کافهای برای شهر
جشن و ضیافت باشکوهی که از طرف بلدیه طهران تدارک شده بود، معمول گردید
فرزانه ابراهیمزاده
«دیشب مراسم افتتاح هتل بلدی با جشن و ضیافت باشکوهی که از طرف بلدیه طهران تدارک شده بود، معمول گردید. برحسب دعوتی که از طرف آقای رئیس بلدیه بعمل آمده بود از ساعت ۹ونیم بعدازظهر آقایان مدعوین که مرکب از آقای وزیر محترم دربار، هیأت دولت، ریاست مجلس ملی و جمعی از رجال و نمایندگان مجلس سفرا و وزرای مختار و کلیه نمایندگان سیاسی خارجه بودند، متدرجا در عمارت مهمانخانه بلدی حضور یافتند.»
این خبر یک روزنامه اطلاعات عصر سهشنبه ۱۵ شهریور ۱۳۱۱ بود با گراور عکسی از هتل جدیدالتاسیس بلدیه و کافه شهرداری بعدی تهران؛ کافهای که حالا تبدیل به استوانهای زیبا شده که قلب تئاتر کشور در آن میتپد. درست خواندید کافه بلدی که در شهریور ۱۳۱۱ با حضور مهمانان عالیمقام افتتاح شد همین جایی بود که حالا چهارراه ولیعصر قرار دارد و بعدتر روی آن تئاتر شهر را ساختند. داستان ساخت این کافه برای شهرداری تهران از آن زمانی آغاز شد که به دستور رضاشاه خندق شمالی تهران پر شد و خیابانی تازه میان کاخ مرمر و کاخ سعدآباد کشیده شد. در محل سابق خندق زمین بزرگی بود که جزو املاک جناب وزیر یا همان میرزاعیسی وزیر بود. اما در آن زمان صاحبی نداشت و شهرداری آن زمین را در دست گرفت. از آن جا که تهران جز «گراند هتل» هتل قابلاعتنایی نداشت، تصمیم گرفته شد تا این زمین تبدیل به هتل و کافه شود. هرچند که در سالهای بعد وجه هتل بودن آن در حاشیه کافه شدن پیش رفت.
«این هتل کافه به پیشنهاد شهرداری تهران و با مبلغ ۱۰۰هزارتومان ساخته شد. در گزارش افتتاح آن آمده است: « ساختمان عمارت فوقالعاده زیبا و مهندسی آن را یک نفر مهندس رومانی مسیو فرد نموده و برای ساختمان سرتیپ بوذرجمهر رئیس محترم بلدی مساعی و فعالیت خاصی به خرج داده است.»
به نوشته این گزارش و کسانی که بعدها این ساختمان را دیدند:«عمارت مهمانخانه بلدیه مشرف به باغ زیبایی است که دارای خیابانبندی منظم و گلکاریهای قشنگ استو این باغ خود به عظمت و شکوه عمارت بیشتر افزوده است.» این کافه هتل در سالهای بعد رونقی گرفت و پاتوقی برای خانوادهها و برخی چهرههای فرهنگی هنری شد. اما در دهه30 با گسترش تهران و اضافه شدن کافههای تازه از رونق افتاد. در نهایت شهرداری تصمیم گرفت آن را تبدیل به هتلی 5ستاره کند. اما مشکلات اجارهای که 2سال طول کشید در نهایت باعث شد تا موضوع هتل تازه در جای کافه شهرداری منتفی شود. در سال ۱۳۴۵ با تصویب ساخت سالن تئاتری مدرن و حرفهای این زمین به رادیو تلویزیون ملی سپرده و تئاترشهر روی محل کافه بلدی ساخته شد.