از سیتیر تا پاستور
سیدمحمد خاتمی 8شهریور 1371، رئیس کتابخانه ملی ایران شد
حمیدرضا محمدی
8سال رئیسجمهور بود اما اگر ریاست دولتهای هفتم و هشتم را از کارنامه کاریاش کنار بگذاریم، او را بیشتر باید یک کارگزار فرهنگی دانست تا سیاسی؛ چه آنکه، او در سالهای 1357تا 1359، بهحکم شهید بهشتی، به مرکز اسلامی هامبورگ رفت و در 2سال پس از آن هم، مؤسسه کیهان را سرپرستی کرد. از سال1361، بهمدت 10سال هم وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در دولتهای سوم تا پنجم بود و سرانجام، 5سال منتهی به دوم خرداد 1376، ریاست کتابخانه ملی ایران را برعهده گرفت.
سیدمحمد خاتمی درحالی رئیس کتابخانه ملی شد که ساختمان آن در خیابان سیتیر، از زمان تأسیس در سال1316، در همان جا مانده بود و نیاز به مکانی جدید احساس میشد.«فضای نامناسب علمی کتابخانه که فراهم نیاید، برای انجام هر وظیفهای با مشکل روبهرو خواهیم بود. پراکندگی ساختمانهای کتابخانه، عدمامکان بهرهگیری مناسب از بعضی ساختمانهای موجود، کمبود فضا، وضع نابهسامان و غیرمطمئن فضاهای موجود مخازن و البته کمبود منابع مالی و مشکل نیروی انسانی را نیز نباید ناگفته گذاشت.» همه اینها سبب شد تا او موافقت سازمان برنامهوبودجه جهت احداث ساختمان جدید را جلب کند و کلنگ آن در زمینی به مساحت 97هزار مترمربع توسط رئیسجمهور وقت در 19اردیبهشت 1375در اراضی عباسآباد به زمین بخورد که البته 11اسفند 1383، وقتی خودش رئیسجمهور بود، افتتاح شد.
در این سالها، افزون بر برگزاری چهارمین کنگره بینالمللی کتابداران مسلمان در خرداد 1374، اتفاقات قابلتوجه دیگری هم افتاد؛ ازجمله آنکه فهرستنویسی پیش از انتشار (فیپا) در 8اسفند 1375به تصویب هیأتدولت رسید که از مهر 2سال بعد، اجرایی شد و همچنین فهرستنویسی نسخ خطی پس از 15سال از سرگرفته شد.
با وجود این، معتقد بود «از [کتابخانه ملی] در کشور ما فعلاً چیزی جز یک نام وجود ندارد... کماً و کیفاً آنچه هست... متناسب با شأن فرهنگی والای مردم ما نیست» و او کوشید جایگاه آن را ارتقا بخشد.