه 90دقیقهای و 3 مسابقه 120دقیقهای ایتالیا در 400دقیقه از 630دقیقه ممکن به میدان رفت.
نحوه امتیازدهی هم متفاوت بود. دروازهبانها براساس مهارها و مدافعان براساس کلینشیت و تکل و قطع توپ مورد ارزیابی قرار میگرفتند. برای هافبکها و مهاجمان با اندکی تفاوت تعداد گلها ، پاسهای کلیدی ، دقت پاس و پاسگلها بهعنوان ملاک درنظر گرفته میشد.
آمار دو نفر اول
وراتی در این بازیها 4بار برای گلزنی تلاش کرد که ناکام بود. او 3پاس گل داد، 30تکل موفق زد و 32بار بازپسگیری موفق توپ را به ثبت رساند. بالاترین میزان سرعتی که از این بازیکن به ثبت رسیده، 27.4کیلومتر بر ساعت است. او همچنین بهطور کلی نزدیک به 50کیلومتر را در این مسابقات دوید. پس از وراتی، لوک شاو در رتبه دوم ایستاد. او 575دقیقه در ترکیب سه شیرها به میدان رفت و در دیدار فینال تک گل تیمش را به ثمر رساند. او 10بار مرتکب خطا شد، 287پاس سالم داد و آمار 83درصد پاس صحیح را به ثبت رساند. او 9تکل زد، 21بازیابی توپ داشت، 8دفع توپ را به ثبت رساند و در کل 62کیلومتر دوید. لوک شاو سرعت 31کیلومتر بر ساعت را از خودش به ثبت رساند.
بهترینهای بعدی
نفرات بعدی بهترتیب این بازیکنان بودند؛ مگوایر (انگلیس)، کریستیانو رونالدو (پرتغال)، پاتریک شیک (چک)، جورجینیو (ایتالیا)، هری کین (انگلیس)، مهله (دانمارک)، لاپورت (اسپانیا)، بونوچی (ایتالیا) و رحیم استرلینگ (انگلیس). رونالدو که تنها 4بازی در این جام انجام داد و در دور اول حذفی با پرتغال حذف شد به دلایل زیادی در این لیست حضور داشت و امتیاز و رتبه بالایی گرفت. ستاره پرتغالی یوونتوس در این تورنمنت 360دقیقه به میدان رفت و 5گل زد. او هیچ خطایی مرتکب نشد و 113پاس سالم معادل 86درصد را به ثبت رساند. رونالدو 16بار برای گلزنی تلاش کرد و یک پاس گل نیز داد. سرعت 29.7کیلومتر بر ساعت را از خودش به جای گذاشت و 8ضربه درون چارچوب زد. اسطوره پرتغالی با 88هزار امتیاز در جایگاه چهارم ایستاد.
چرا دوناروما؟
اولین دروازهبان فهرست بهترینها جردن پیکفورد (انگلیس) بود و دوناروما که جایزه بهترین بازیکن جام را گرفت از لحاظ فنی جزو 20بازیکن برتر هم نبود. در جایزه بهترین بازیکن تورنمنتها و هر مسابقه و حتی توپ طلا چیزهایی غیراز مسائل فنی هم نقش دارند؛ بهطور مثال نظر اسپانسرها یا رأی مردم یا توجه رسانهای. مثلا مسابقهای معمولی که مسی یا نیمار یا رونالدو در آن حضور دارند و اهمیت و حساسیت زیادی ندارد، با اهدای جایزه بهترین بازیکن میدان به اینها توجه رسانهها را بهخود معطوف میکنند حتی اگر این بازیکنان شایسته جایزه هم نباشند و نمایشی عادی ارائه داده باشند.
خودش نفهمید چه کرده
دوناروما وقتی پنالتی ساکا را گرفت با خونسردی یک گوشه ایستاد درحالیکه همه انگلیسیها در آن لحظه ماتم گرفته بودند و همه ایتالیاییها شادیکنان به سمتش میآمدند. عدهای این رفتار را ناشی از خونسردی و تواضع این دروازهبان 22ساله دانستند اما خودش فاش کرد که بعد از مهار پنالتی بازیکن جوان انگلیس متوجه نبوده که با این مهار تیمش به قهرمانی رسیده و فکر میکرده پنالتیها همچنان ادامه دارد. او منتظر بود مثل بازی با اسپانیا جورجینیو پشت توپ بایستد و پنالتی پنجم را گل کند تا ایتالیا به پیروزی برسد.
بهترین بازیکنان در هر مهارت
دوناروما که بهترین بازیکن جام لقب گرفت، از لحاظ عملکرد و معیارهای مربوط به دروازهبانی هم بهترین نبود. جردن پیکفورد بیشترین کلینشیت را داشت و موفق شد 5 بار دروازه انگلیس را بسته نگه دارد. از لحاظ مهار توپ و شوتهای حریف هم بهترین عملکرد از آن یان زومر، دروازهبان تیم ملی سوئیس و لایپزیش بود. دوناروما اما 4 ضربه پنالتی سرنوشتساز در 2 دیدار نیمهنهایی و فینال مقابل اسپانیا و انگلیس مهار کرد که تعیینکننده تیم فینالیست و قهرمان جام بود.
در سایر بخشها هم بهترینها معرفی شدند. آقای گل که رونالدو شد با 5گل و یک پاسگل که تنها یک پاسگل بیشتر از پاتریک شیک بود. در عوض پاتریک شیک بیشترین ضربه داخل چارچوب را بین همه بازیکنان داشت، با دو بازی کمتر نسبت به تیمهای فینالیست. جورجینیو که ایتالیاییها دوست دارند او را صاحب شانس توپ طلا بدانند، با 25قطع توپ بهترین عملکرد را از این حیث داشت. هموطن او، دیلورنتزو 19تکل زد که بیشترین بود. دیلورنتزو از بازی سوم به ترکیب اضافه شد و جای فلورنتزی را در دفاع راست گرفت. بیشترین پاسکلیدی هم در اختیار یک بازیکن ایتالیایی بود. وراتی که 2 بازی اول غایب بود و بیش از یکسوم دقایق بازی تیمش را از دست داد، 14پاس کلیدی برای همتیمیهایش فراهم کرد.
انگلیسیها در جدول بهترینهای هر مهارت یک نماینده داشتند؛ رحیم استرلینگ 20بار دریبل موفق داشت. بیشترین پاسگل هم به یک سوئیسی بهنام استیون زوبر رسید. در تعداد پاسها هم طبیعی است که بهترین عملکرد به یک بازیکن اسپانیایی برسد. لاپورت که درست پیش از آغاز یورو ملیتش را از فرانسوی به اسپانیایی تغییر داد، 690پاس صحیح در 6بازی به همتیمیهایش داد. تازه او یک مدافع بود.
تیم منتخب
تیم منتخب جام از لحاظ فنی و طبق نرمافزارها و نظر کارشناسان بهاین شکل بود که البته مثل همه تیمهای منتخب پست بازیکنان در آنها براساس تنگی قافیه و ضرورت شعری(!) تعیین شده. بهطور مثال دولبرگ مهاجم نوک است، رونالدو را میشد در پست قبلیاش یعنی وینگر چپ گذاشت و کیهزا هم وینگر راست. رحیم استرلینگ هم وینگر چپ بود.
دروازهبان: دوناروما (ایتالیا)- مدافع چپ: لوک شاو (انگلیس)- مدافع راست: مهله (دانمارک)- مدافعان وسط: مگوایر (انگلیس)، کیهلینی (ایتالیا)- هافبکهای دفاعی: پوگبا (فرانسه)، ژاکا (سوئیس)- وینگر چپ: رحیم استرلینگ (انگلیس)- وینگر راست: دولبرگ (دانمارک)- هافبک پشت مهاجم: کیهزا (ایتالیا)- مهاجم نوک: کریستیانو رونالدو (پرتغال).
اما تیم منتخب رسمی که از سوی تیمی متشکل از مربیان و صاحبنظران طرف قرارداد با یوفا مثل کامبیاسو، کاپلو، کارانکا، رابی کین، دیوید مویز و یکسری افراد گمنام معرفی شده، با این ترکیب فرق دارد. در این تیم بازیکنان در پست غیرتخصصی به ترکیب راه نیافتهاند و خبری از لوک شاو ، رونالدو و وراتی که بهترین عملکردها و آمار فنی را داشتند، نیست.
دروازهبان: دوناروما (ایتالیا)- مدافع چپ: اسپیناتزولا (ایتالیا)- مدافع راست: کایل واکر (انگلیس)- مدافعان وسط: مگوایر (انگلیس)، بونوچی (ایتالیا)- هافبکها: هویبیرگ (دانمارک)، پدری (اسپانیا)، جورجینیو (ایتالیا)- مهاجمان: رحیم استرلینگ (انگلیس)، فدریکو کیهزا (ایتالیا) و لوکاکو (بلژیک.)
خودتان تیمی منتخب درست کنید که ترکیبی از این 2 لیست باشد با احتساب علاقهمندیها و نظرات شخصی خودتان!