پایان سوپر لیگ
تولد:18 آوریل2021-/ مرگ: 20 آوریل- 2021
بنیامین کریمی| با فشار همهجانبه یوفا و فیفا و سیاستمدارانی چون بوریس جانسون، پروژه سوپرلیگ به حالت تعلیق درآمد. 6 باشگاه انگلیسی یعنی نیمی از تیمهای حاضر در این پروژه از حضور در سوپرلیگ انصراف دادند که طراحان این لیگ ادعا میکنند خروج آنها بهخاطر فشار سیاسی و تطمیع بوده است.
دوقطبی غلط
به قول مبتکر اصلی سوپرلیگ -فلورنتینو پرس- یوفا اطلاعات غلطی به سیاستمداران داده و دوقطبی فقیر و غنی را طراحی کرده است. بسیاری از بازیکنان سرشناس به همین تقابل فقیر و غنی اشاره کردند. بعضی از آنها بدون آنکه اصل موضوع را متوجه شده باشند، دست به انتقاد تند زدند. بهطور مثال زلاتان ایبراهیموویچ که بهتازگی دوباره به تیم ملی سوئد دعوت شده، در توییتی نوشت که مردی در مادرید میخواهد او را از تیم ملی دور کند. این در حالی است که گردانندگان طرح معتقدند هیچ مرجعی نمیتواند بازیکنان شاغل در تیمهای سوپرلیگ را از حضور در تیمهای ملی منع کند چون این خلاف قانون است. سوپرلیگیها صرفا قرار گذاشته بودند که لیگی جدا علاوه بر لیگهای محلی و اروپایی و بینالمللی برای خودشان برنامهریزی کنند و از طریق آن به درآمد بیشتری برسند چون معتقدند فیفا و یوفا حقشان را خوردهاند. آنها به مصدومیت بازیکنان در اردوهای تیم ملی اشاره میکنند که به باشگاهها ضربه میزند. سوپرلیگیها نمیخواستند از شکم فقرا بزنند. آنها دنبال درآمدهایی از اسپانسرها و حق پخش بودند، پولی که ادعا میکنند از آنها دریغ شده است. جوسازی رسانهها بهگونهای بود که انگار یوفا حامی فقراست و به آنها پولتوجیبی میدهد و اگر فقیری گرسنه سر به بالین بگذارد، چفرین خوابش نمیبرد و بقیه پولپرستاند.
شلوغکاری مجازی
عوامل یوفا و فیفا ظرف 48ساعت آنقدر در فضای مجازی و رسانهها تلاش کردند تا پروژه روی هوا رفت. هر چند دقیقه یکبار شایعه یا دروغ جدیدی مطرح و داغ میشد. ابتدا فرمت مسابقات را مسخره کردند و به دروغ نوشتند که قرار است هر مسابقه در 4 کوارتر 15دقیقهای برگزار شود. سپس هریک ساعت یکبار خبر استعفای یکی از اعضای اصلی را انتشار دادند. بهطور مثال استعفای آنیلی 2 بار رسانهای و هر دو بار بهطور رسمی از سوی باشگاه یوونتوس تکذیب شد. بهدروغ اینگونه القا شد که باشگاههای بزرگ قرار است از لیگهای داخلی حذف شوند و دیگر تیمهایی مثل فولام یا تورینو یا مالاگا نمیتوانند مقابل بزرگان به میدان بروند و از این طریق به درآمد برسند. این یک دروغ هدفدار بود و موفق شد روی عوام تأثیر بگذارد. درنهایت هم شعارهای پوپولیستی جواب داد و سوپرلیگ کلهپا شد.
تهدید و تطمیع
روزنامه موندو دپورتیوو مدعی شد که تیمهای انگلیسی بهخاطر وعده مالی بوریس جانسون تصمیم به خیانت گرفتهاند. یوفا هم به آنها وعده داده پول کلانی پرداخت کند. طرفداران سوپرلیگ معتقدند که جرقه خیانت را مالک منسیتی و پاریسنژرمن زدهاند. پاریس با اینکه رسما دعوت نبود، با موضعگیری ناصرالخلیفی به سود یوفا خرج خودش را از سوپرلیگیها جدا کرد. مالک اماراتی منسیتی هم پس از انصراف باشگاهش مورد تمجید چفرین قرار گرفت و هر دو مالک نفتی و ثروتمند که چند سال است بهدلیل رعایتنکردن فیرپلی مالی زیر انتقاد قرار دارند، تحسین رئیس یوفا را برانگیختند. حالا جبهه این طرف توپ را به زمین یوفا انداخته که با این دو باشگاه زدو بند کرده است. هر دو باشگاه به فاصله کوتاهی از محرومیت بهدلیل رعایتنکردن فیرپلی مالی تبرئه شدند. آنها در کنار آبراموویچ، مالک نفتی روس چلسی پول خارج از فوتبال به باشگاههای خود تزریق میکنند؛ آن هم به نام اسپانسرینگ با شرکتهای ساختگی که خودشان پشت آن هستند. از سویی دیگر دیروز خبر رسید دادگاه جنایی فدرال سوئیس مدیرعامل باشگاه پاریس (ناصر الخلیفی) و مرد دوم فیفا -فالکه- را به اتهام فساد مالی محکوم کرده است. بنابراین چرا الخلیفی نباید به همتایان خودش پشت کند و به سمت یوفا بچرخد؟
4 میلیارد گمشده
یوفا قرار است لیگ قهرمانان اروپا را از سال2024در فرمتی جدید برگزار کند. قرار است پاداشها به 7 میلیارد یورو افزایش یابد. این در حالی است که تاکنون تنها 3 میلیارد یورو پول پخش میشد. آن 4 میلیارد دیگر از کجا آمده؟ آیا تشکیلات لیگ قهرمانان ظرف 48ساعت 4 میلیارد پول چاپ کرده؟ وقتی فشار احساس شد، تصمیم به تغییر گرفتند. آن 4 میلیارد یورو پولی است که از باشگاههای بزرگ و کوچک دریغ شده و همه آنها را تا آستانه ورشکستگی یا زیان مالی شدید پیش برده است. در این میان ناصر الخلیفی هم پست گرفت. همان کسی که 2 بازیکن را با رقمی حدود 400میلیون یورو خرید و حسابی پس نداد و تورم ایجاد کرد. اوضاع منسیتی هم که واضح است؛ آنها بهخاطر استفاده از بازیکن نوجوان غیرعضو اتحادیه اروپا باید محروم میشدند اما چون زر و زور داشتند محروم نشدند. میلان و اتلتیکو و رئال و بارسلونا بهدلیل مشابه قبلا محروم شده بودند. شما فقط به یک جمله از اظهارات اینفانتینو، رئیس فیفا دقت کنید که گفته قطر به بهترین شکل حقوق بشر را رعایت کرده که این بیشتر شبیه یک جوک است و مشخص است پول پشت آن است. شاید در آیندهای دور یا نزدیک پرونده مالی چفرین و اینفانتینو هم مثل اسلافشان میشل پلاتینی و سپ بلاتر رو شود.
فشار از پایین
هواداران چلسی جلوی ورود اتوبوس حامل بازیکنان و مربیان تیم را برای حضور در ورزشگاه و بازی با برایتون گرفتند و باعث شدند مسابقه با تأخیر آغاز شود. برخی هواداران آرسنال، منچسترسیتی، منچستریونایتد و حتی بارسلونا هم در مخالفت با طرح دست به تحرکاتی زدند. باشگاههای لیگ برتری یکی پس از دیگری انصراف دادند و تنها آرسنال بود که علاوه بر انصراف از هوادارانش هم عذرخواهی کرد اما این کافی نبود. فشارها باعث شد وودوارد، مدیر اجرایی منچستریونایتد و یکی از سران سوپرلیگ از سمت خود در این باشگاه استعفا کند. هواداران آرسنال خواهان استعفای کرونکه شدهاند. در یونایتد فشار بهقدری بالا گرفته که شاید گلیزرها مجبور به فروش باشگاه شوند.
سیاست و فوتبال
سیاست فشار از پایین؛ چانهزنی در بالا جواب داد و سوپرلیگ بهحالت تعلیق درآمد. بوریس جانسون، نخستوزیر انگلستان یکی از گردانندگان صحنه برای مخالفان بود. او علنی گفت برای توقف سوپرلیگ دست به هر کاری میزند. فیفا که تا پیش از این در برابر کشورهای ضعیفتری مثل ایران و کویت و... روی دخالت سیاست در فوتبال خیلی حساس بود، در این مورد حساسیتاش عود نکرد. اگر روال عادی بود، فدراسیون فوتبال انگلیس باید بهخاطر دخالت نخستوزیر در فوتبال تعلیق میشد. سیاسیون دیگری هم بودند که دخالت کردند، افرادی مثل مکرون، رئیسجمهور فرانسه.
بیانیه سوپرلیگ
پس از خروج انگلیسیها و بهقول هواداران سوپرلیگ، خیانت انگلیسیها بیانیهای رسمی از سوی اتحادیه سوپرلیگ منتشر شد که نشانگر توقف و نه تعطیلی کامل این رقابتها بود؛ به این شرح: «سوپرلیگ اروپا به این نتیجه رسیده که وضعیت کنونی فوتبال اروپا نیاز به تغییر دارد. ما رقابت اروپایی جدیدی را پیشنهاد کردیم چرا که سیستم کنونی کارا نیست. هدف از این خواسته مهیاشدن امکان تکامل ورزش همراه با درآمدزایی و ثبات برای تمام هرم فوتبال بوده است، ازجمله کمک به جامعه فوتبال برای غلبه بر مصایب اقتصادی که در نتیجه همهگیری کرونا تجربه کرده است. این طرح همچنین پرداختهای مادی تقویتشدهای برای همه نهادهای مرتبط با فوتبال فراهم میکند. با وجود اعلام خروج باشگاههای انگلیسی، که مجبور شدند براثر فشارهای وارده تصمیمگیری کنند، ما اطمینان داریم که خواستهمان مغایر با قوانین اروپایی نیست؛ همانگونه که روز سهشنبه دادگاهی، سوپرلیگ را از اقدام شخص ثالث مصون داشت. با توجه به شرایط کنونی، باید مناسبترین گامها برای اصلاح پروژه را درنظر بگیریم. همواره این هدف را در ذهن داشتهایم که بهترین تجربه ممکن را برای هواداران به ارمغان آوریم و در کنار آن، آورده ارتقایافتهای را برای تمام جامعه فوتبال درنظر بگیریم.» ساعاتی بعد اتلتیکو مادرید و اینتر هم رسما کنار کشیدند و تا دیشب قرار بود میلان و بارسلونا هم انصراف بدهند. فقط یوونتوس و رئال مادرید میماند که میتوانند هفتهای یکبار با هم بازی کنند!
بیانیه آنیلی
رئیس باشگاه یوونتوس هم که فشار زیادی روی او بود، در بیانیهای دلایل شکلگیری ایده سوپرلیگ را توضیح داد: «شما به مسابقهای نیاز دارید که بتواند با تولید مثل آنها در سیستم عاملهای دیجیتال مقابله کند. جوانان امروز بهدنبال بازی کالآودیوتی و فورتنایت هستند. فوتبال دیگر یک بازی نیست اما صنعت و ثبات لازم دارد. در اروپا بازیای که بیشترین ارزش را دارد، فینال لیگ قهرمانان نیست، بلکه پلیآف لیگ دسته اول انگلیس برای صعود به لیگ برتر است. جوانان 15تا 24ساله علاقهای به فوتبال ندارند. جوانان به چیزهای دیگر علاقهمند هستند. آرزوی ما این است که رقابتی ایجاد کنیم که بتواند به نفع کل فوتبال باشد و همبستگی توزیع شده در سایر باشگاهها را به میزان قابل توجهی افزایش دهد. یوفا در دسامبر سال 2020فکر کرد که همهگیری کرونا هیچ ضرری نخواهد داشت. اگر چنین اعتقادی ندارید، لیست بدهیها را بخوانید. یوفا هیچ ضرری نکرد، آنها فقط سود میبرند و تمام زیانها متوجه باشگاههاست. مشکلات برای ما و پولش برای یوفا و فیفاست.»
عواقب سوپرلیگیها
ابتدا گفته میشد هر باشگاهی بخواهد از سوپرلیگ انصراف بدهد باید غرامتی سنگین بپردازد. اما گویا جنگ مغلوبه شده و حالا طراحان این پروژه زیر تیغ قرار گرفتهاند. بیبیسی خبر داد که فلورنتینو پرس به مجازات سنگینی میرسد و با شکست این پروژه احتمالا او و آنیلی مجبور میشوند از سمتهایشان دررئال و یووه کنارهگیری کنند.