• سه شنبه 2 اردیبهشت 1404
  • الثُّلاثَاء 23 شوال 1446
  • 2025 Apr 22
یکشنبه 31 شهریور 1398
کد مطلب : 79904
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/mBGR
+
-

راه اصلی رونق صنعت چای

کیفی‌سازی تولید، مهم‌ترین عامل برای توسعه این صنعت در گیلان است

فراوری
راه اصلی رونق صنعت چای

 کارشناسان استفاده از دانش فراوری و کیفی‌سازی محصول راهبردی چای را تنها راه حفظ باغ‌های شمال و رونق بازار چای داخلی می‌دانند. به گزارش ایرنا، قدمت چای‌کاری در شمال کشور بیشتر از یک قرن نیست. با وجود سابقه کم اما چای به یک محصول اساسی و راهبردی در کشور ما تبدیل شده است و چای سیاه به عنوان پرمصرف‌ترین و فراگیرترین نوشیدنی در جهان این ضرورت را ایجاب می‌کند که راهی جز حمایت از صنعت چای و کمک به احیای باغ‌های چای در شمال کشور و رونق بازار چای داخلی نداشته باشیم. 

در سال‌های اخیر، یکی از شانس‌های چای ایرانی در رقابت با چای وارداتی نداشتن اسانس‌های شیمیایی و افزودنی‌های غیرطبیعی بوده است، چراکه عطر و طعم آن توانسته دوباره خوشایند ذائقه مصرف‌کننده ایرانی باشد و جای خود را در خانه‌های ایرانی باز کند. حفظ وضعیت فعلی و افزایش کیفیت چای تولید داخلی به نوع برداشت برگ سبز، عمل‌آوری، دانش و متخصصان و چای‌سازانی نیاز دارد که بتوانند برگ سبز حاصل دسترنج کشاورزان را به محصولی باکیفیت و مرغوب تبدیل کنند و تحویل بازار مصرف دهند. 


نظر کارشناسان

برخی کارشناسان می‌گویند چای یک محصول اساسی کشور ما است ولی با گذشت 100 سال از بومی شدن این محصول دانش چای به کشور نیامده است و دانش چای باید از خارج وارد شود، در حالی که در هندوستان 17 شاخه مهندسی چای وجود دارد اما در ایران رشته‌ای دانشگاهی درباره چای وجود ندارد.یکی از دست‌اندرکاران صنعت چای کشور گفت: در دهه‌های اخیر به علت سوءمدیریت، چای وضعیت مناسبی در کشور پیدا نکرده و هر برنامه‌ای در صنعت چای در حد آزمون و خطا بوده است.

«امیر مظفری» افزود: هیچ‌گاه برنامه‌ای اساسی برای صنعت چای ارائه نشد. در این روند هم دست‌اندرکاران بخش خصوصی، کشاورزان و هم صنعتگر مقصرند، چون هیچ برنامه قابل توجهی برای آینده این صنعت در بخش دولتی و خصوصی وجود ندارد. وی بیان کرد: در گذشته وقتی فصل برداشت تمام می‌شد، کشاورز به‌زراعی می‌کرد و برای این کار وام و تسهیلات در اختیار کشاورز قرار می‌گرفت و او می‌توانست وضعیت بوته‌ها را بهبود بخشد.

این کارشناس اظهار کرد: ولی در حال حاضر به دلیل بالا بودن هزینه‌های کارگری از قبیل هرس، شخم زمین، چای‌کاران قادر نیستند این عملیات را به‌خوبی انجام دهند و کود کافی برای مزرعه فراهم کنند. این کارها هزینه‌ بالایی دارد که از عهده کشاورزان برنمی‌آید. به گفته وی، لازمه به وجود آمدن برگ سبز مناسب برای تولید چای مرغوب هرس و شخم به‌موقع و دادن کود کافی است. نمی‌توان چای مرغوب تولید کرد ولی به‌زراعی آن به‌خوبی انجام نشود. 


 پرداخت تسهیلات برای رونق تولید 

رئیس سازمان چای کشور نیز رونق نسبی بازار چای داخلی را به تولید کیفی چای داخلی مرتبط دانست و گفت: در سال‌های اخیر، تبلیغات خوبی برای چای داخلی شده است. اعتمادسازی بین مردم و تولید چای سالم و باکیفیت و نزدیک به ارگانیک و همچنین با پی بردن به مزه، طعم و مزایای چای ایرانی، مردم از چای داخلی استقبال بیشتری می‌کنند. این مساله باعث شده مشکل انباشت چای در انبارها از بین برود و صنعت چای رونق بگیرد.
«حبیب جهانساز» افزود: اکنون کارخانه‌های چای‌سازی به تولید کیفی چای دست پیدا کرده‌اند و 50 کارخانه به عنوان برند تولید چای با کیفیت در حال برندسازی هستند. این اقدام به تغییر بازار چای داخلی، مشتری‌یابی و اعتمادسازی کمک می‌کند که در نهایت منجر به افزایش تولید کمی و کیفی چای می‌شود. وی بیان کرد: برای رونق تولید چای داخلی در سال گذشته از سوی بانک‌ها 23میلیارد تومان تسهیلات با کارمزد 4 درصد به چای‌کاران پرداخت شده است.

 با این تسهیلات هزار و 300 دستگاه موتور برگ‌بر و هرس یک‌نفره و دونفره خریداری شده است و سازمان چای نهاده‌های کشاورزی را در اختیار کشاورز قرار داده و کود مورد نیاز باغ دو برابر افزایش یافته است. مجموع این اقدامات در راستای اقتصاد مقاومتی و رونق تولید و حمایت از صنعت چای انجام شده است.رئیس سازمان چای یادآور شد: امسال اولین سالی است که کشاورزان از این‌که توانستند بهای برگ سبز خود را به‌موقع دریافت کنند راضی هستند ولی ممکن است از قیمت برگ سبز راضی نباشند، زیرا اگر برگ سبز چای‌کاران به‌موقع خریداری نشود، نمی‌توان محصول باکیفیت تولید کرد.


تولید چای توجیه اقتصادی دارد

جهانساز تاکید کرد: باید کاری کرد که تولید چای داخلی توجیه اقتصادی داشته باشد و کشاورزانی که در سال‌های اخیر از باغ فاصله گرفته‌اند مجدد به باغ خود بازگردند و شخم، احیا و اصلاح باغ‌های چای را انجام دهند. در این صورت است که می‌توان سهم کشور را از تولید 25هزارتن چای خشک سال گذشته به 35هزار تن افزایش داد و تولید چای را اقتصادی کرد و بر کیفیت آن هم افزود. 


آثار حمایت دولت

«مازیار جعفری» مدیرعامل اتحادیه چای‌کاران شمال کشور گفت: با حمایت‌های دولت در سال‌های اخیر وضعیت چای‌کاری در شمال کشور رونق بیشتری پیدا کرده است ولی این حمایت‌ها کافی نیست و دولت می‌تواند با پرداخت تسهیلات کم‌بازده با نرخ سود پایین، افزایش قدرالسهم کارخانه‌های چای‌سازی و پرداخت به‌موقع بیمه از کشاورزان و از این محصول استراتژیک بیشتر حمایت کند.

این خبر را به اشتراک بگذارید