سهم ایران از سرمایهگذاری 2034میلیارد دلاری چین
50درصد از کل سرمایهگذاری چین در جهان طی سالهای 2005تا 2019میلادی تنها در 28کشور دنیا بوده است
مؤسسه آمریکن اینترپرایز در تازهترین گزارش خود از وضعیت سرمایهگذاری خارجی چین در کشورهای دنیا طی بازه زمانی سالهای 2005 تا 2019 پردهبرداری کرد که نشان میدهد این کشور در این مدت بیش از 2034میلیارد دلار در کشورهای جهان سرمایهگذاری کرده است. سهم ایران از این میزان سرمایهگذاری 26میلیارد و 92میلیون دلار برآورد شده و به این ترتیب سهم کشورمان از سرمایهگذاری چینیها 1.32درصد بوده است. مؤسسه آمریکن اینترپرایز در گزارش خود میگوید: چین در بازه زمانی ۲۰۰۵ تا ۲۰۱۹ در مجموع ۲۶.۹۲ میلیارد دلار سرمایهگذاری در ایران داشته است که از این رقم، ۱.۵۳میلیارد دلار در بخش صنایع شیمیایی، ۱۱.۱میلیارد دلار در بخش انرژی، ۴.۹۶میلیارد دلار در بخش فلزات، ۱۶۰میلیون دلار در بخش املاک، ۶.۹۲ میلیارد دلار در بخش حملونقل و ۲.۲۵ میلیارد دلار در سایر بخشهای اقتصاد ایران بوده است.
به گزارش همشهری ایران پس از 3کشور پاکستان، عربستان و امارات مقصد چهارم سرمایهگذاری چینیها در منطقه به شمار میرود ولیکن بهدلیل اعمال تحریمها و عقبنشینی چینیها از اجرای برخی پروژههای زیربنایی ایران ازجمله طرحهای نفت و گاز انتظار میرود که روند سرمایهگذاری این کشور در ایران طی سالهای آینده روندی کاهشی را تجربه کند. بخش عمده سرمایهگذاری چین در کشورهای خارجی در راستای ایده رئیسجمهور این کشور مبنی بر یک کمربند - یک جاده صورت گرفته و به تازگی این کشور عزم خود را برای سرمایهگذاری در برخی کشورها ازجمله سرمایهگذاری در میدانهای نفتی عراق جدیتر کرده است. عراق قصد دارد قرارداد ۳۰ساله نفتی با اکسون موبیل و پتروچاینا، 2غول بزرگ انرژی جهان امضا کند؛ ارزش این قرارداد 53میلیارد دلار برآورد شده است. افزون براینکه چینیها در سالهای اخیر سرمایهگذاری خود در بندر گوادر پاکستان را افزایش دادهاند و به گفته کارشناسان بهزودی این بندر به دبی دوم منطقه تبدیل خواهد شد. چندی پیش بهزاد شاهنده استاد مطالعات شرق آسیای دانشگاه تهران گفته بود: چینیها هماکنون سرمایهگذاری هنگفتی در پاکستان کردهاند که اگر پاکستانیها بتوانند بر مشکلات داخلی خود فائق آیند، آینده بسیار خوبی در انتظار اقتصاد این کشور خواهد بود. به گفته او، قرار نبود پروژه یک کمربند - یک جاده در ابتدا بهعنوان سیاست راهبری این کشور باشد؛ اما ناگهان از سال۲۰۱۵ چینیها آن را جدی گرفتند و هماکنون به پروژه اصلی شی جی پینگ، رئیسجمهور چین تبدیل شده است. وی تصریح کرد: تاکنون ۱۲۶ کشور و ۲۹سازمان بینالمللی به عضویت پروژه یک کمربند یک راه درآمدهاند و 2اجلاس جهانی در سطح سران کشورهای مطرح دنیا برای این پروژه برگزار شده است؛ ضمن اینکه کشورهای حوزه این پروژه تاکنون ۶تریلیون دلار در آن سرمایهگذاری کردهاند که ایجاد ۲۵۰هزار شغل برای چین را درپی داشته است؛ از سوی دیگر چینیها با ۱۷۳کشور سند همکاری در راستای اجرای پروژه یک کمربند یک راه به امضا رساندهاند که نشاندهنده اهمیت آن برای چینیهاست.
شاهنده تصریح کرد: چینیها تاکنون با ۵۰شهر از ۱۵کشور اروپایی برای حضور در این پروژه ارتباط گرفتهاند و توانستهاند برای خود در برنامه توسعه اتحادیه آفریقا در سال۲۰۵۳، جایگاه مناسبی بهدست بیاورند؛ همچنین جایگاه چین در برنامههای توسعه اقتصادی ۲۰۵۱ روسیه و ۲۰۳۰ عربستان بسیار ارزشمند است.
وزن کشورها در سرمایهگذاری چین
به گزارش همشهری از مجموع بیش از 2034میلیارد دلار سرمایهگذاری چینیها در فاصله سالهای 2005 تا 2019میلادی بیش از نیمی از آن به کشورهای ایران، پاکستان، افغانستان، ترکمنستان، آذربایجان، عراق، عربستان، عمان، امارات، قطر، بحرین، ترکیه، سوریه، آمریکا، روسیه، قزاقستان، ازبکستان، تاجیکستان، هند، آلمان، فرانسه، انگلیس، سوئیس، کانادا، ژاپن، استرالیا و اندونزی اختصاص دارد. سهم آمریکا از سرمایهگذاری خارجی چین 9.17درصد، استرالیا 5.68درصد، انگلیس 4.29درصد سوئیس 3.03درصد، پاکستان 2.77درصد و روسیه هم 2.71درصد برآورد شده است.