• پنج شنبه 30 فروردین 1403
  • الْخَمِيس 9 شوال 1445
  • 2024 Apr 18
چهار شنبه 5 آذر 1399
کد مطلب : 116824
+
-

لحظه‌شماری جهانی برای رسیدن واکسن

با اعلام شروع واکسیناسیون گروه‌های پرخطر علیه کووید-19 در چند کشور اروپایی و آمریکایی طی 2هفته آینده، جهان شاید به پایان عصر کرونا نزدیک شود

لحظه‌شماری جهانی برای رسیدن واکسن

زهرا خلجی- خبرنگار

سیر رسیدن به پایان همه‌گیری کرونا روزبه‌روز کوتاه‌تر می‌شود؟ زمانبندی ارائه شده توسط آمریکا و چند کشور اروپایی برای واکسیناسیون علیه کووید-19 نوید روزهای بدون کرونا را تا حداقل 2سال آینده در تمام دنیا می‌دهد.
این در حالی است که رهبران گروه 20متشکل از 20اقتصاد بزرگ دنیا طی نشستی در عربستان تضمین داده‌اند توزیع عادلانه واکسن کووید-19 در کشورهای درحال توسعه و فقیر انجام ‌شود و آنها از قافله این طرحی که قرار است جهانی باشد، عقب نمانند، اما به جزئیات چگونگی این طرح اشاره نکرده‌اند.
ایالات‌متحده، انگلیس و آلمان هر یک جداگانه اعلام کرده‌اند قصد دارند واکسیناسیون را در ‌ماه دسامبر (آذر و دی) در کشورشان آغاز کنند؛ درحالی‌که اسپانیا ژانویه را برای شروع تزریق واکسن برای شهروندان خود در نظر گرفته است.
به گزارش روزنامه انگلیسی تلگراف، بریتانیا می‌تواند مجوز استفاده اضطراری از واکسن شرکت‌های فایزر و BioNTech را حتی پیش از آنکه مقامات آمریکایی مجوز آن را صادر کنند، بدهد. 2شرکت فایزر و  BioNTech می‌توانند مجوز استفاده اضطراری ایالات‌متحده و اروپا را برای واکسن کووید-19 خود در ‌ماه آینده پس از اعلام نتایج آزمایش نهایی که میزان موفقیت آن  95درصد نشان داده و شامل هیچ عارضه جانبی جدی نشده، صادر کنند.
مدرنا نیز به‌عنوان دیگر شرکت آمریکایی پیشرو در ساخت واکسن کووید-19 هفته گذشته اطلاعات اولیه خود را برای نشان دادن اثربخشی 94.5درصدی واکسن منتشر کرد.
نتایج غیرمنتظره این دو واکسن هر دو بر پایه تکنولوژی پیامرسان جدید RNA است که امیدها را برای پایان پاندمی که تاکنون جان نزدیک به 1.3میلیون نفر را در دنیا گرفته، افزایش داده است.

زمان واکسیناسیون آمریکایی‌ها
سرپرست برنامه‌های واکسیناسیون آمریکا «منصف سالوئی» اعلام کرد: تعدادی از آمریکایی‌ها به‌عنوان نخستین نفرات می‌توانند تا 11دسامبر (21آذر) واکسن کووید-19 را دریافت کنند. او در مصاحبه‌ای گفت: برنامه ما این است که واکسن را طی 24ساعت به همه سایت‌های ایمن‌سازی‌ برسانیم؛ بنابراین انتظار می‌رود یک یا 2روز بعد از تصویب، طرح واکسیناسیون آغاز شود که احتمالا 11 یا 12دسامبر خواهد بود. به این ترتیب، تا‌ ماه مه، یعنی 6 ‌ماه دیگر، ممکن است ۷۰درصد جمعیت آمریکا واکسینه شده باشند و به این ترتیب ما به ایمنی گله‌ای می‌رسیم.

انگلیسی‌ها آماده تصویب واکسن
خدمات بهداشت ملی انگلیس نیز گفته است که در نخستین روز دسامبر آماده تصویب واکسن است. بریتانیا پیش از این رسما از شرکت‌های دارویی خود برای ارزیابی واکسن فایزر درخواست کرده بود. این دپارتمان درباره زمان نخستین واکسیناسیون در این کشور اطلاعاتی نداده است. البته آنها تاکنون 40میلیون دوز واکسن سفارش داده‌اند و انتظار می‌رود که 10میلیون دوز به‌دست آنها برسد که برای محافظت از 5میلیون نفر کافی است. به‌احتمال زیاد، واکسن‌ها درصورت تصویب از سوی مقامات بهداشتی بریتانیا، ابتدای سال آینده میلادی به‌دست آنها می‌رسد.

پیشروی آلمان و اسپانیا در اروپا
ینس اشپا، وزیر بهداشت آلمان نیز اخیرا اعلام کرده بود این کشور می‌تواند واکسیناسیون کووید-19 را از ‌ماه آینده آغاز کند. او گفت اسپانیا و آلمان نخستین کشورهای اتحادیه اروپا هستند که برنامه کامل واکسیناسیون عمومی را اجرا می‌کنند. اشپان گفت: دلایل محکمی برای خوش‌بینی درباره آغاز واکسیناسیون عمومی علیه کووید-19 پیش از آغاز سال جدید میلادی در اروپا داریم.
اشپان از ایالت‌های فدرال آلمان خواسته است که مراکز واکسیناسیون خود را برای اوایل دسامبر آماده کنند. به گفته او، آلمان بیش از 300میلیون دوز واکسن از طریق کمیسیون اروپا و قراردادهای دوجانبه سفارش داده است که به‌نظر می‌رسد این عدد بیش از اندازه نیاز آنها باشد و به این ترتیب حتی می‌تواند باقیمانده واکسن‌ها را به سایر کشورها بدهد.
اسپانیا نیز برنامه واکسیناسیون جمعیت کشور خود را از ژانویه2021 آغاز می‌کند. به گفته پدرو سانچس، نخست‌وزیر این کشور انتظار می‌رود که طی 3‌ماه بخش قابل‌توجهی از مردم این کشور تحت واکسیناسیون قرار بگیرند. سانچس در این‌باره توضیح داد: این کمپین در ژانویه با هدف 13هزار واکسیناسیون آغاز خواهد شد. تضمین می‌کنیم که در یک‌چهارم ابتدایی سال جدید، بخش عظیمی از جمعیت کشورمان را واکسینه خواهیم کرد.

تلاش یونیسف برای توزیع عادلانه واکسن
در عین حال آژانس کودکان سازمان ملل، یونیسف نیز اعلام کرد که با توجه به قول رهبران جهانی برای تضمین توزیع عادلانه واکسن نزدیک به 2میلیارد دوز از واکسن کووید-19 سال آینده طی عملیاتی به‌نام «عملیات ماموت» به کشورهای در حال توسعه ارسال می‌شود. یونیسف اعلام کرده است : در حال رایزنی با 350خط هوایی و شرکت حمل‌ونقل برای ارسال واکسن و یک‌میلیارد سرنگ به کشورهای فقیر مانند بروندی، افغانستان و یمن به‌عنوان بخشی از برنامه کوواکس که برنامه جهانی تخصیص واکسن کووید-19 سازمان بهداشت جهانی است، هستیم. به نوشته ال پائیس، روسیه نیز در ادامه تلاش‌ها برای ارتقای جایگاه خود در عرصه جهانی در مسیر تولید واکسن قطعی کرونا، علاوه بر ثبت‌نام خود به‌عنوان نخستین کشور در تصویب رسمی واکسن کووید-19 در تازه‌ترین اقدام برای کسب بازار جهانی فروش واکسن اسپوتنیک5 از قیمت پایین‌تر این واکسن نسبت به شرکت‌های رقیب ازجمله فایزر و مدرنا خبر داده است.

امید به سازمان ملل
التلوا کادیلی، مدیر بخش تامین یونیسف، طی بیانیه‌ای اعلام کرد: این همکاری ارزشمند تا حدی به ما اطمینان داده که ظرفیت حمل‌ونقل کافی برای این عملیات تاریخی ماموت وجود دارد.
هدف برنامه کوواکس - با همکاری گروه واکسن Gavi سازمان بهداشت جهانی و ائتلاف برای ابتکارات آمادگی همه‌گیر این است که دولت‌ها را از احتکار واکسن کووید-19 منصرف کرده و بر واکسیناسیون در کشورهایی که بیشترین خطر، آنها را تهدید می‌کند، متمرکز کند.
یونیسف به‌عنوان یکی از اصلی‌ترین پیش‌برندگان برنامه جهانی کوواکس، یکی از بزرگ‌ترین خریداران واکسن کووید-19 است. یونیسف اعلام کرده است که سالانه بیش از 2میلیارد دوز واکسن برای ایمن‌سازی‌ معمول و پاسخ به شیوع برای تقریبا 100کشور تهیه می‌کند.
ایران نیز به گفته وزیر بهداشت در صف خرید واکسن کووید-19 قرار داد. سعید نمکی درباره برنامه وزارت بهداشت برای خرید واکسن گفته است: ما در کمیته واکسیناسیون کرونا با کمک دانشمندان و صاحب‌نظران کار واکسن کووید-19 را از 3مسیر دنبال می‌کنیم؛ اول، خرید واکسن از منابعی که در دنیا تأیید شده‌اند. اختیار تعیین منبع خرید با خودمان است و 4منبع را برای خرید تعیین کرده‌ایم که قرار است 18میلیون دوز خریداری کنیم، مقداری از این رقم را از طریق مذاکره با واکسن‌سازهای دنیا برای خرید درنظر داریم. مسیر دوم را در قالب قرارداد مشترک، تولید داخل و همراهی دانش فنی دنبال می‌کنیم و با چند کشور در این زمینه پیشرفت خوبی داشته‌ایم.
نمکی درباره مسیر سوم دستیابی به واکسن گفت: مسیر سوم نیز تکیه بر دانش و تولید داخلی است. گزارش 4مورد از واکسن‌های تولید داخل را به سازمان جهانی بهداشت داده‌ایم و امیدواریم طی روزهای آینده، اجازه کارآزمایی بالینی انسانی برای حداقل یکی از این واکسن‌های کرونا داده شود.

این خبر را به اشتراک بگذارید