
دگردیسی در مسجد سلیمان
معاون شهرسازی و معماری ادارهکل راه و شهرسازی خوزستان جزئیات طرح جامع این شهرستان را تشریح کرد

پروانه بندپی/همشهری - خبرنگار
مردم مسجدسلیمان سالهاست با مشکلات شهری دست و پنجه نرم میکنند و با محرومیتهای فراوانی زندگی را میگذرانند. شهری که در سالهای نه چندان دور به «شهر اولینها» معروف بود، حالا درگیر نیازهای اولیه است و چوب فقر و محرومیت خود را میخورد.
با وجود قولهای متعدد مسئولان در دولتهای مختلف برای حل مشکلات مردم این شهر که مهمترین آن جابهجایی ساکنان مناطق آلوده نفتی بود، هنوز کار قابل توجهی برای آنها انجام نشده است. اما در آخرین اخباری که در خصوص حل مشکلات این شهر منتشر شد، معاون شهرسازی و معماری وزارت راه و شهرسازی از آمادگی این وزارت خانه برای بررسی و تصویب طرح جامع مسجدسلیمان در شورایعالی شهرسازی و معماری ایران تا 2 ماه آینده خبر داد. معاون شهرسازی و معماری ادارهکل راه و شهرسازی خوزستان نیز در این خصوص اعلام کرد که در فاز اول اجرای طرح تفصیلی با رویکرد طرح جامع شهری 1500 واحد مسکونی این شهر جابه جا میشوند.
تهیه طرح جامع تا 2 ماه آینده
طرح جامع شهری مسجدسلیمان در سال 1385 تصویب و ابلاغ شد، اما مشمول مرور زمان شد و به جایی نرسید و نشد که این شهر رنگ توسعه را به خود ببیند. حالا قرار است طرح تفصیلی این شهر با رویکرد طرح جامع تهیه شود.
به گفته معاون شهرسازی و معماری وزارت راه و شهرسازی، نبود طرح جامع و تفصیلی مشکلات متعددی را برای مسجدسلیمان ایجاد کرده است که این مشکل طی 2 ماه آینده رفع خواهد شد.
فرزانه صادق مالواجرد که دیروز در جلسه شورای مسکن استان سخن میگفت، با بیان اینکه ویژگیها و محدودیتهای این شهرستان مورد بررسی قرار گرفته است، افزود: مهمترین مشکل مسجدسلیمان، نبود نقشه راه و طرح جامع و تفصیلی است که ملاک عمل همه اقداماتی است که در شهر انجام خواهد شد.
به گفته وی، طرح فوق مراتب تصویبی خود را در شورای برنامهریزی استان گذرانده است و به محض وصول به دبیرخانه شورای عالی شهرسازی و معماری در دستور کار قرار میگیرد و با اولویت در شورایعالی شهرسازی و معماری طرح و تصویب شود.
مسجدسلیمان به سمت توسعه شهری
معاون شهرسازی و معماری ادارهکل راه و شهرسازی خوزستان نیز در گفتوگو با همشهری در این باره اظهار کرد: طرح جامع شهری مسجدسلیمان آخرین بار در سال 85 تصویب و ابلاغ شد و در سال 88 قرارداد طرح تفصیلی این شهر امضا شد، اما چند مشکل پیش آمد که یکی از آنها حرایم وزارت نفت در این شهر بود.
سیدنواب طباطبایی گفت: نفت در این شهر حدود هزار هکتار حریم داشت و به همین دلیل طرح به مشکل بر خورد. درنهایت وزارت نفت اعلام کرد 720 هکتار از هزار هکتار حرایم خود را کاهش میدهد تا طرح بتواند به مرحله بعدی برود.
وی افزود: در سال 95 در شورای برنامهریزی خوزستان تصمیم گرفته شد نقشه پایه شهر مسجدسلیمان بهروز شود، زیرا طرح جامع مشمول گذر زمان شده بود و در واقع 10 سال از تصویب آن میگذشت. به همین دلیل سال گذشته با همکاری سازمان جغرافیایی ارتش از شهر مسجدسلیمان عکسبرداری هوایی کردیم و نقشه را بهروز کردیم.
سایه بافت ناکارآمد روی مسجدسلیمان
معاون شهرسازی و معماری ادارهکل راه و شهرسازی خوزستان در ادامه با بیان اینکه مسجدسلیمان بیشتر از آن که مناطق آلوده به نفت و گاز داشته باشد، بافت ناکارآمد شهری و بافت فرسوده دارد، گفت: وزارت نفت مناطق آلوده را از هزار هکتار به 220 هکتار کاهش داد و به همین دلیل در حال حاضر، مشکل اصلی این شهر مناطق آلوده آن نیست.
طباطبایی با بیان اینکه بافت ناکارآمد شهری مسجدسلیمان 54 درصد بافت شهری آن را تشکیل میدهد، افزود: مسجدسلیمان یکی از بزرگترین شهرهای خطی کشور محسوب میشود که 2800 هکتار محدوده شهری و حریم 6 هزار هکتاری دارد که 54 درصد آن بافت ناکارآمد و فرسوده است. ما باید برای جابهجایی این مناطق به تدریج برنامهریزی کنیم.
گام اول؛ ساخت 1500 واحد مسکونی
معاون شهرسازی و معماری ادارهکل راه و شهرسازی خوزستان با بیان اینکه در مسجدسلیمان 6600 واحد مسکونی در مناطق آلوده و پرخطر وجود دارند که قرار است در فاز اول 1500 واحد از این تعداد جابهجا شود، گفت: ادارهکل راه و شهرسازی خوزستان در فاز یک 2 قطعه زمین به مساحت 15 هکتار و 20 هکتار تخصیص داده که این 2 قطعه زمین پس از تغیییر کاربری و الحاق به محدوده شهری، طی روند تصویب طرح تفصیلی با رویکرد طرح جامع مورد ساخت و ساز قرار میگیرد.
به گفته وی، این 2 قطعه زمین 35 هکتاری ازسوی ادارهکل راه و شهرسازی استان در اختیار بنیاد مسکن قرار میگیرد تا واحدهای مسکونی نو در آنها ساخته شود. البته هنوز زمان شروع اجرای کار مشخص نشده است.
معاون ادارهکل راه و شهرسازی خوزستان افزود: در فازهای بعدی از همه دستگاهها از جمله ارتش جمهوری اسلامی تقاضای تخصیص زمین برای ساخت مسکن را داریم تا 5100 واحد دیگر هم ساخته شود. فعلا ارتش دربرابر دادن زمین مقاومت میکند، اما امیدواریم موافقت آنها را به دست بیاوریم.
به گفته این مسئول، این زمینها به 67 هکتاری ارتش معروف است که در داخل محدوده شهری وجود دارد و دارای کاربری مسکونی است.