• چهار شنبه 26 دی 1403
  • الأرْبِعَاء 15 رجب 1446
  • 2025 Jan 15
دو شنبه 14 مرداد 1398
کد مطلب : 70488
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/glKY
+
-

ظرفیت مغفول گردشگری در قم


نرجس‌السادات فقیه| نایب رئیس انجمن صنفی راهنمایان گردشگری استان قم: 

صنعت گردشگری یکی از پویاترین فعالیت‌های اقتصادی در عصر حاضر است. آمار سازمان‌های بین‌المللی و مطالعات علمی نشان می‌دهد صنعت گردشگری، رتبه اول درآمد کشورهای جهان را به خود اختصاص داده است. از جمله ویژگی‌های گردشگری کارآفرینی، اشتغال سریع و درآمد زیاد است. صنعتی که ظرفیت آن به‌وفور در قم یافت می‌شود. استان قم از مناطق جهانگردی زیارتی و مذهبی مهم ایران بوده و یکی از قطب‌های بزرگ توسعه توریسم مذهبی کشور به شمار می‌آید.

 این استان با دارا بودن حرم مطهر حضرت معصومه(س) و مسجد مقدس جمکران و نیز سایر بقاع متبرکه توان بالایی در جذب گردشگران بسیاری از سراسر کشور و جهان دارد و دارای 12 منطقه نمونه گردشگری نیز هست. همچنین استان قم درگذشته در مسیر راه ابریشم بوده و در عصر حاضر نیز شاهراه ارتباطی بسیاری از شهرهای ایران برای گذر و رسیدن به پایتخت است. وجود جاذبه‌های تاریخی متعدد از جمله کاروانسراهای بسیار مانند مادر کاروانسراهای ایران، کاروانسرای دیرگچین از دیگر جاذبه‌های این استان است. وجود جاذبه‌های کمتر شناخته شده طبیعی مانند تالاب حوض سلطان مشهور به آیینه کویری ایران، منطقه حفاظت شده پلنگ‌دره، ییلاق‌های قم مانند ارتفاعات کهک و کهندان، تالاب بهشت معصومه(بهشت پرندگان شکاری)، تالاب مره و همچنین گنبد نمکی قم که به تازگی به عنوان نخستین اثر طبیعی میراث فرهنگی قم به ثبت رسیده است، فرصت بی‌نظیری برای جذب گردشگر ایجاد کرده است. 

از این روست که بالابردن ظرفیت پذیرش نیروی کار در صنعت گردشگری راهی مطمئن برای ایجاد زمینه ورود گردشگران مذهبی، فرهنگی، تاریخی و طبیعی و در پناه آن ایجاد فرصت‌های شغلی به صورت مستقیم و غیرمستقیم در رسته‌های متفاوت شغلی در رابطه با صنعت گردشگری است. گردشگری به ازای هر دلار درآمد حاصله اشتغال بیشتری نسبت به سایر بخش‌ها ایجاد می‌کند. بنابراین توسعه بخش گردشگری برای کاهش بیکاری سیاست مطلوبی است.

 استان قم به دلیل نقش خاصی که در جذب گردشگران مذهبی در کشور و حتی منطقه دارد، نیازمند برنامه‌‌ریزی دقیق و ویژه‌ای برای ساماندهی ورود زائران و گردشگران است که بتوان از توان‌ و ظرفیت‌های آن برای جذب گردشگر و رونق صنعت گردشگری و توسعه اقتصادی استان استفاده کرد. ورود میلیونی زائران و گردشگران به استان قم می‌تواند آثار بسیار شگرفی در شکوفایی و رونق اقتصادی منطقه و ایجاد فرصت‌های شغلی، ایجاد منابع درآمدی، بازار و بازاریابی، سرمایه‌گذاری، تبادل فرهنگی اجتماعی و... داشته باشد.

 البته نباید فراموش کرد که جذب زائران و گردشگران در گرو تأمین خدمات مورد نیاز آنها و ایجاد زیرساخت‌ها، تجهیزات و تأسیسات و سرمایه‌گذاری کافی در این زمینه‌ها است. از این رو، بررسی آثار سرمایه‌گذاری در صنعت گردشگری بر اشتغال و تولید استان مسأله‌ای است که نیاز به مطالعه وسیع‌تر دارد.روستاهای استان قم دارای ویژگی‌های منحصر به فرد با شرایط آب و هوایی مناسب هستند که با ایجاد اقامتگاه‌های بوم‌گردی، قابلیت تبدیل شدن به مقاصد گردشگری را دارند. 

اقامتگاه‌های بوم‌گردی مکان مناسبی برای عرضه محصولات و تولیدات صنایع دستی، غذاهای محلی و ترویج آداب و رسوم محلی است که باعث فعالیت اقتصادی و کاهش ورود جمعیت به مناطق شهری می‌شود. بوم‌گردی ظرفیت بالای گردشگری استان قم و کشور محسوب می‌شود. از جمله ویژگی‌های خاص این شکل از گردشگری ایجاد اشتغال برای جوامع محلی با حداقل سرمایه است. درگیرکردن جوامع محلی و ایجاد معیشت جایگزین برای آنها سبب کمتر شدن فشار به منابع طبیعی و درنهایت منجر به ایجاد توسعه پایدار می‌شود. 

صنعت گردشگری، علم استفاده از فرصت‌ها و خلق فرصت‌های جدید است. این فرصت‌ها در نتیجۀ تغییر و تحولات جهانی متکی بر انسان و درآمد و نیازهای او ایجاد می‌شود. در این صنعت، همیشه مدیران و کارشناسان خلاق می‌توانند از فرصت‌ها استفاده کنند و فرصت‌های جدیدی را برای اشتغال بخش دست اندرکار صنعت گردشگری و سرمایه گذران این بخش ایجاد کنند.

این خبر را به اشتراک بگذارید