چرخش «هشتگرد» به سوی ویلانشینی
مدیرعامل شرکت عمران شهر جدید هشتگرد: با تغییرات انجامشده در تراکم جمعیت و کاهش آن به ۳۷۰ هزار نفر، برای کیفی کردن شهر گام برداشته شده است
شهر جدید هشتگرد دهه ۷۰ برای اسکان جمعیت سرریز تهران و کرج در محدوده جغرافیایی ساوجبلاغ پایهگذاری شد؛ شهری که بیشتر ساختمانهای آن بلندمرتبه و کمتر خانه ویلایی در آن به چشم میخورد.
به گزارش ایرنا، در این سالها از دوردست تا چشم کار میکند ساختمانهای چندطبقه در محدوده شمالی آزادراه کرج- قزوین و در کوهپایههای فشند شهرستان ساوجبلاغ خودنمایی میکنند. با اینکه دهه ۷۰ و تا اواخر دهه ۸۰ آنچنان که باید و شاید خبری از ساختوساز گسترده در شهر جدید هشتگرد نبود، اما اجرای پروژههای مسکن مهر گویا سرآغاز قد کشیدن سازهای جدید شد.
احداث مجتمع مسکونی مهر المهدی (عج) در غرب شهر جدید هشتگرد را آغاز موج دوم ساختوسازها پس از شکلگیری شهر جدید هشتگرد میدانند؛ پروژهای که در امتداد آن، دهها اسکلت ساختمان برافراشته شد، هر چند که چندان هم خبری از سکنه نبوده و هنوز هم بیشتر ساختمانهای شهر خالی هستند.
با اینکه بسیاری از سازههای شهر جدید زیبا و دیدنی هستند، اما بنا به علل مختلف هنوز چشمانداز روشنی از ورود جمعیت به این منطقه وجود ندارد یا به عبارتی استقبال مردم از سکونت در این شهر جدید به چشم نمیخورد.
بیشترین ساکنان شهر جدید هشتگرد همان خانوادههایی هستند که در سالهای اولیه ساختوساز به این منطقه آمده و در آن سکونت گزیدهاند. در این حال شهر در کمبود جمعیت پاکیزگی خود را حفظ کرده و کمتر غبار آلودگی زیستمحیطی در محدوده آن به چشم میآید.
جمعیت کنونی شهر جدید هشتگرد بین ۶۰ تا ۷۰ هزار نفر برآورد میشود. پس از آغاز ساخت مسکن مهر در سال ۸۷ و در کنار آن احداث چندین پروژه مسکونی انبوهسازی قرار بود که جمعیت این شهر از ۵۰۰ هزار نفر در نیمه اول دهه ۹۰ عبور کند.
علل استقبال نشدن از هشتگرد
برخی کارشناسان بر این باورند که موفق نبودن شهر جدید هشتگرد در جذب انبوه جمعیت کلانشهرهای تهران و کرج به کمبود امکانات و زیرساختها مانند آب، برق، مراکز آموزشی، فرهنگی، درمانی، ورزشی، تجاری و رفاهی برمیگردد و برخی نیز مسافت زیاد آن از پایتخت و راهاندازی نشدن خط ریلی در این محدوده را مزید بر علت عنوان میکنند.
از دیگر سو عدهای نیز مانند مسئولان کنونی شهر جدید هشتگرد بر این باورند که ترکیب جمعیتی به لحاظ قشر مرفه و کمبرخوردار برای شهر پیشبینی نشده و به عبارتی باید در کنار اقشار کمدرآمد، خوشنشینان هم به این شهر بیایند و ساختار شهری به تلفیقی از آپارتماننشینی و ویلانشینی تبدیل شود.
دسته دوم میگویند که با آمدن قشر مرفه میزان مشارکتها برای رفع نیازهای شهر بالا رفته و شهر از حالت خوابگاهی به پویایی میرسد.
امروز ساختوسازهای فراوان و انبوه در این شهر، توسعه تکبعدی شهر جدید هشتگرد را در پی داشته و آن را تبدیل به شهری خوابگاهی کرده است.
تصمیم مسئولان برای تلفیق جمعیت
اینک مجموعه دستاندرکاران شهر جدید هشتگرد به دنبال آن هستند که در کنار توسعه زیرساختها و روزآمدی امکانات، افزون بر قشر سرریز تهران و کرج، اقشار خوشنشین را هم به سمت شهر جدید هشتگرد هدایت کنند، اقدامی که با صدور مجوز برای ویلاسازی در این محدوده کلید خواهد خورد.
مدیرعامل شرکت عمران شهر جدید هشتگرد با تأکید بر تغییر رویکردها در ساختوساز شهرهای جدید میگوید: در زمان حاضر شهرهای جدید فقط جنبه خوابگاهی دارند و باید این نگرش تغییر کند و در همین راستا به دنبال این هستیم که با افزایش کیفیت زندگی در این شهر، نیازهای اجتماعی مردم را همزمان با ساخت واحدهای مسکونی و پروژههای عمرانی پاسخ دهیم.
«داود صفدری» معتقد است که کاهش تراکم جمعیت در شهر جدید هشتگرد راهی برای کیفی شدن شهر است.
او میگوید: افق جمعیتی شهر جدید هشتگرد ۶۰۰ هزار نفر پیشبینی شده بود که البته با راهاندازی مترو گلشهر- شهر جدید هشتگرد به ۷۰۰ هزار نفر نیز افزایش مییافت، اما اکنون با تغییرات انجامشده در تراکم جمعیت و کاهش آن به ۳۷۰هزار نفر، برای کیفی کردن شهر گام برداشته شده است.
مدیرعامل شرکت عمران شهر جدید هشتگرد اظهار کرد: در زمان حاضر افق جمعیتی این شهر را با تبدیل کاربریهای پرتراکم به واحدهای مسکونی ویلایی و کمتراکم، کاهش دادهایم تا علاوه بر بحث تامین آب، تعادل اجتماعی و اقتصادی در شهر صورت پذیرد، چراکه این اقدام سبب حضور طبقات مختلف اجتماعی در این شهر خواهد شد.
اجرای طرح رونق ساختوساز
مدیرعامل شرکت عمران شهر جدید هشتگرد با بیان اجرای طرح رونق ساختوساز در این شهر، میافزاید: شرکت عمران در راستای سیاستهای اجرایی وزارت راه و شهرسازی در چارچوب برنامه اقدام ملی تولید و عرضه مسکن و تسریع در آبادانی شهر، ساخت ۲۱ هزار واحد مسکونی را در دستور کار قرار داده است.
صفدری میگوید: از این تعداد ۱۹ هزار و ۸۰۰ واحد جانمایی و در حال اجرا و مابقی در دست برنامهریزی است.
رئیس هیأتمدیره شرکت عمران شهر جدید هشتگرد تأکید میکند: دلیل استقبال نکردن مردم از سکونت در شهر جدید هشتگرد مشکلات حملونقل و ترافیک منطقه است، اما با راهاندازی مترو تا پایان شهریور سال جاری، پیشبینی میشود جذابیت سکونت در شهر جدید هشتگرد افزایش یافته و شاهد تحول چشمگیری در این شهر و افزایش تقاضای مردم برای خرید مسکن در شهر جدید هشتگرد برای سکونت باشیم.
صفدری درباره تامین خدمات روبنایی و زیرساختی در شهر جدید هشتگرد میگوید: تامین خدمات روبنایی و احداث پروژههایی مانند مدرسه، مراکز درمانی، فضای سبز، ورزشی و فرهنگی و... در اولویت ما قرار دارد و در زمان حاضر هم ساخت ۲۰ مدرسه را با مشارکت بخش خصوصی در دستور کار داریم و ۲ مدرسه نیز آماده تحویل است، اما به دلیل نبود منابع انسانی وزارت آموزش و پرورش از تحویل این مدارس سر باز میزند. رئیس هیاتمدیره شرکت عمران شهر جدید هشتگرد با اشاره به اینکه مهمترین مشکل شهر، عدم اتصال فازهای مسکونی به یکدیگر است، میافزاید: در گذشته فازهای مسکونی به یکدیگر متصل نبودند و منفصل از یکدیگر بودند که برای حل این مشکل پروژه آمادهسازی و اتصال محورهای شرقی و غربی را تعریف کردیم و در زمان حاضر رو به اتمام بوده و در هفته دولت به بهرهبرداری خواهد رسید.
وی در خصوص ایجاد آرامستان در شهر جدید هشتگرد که از مطالبات جدی مردم این شهر است نیز اظهار میکند: برای تحویل زمین به منظور احداث آرامستان در شهر هیچ مشکلی وجود ندارد و تنها به دلیل مشکلات زیستمحیطی این موضوع به وقفه افتاده است و در صورتی که جانمایی از سوی مسئولان متولی صورت گیرد، این شرکت زمینی را بدین منظور در اختیار آرامستان قرار خواهد داد تا مراحل اجرایی آن آغاز شود.
افتتاح 2 هزار واحد مسکن مهر در هفته دولت
رئیس هیاتمدیره شرکت عمران شهر جدید هشتگرد درباره آخرین وضعیت پروژه مسکن مهر هشتگرد اظهار میکند: خوشبختانه پروژه مسکن مهر با پیشرفت فیزیکی مطلوبی در جریان است و با ساماندهی متقاضیان موثر و غیرموثر توانستیم سرعت اجرای پروژه را افزایش دهیم.
«داود صفدری» میگوید: از مجموع ۴۹ هزار واحد مسکن مهر در شهر جدید هشتگرد، تاکنون ۲۷ هزار واحد تکمیل شده که حدود ۱۰ هزار واحد آنها فاقد متقاضی هستند.
وی بیان میکند: در هفته دولت ۲ هزار واحد مسکونی مهر در شهر جدید هشتگرد افتتاح و باقیمانده واحدهای مسکن مهر تا پایان سال تکمیل خواهند شد.
صفدری با بیان اینکه تکمیل پروژه مسکن مهر را با ساماندهی متقاضیان موثر دنبال میکنیم، میگوید: متقاضیان موثر را به پروژههایی که پیشرفت فیزیکی بالایی دارند منتقل کردهایم و مابقی پروژهها از طریق خودمالکی کردن واحدها پیش میرود و تلاش داریم این اقدام و تکمیل واحدهای باقیمانده پرونده مسکن مهر را ادامه داده و تا پایان سال جاری پرونده مسکن مهر را ببندیم.