بزرگترین پرونده فساد اقتصادی در دادگاه
مجمع تشخیص مصلحتنظام مجوز 15میلیارد دلار سرمایهگذاری خارجی را صادر کرد
علیرضا احمدی
فروردین1381با افزایش قیمت نفت خام در بازارهای جهانی همراه بود؛ اوجگیری بحرانها در خاورمیانه و حمله رژیم صهیونیستی به مناطق تحت کنترل دولت خودگردان فلسطین به دامن زدن بحران روانی در بازار جهانی نفت و بهتبع آن افزایش قیمتها انجامید تا جایی که قیمت نفت سبک عربستان سعودی در نخستین روزهای فروردینماه به 25دلار رسید و تا حدود 27دلار هم پیش رفت. این درحالی بود که دیپلماسی اقتصادی دولت هم فعال و ایران بهدنبال شرکای تجاری جدید بود که در طول بهار و تابستان1381رایزنیهایی مختلفی با مسئولان اقتصادی کشورهایی ازجمله چین و آلمان انجام شد.
در این میان رسیدگی به بزرگترین پرونده فساد اقتصادی ایران بعد از انقلاب، از مهمترین اخبار اقتصادی1381بود؛ متهم اصلی این پرونده یک جوان بیستونهساله اهوازی بهنام شهرام جزایریعرب بود که کارش را از دستفروشی آغاز کرده و اکنون شائبههای سیاسی درباره فعالیتهای اقتصادی او مطرح بود. او به اتهام ایجاد و تأسیس حدود 50شرکت مختلف بازرگانی، کسب اعتبار موهوم از طریق مانورهای متقلبانه، پرداخت رشوه و جعل اسناد مورد پیگرد قضایی قرار گرفت و مدعیالعموم در کیفرخواست مفصلی علیه او جرمهایی مانند «دریافت ارز و عدمبهکارگیری تسهیلات در امر صادرات و واردات و ایجاد رکود در صادرات»، «تهیه پیماننامههای غیرقانونی و دریافت مقادیر قابلتوجهی از این طریق»، «اغوای مسئولان بانکها» و «تبانی در معاملات دولتی» را مطرح کرد. پرونده جزایری با کشوقوسهای بسیاری همراه شد و مدتها طول کشید، اما نهایتا به 11سال حبس تعزیری، رد مبالغ به بانک ملیایران و صندوق ضمانت صادرات، محرومیت از فعالیت بازرگانی در بخش صادرات و واردات و محرومیت از دریافت هرگونه تسهیلات بانکی اعم از ریالی و ارزی بهمدت 10سال محکوم شد.
اجرای طرح ضربتی ایجاد اشتغال از مهمترین اخبار اقتصادی سال1381بود. این طرح که با هدف ایجاد سریع فرصتهای شغلی و اصلاح اعطای وام خوداشتغالی و با همکاری سازمان مدیریت و برنامهریزی، بانکمرکزی و وزارت کار و اموراجتماعی تدوین شده بود، برای ایجاد 300هزارشغل برنامهریزی کرده بود. برپایه این طرح کارفرمایان با ارائه جواز کارگاهها و فهرست کارگران زیرپوشش میتوانستند به ازای جذب یک نیروی کار جدید، تا سقف 3میلیون تومان وام با بهره 4درصد دریافت کنند و در ضمن از پرداخت حق بیمه سهم کارفرما معاف شوند. همچنین برای اجرای این طرح 900میلیارد تومان بودجه درنظر گرفته شد. آخرین روزهای اسفندماه1381هم خبر مهم دیگری محافل اقتصادی کشور را تحتتأثیر قرار داد؛ «مجمع تشخیص مصلحتنظام مجوز 15میلیارد دلار سرمایهگذاری خارجی را صادر کرد»؛ موضوعی که از موارد اختلافی مجلس ششم و شورای نگهبان بهحساب میآمد و ابتدا از سوی این شورا اقدامی ربوی تشخیص داده شده بود، اما درنهایت با پیشنهاد رئیسجمهور که بندی را به آن اضافه کرد، سرانجام مجمع به «سرمایهگذاری خارجی» رأی داد.