• چهار شنبه 3 بهمن 1403
  • الأرْبِعَاء 22 رجب 1446
  • 2025 Jan 22
سه شنبه 15 مرداد 1398
کد مطلب : 70883
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/6PwL
+
-

نیاز مطبوعات به دگرگونی

نقد و نظر
نیاز مطبوعات به دگرگونی


بهروز بهزادی ـ روزنامه‌نگار پیشکسوت

 مطبوعات، چه نشریات کاغذی و چه دیجیتالی و اینترنتی نیازمند دگرگونی اساسی‌ هستند. نیاز به چنین تحولی مدت‌هاست که حس می‌شود؛ تغییری که بتواند نگاه فعلی به مطبوعات را عوض کند و برداشت دیگری را در جامعه و بین مردم جایگزین آن سازد. در حال حاضر تحریریه‌ها براساس نوع کار و فعالیت وزارتخانه‌ها و سازمان‌های دولتی تعریف شده و شکل گرفته‌اند. بر این اساس منابع خبری مطبوعات همین وزارتخانه‌ها و سازمان‌ها هستند. هر روز اول وقت خبرنگاران با رجوع به همین منابع، تولید خبر می‌کنند؛ اخباری که در حقیقت واگویه صحبت‌های این وزیر، آن مسئول و برآیند نظرات این یا آن جناح است. چنین روندی با خصیصه اصلی مطبوعات و انگیزه اصلی و تاریخی شکل‌گیری آن تفاوت دارد. بخش اعظمی از مردمی که خواسته‌ها، مشکلات، مطالبات و اطلاعات مورد نیازشان با اعلام مواضع سازمانی و اعداد و ارقام وزارتخانه‌ای بی‌ارتباط است در چنین روندی نادیده می‌مانند.
می‌گویند در آمریکا با گسترش راه‌آهن هر محلی که 3 مکان عمومی کلیسا، هتل و چاپخانه داشت، شهر جدیدی حساب می‌شد؛ چاپخانه‌هایی که هر روز یک برگ حاوی اطلاعات دست اول از وقایع اخیر را به دست مردم می‌رساند. ما برای بازگشت به خصلت اصلی مطبوعات و ایفای وظیفه اطلاع‌رسانی نیازمندیم منابع خبری خودمان را براساس خواست و نیاز مردم بازتعریف کنیم.
مطبوعات برای بازگشت به جایگاه خود ناچار به‌تازگی و دست اول بودند. کپی و جمع و جور‌کردن اخبار از این سایت و آن خبرگزاری موجب می‌شود، هر روز صبح با تعدادی روزنامه که شکل متفاوت و محتوای مشابه دارند، مواجه باشیم. مردم حق دارند که مشکلاتشان از قبیل گرانی، تورم، ترافیک، آلودگی‌های تنفسی و زیست‌محیطی و... به شیوه‌ای پیگیری و رفع شود که انتظار دارند. شنیدن بخشنامه و بیانیه درباره یک مشکل خاص با راه‌حلی که آنها انتظار دارند، فرق می‌‌کند.
اگر مطبوعات جایگاه خود را داشته باشند گرانی کاغذ آنها را زمینگیر نمی‌کند؛ زیرا مواقعی هست که ارزش یک خبر رسمی و موثق بیشتر از طلاست.
در مجموع به عقیده من پی‌بردن به اشتباهات و تلاش برای جبران و اصلاح آنها علاوه بر اینکه نشان از شجاعت و صداقت دارد، لازمه پیشرفت و ترقی است. در این زمینه مطبوعات باید اشتباه خود را بپذیرند و درصدد اصلاح و جبران آن برآیند.

این خبر را به اشتراک بگذارید