• چهار شنبه 26 دی 1403
  • الأرْبِعَاء 15 رجب 1446
  • 2025 Jan 15
چهار شنبه 3 مهر 1398
کد مطلب : 80853
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/rKwW
+
-

مرگ گوزن‌های مینیاتوری مازندران

حیات وحش
مرگ گوزن‌های مینیاتوری مازندران

 پاییز برای محیط‌ زیست مازندران با مرگ 2 رأس گوزن مینیاتوری موسوم به «شوکا» در زیستگاه و پناهگاه حیات وحش چهاردانگه کیاسر شروع شد.به گزارش ایرنا، یک رأس شوکای نر در منطقه آزاد چهاردانگه در حوالی روستای بابوکلا حد فاصل ارتفاعات نکا و کیاسر در منطقه مرکزی این استان به علت سقوط از صخره هنگام چرا تلف شد.یک رأس شوکای ماده نیز در این زیستگاه که از زیستگاه‌های مهم این حیوان در استان محسوب می‌شود به علت برخورد با خودرو عبوری در منطقه دریل گرماب جاده کیاسر و شدت جراحات از بین رفت.

همچنین اوایل فروردین سال جاری یک رأس شوکا به همراه 7 رأس قوچ و میش در مناطق حفاظتی استان مازندران به دلیل سرما تلف شدند.پناهگاه حیات وحش دودانگه و چهاردانگه منطقه‌ای کوهستانی با مساحت حدود ۱۷ هزار هکتار است که در حدود ۹۵ کیلومتری جنوب شرقی شهرستان ساری قرار دارد. پناهگاه حیات وحش دودانگه با پارک ملی کیاسر، منطقه حفاظت شده پرور و منطقه حفاطت شده بولا در سمنان هم مرز است.در این منطقه در مجموع 5 ریخت گیاهی شامل جنگل، ‏درختزار، ‏درختچه‌زار، ‏بالشتکی خاردار و خزان شونده سردسیری وجود دارد.

مرال، شوکا، خرس قهوه‌ای، پلنگ، گراز، گربه جنگلی، گرگ، روباه، شغال، کل و بز، قوچ و میش، تشی و انواع پرندگان از جمله گونه‌های جانوری هستند که در این پناهگاه زندگی می‌کنند.شوکا با نام علمی Capreolus capreolus نوعی گوزن کوچک بومی اوراسیا به رنگ سربی یا سرخ است که بیشتر در مناطق سردسیر زندگی می‌کند.این حیوان با ۹۵ تا ۱۳۵ سانتی‌متر طول و ۶۵ تا ۷۵ سانتی‌متر ارتفاع در ناحیه شانه و ۱۵ تا ۳۰ کیلوگرم وزن، گوزنی نسبتا کوچک است. نرها دارای شاخ و ماده‌ها بدون شاخ‌ هستند.غذای شوکا علف‌، برگ‌، جوانه‌، قارچ‌ و میوه‌ است. این حیوان به علف‌های لطیف و نورس و مرطوب هم علاقه دارد.

در حال حاضر نسل شوکا به دلیل تخریب گسترده و تغییر کاربری عرصه‌های جنگلی شمال کشور به مسکونی و زمین‌های کشاورزی، همچنین شکار غیر مجاز به شدت کاهش یافته و در آستانه انقراض قرار دارد.با توجه به جنگلی بودن زیستگاه این گونه و فراهم نبودن امکان سرشماری به روش مشاهده مستقیم در نقاط جنگلی، آمار دقیقی از تعداد شوکاهای باقیمانده در کشور وجود ندارد، اما مسلم است جمعیت این گونه در بسیاری از مناطق جنگلی شمال کشور به طور کامل از بین رفته یا کاهش یافته است.شوکا در زبان مازندرانی به معنای شکار است.

این خبر را به اشتراک بگذارید