مرگ ناآرام
در نبود انجمنی برای حمایت از حقوق حیوانات، ماهانه 100 قلاده سگ توسط شهرداری کاشمر امحا میشود
کاشمر انجمنی برای حمایت از حقوق حیوانات ندارد. از طرف دیگر، هزینه نگهداری سگهای ولگرد موجب شده، شهرداری اقدام به امحای آنها به شیوه مرگ آرام کند. برخورد با حضور سگهای ولگرد یکی از دغدغهها در مدیریت شهری محسوب میشود. برخی این مساله را با مداوا و واکسینه کردن سگها، عقیمسازی و رها کردنشان حل کردهاند، برخی دیگر آنها را برای کاهش یافتن جمعیتشان، از بین میبرند. راه دیگر هم نگهداری از سگها در مراکز ویژهای است که البته نیاز به حمایت حامیان حقوق حیوانات دارد. به گفته «علی صمیمی» معاون خدمات شهری شهرداری کاشمر، وجود دامداریها در حوالی شهر، گرسنگی سگها و زاد و ولدشان در طول سال، پای آنها را به شهر کشانده است.
نگرانیهای شهروندان
جمعیت رو به افزایش سگهای ولگرد به یکی از مشکلات بهداشتی و مدیریتی شهرستان کاشمر تبدیل شده است. کنترل آنها نیاز به مشارکت مدیران و برنامهریزان دارد. به رغم اینکه در گذشته سگهای ولگرد در مرکز شهر کمتر به چشم میآمدند، اکنون در بسیاری از مکانها از جمله پارکها، بیمارستانها و میدانهای شهر دیده میشوند و سبب نگرانی شهروندان شدهاند. در همین خصوص یکی از بانوان کاشمری به همشهری میگوید: فکر میکنم به خاطر خشکسالی و نبود غذا در بیابان تعداد سگها نسبت به گذشته افزایش یافته است. ما نگران سلامت فرزندان خود در مواجهه با سگها هستیم. «محبوب رضایی» ادامه میدهد: منزل ما در خیابان مرکزی کاشمر قرار دارد. سگهای ولگرد در ساعات پایانی شب به صورت گروهی در این خیابان پرسه میزنند. آنها دیگر از صدای اهالی و بوق خودرو حتی پرتاب سنگ هم ترسی ندارند.
سگهای ولگرد؛ عامل انتقال بیماری سالک
مدیر مرکز بهداشت کاشمر میگوید: سالانه در شهرستان بالغ بر 750 مورد حیوانگزیدگی گزارش میشود. «مجتبی قائمی» با اشاره به اینکه مرکز تولا در بخش کوهسرخ و مرکز فرحآباد در بخش مرکزی دارای بیشترین آمار حیوانگزیدگی هستند، بیان میکند: سال گذشته 2 سگ از نظر هاری مثبت اعلام شدند.وی با بیان اینکه سال گذشته 730 مورد گزش حیوان گزارش شد و 1973 دز واکسن و 40 هزار و 50 واحد سرم تزریق شد، میگوید: بالغ بر 80 درصد گزشها مربوط به سگ و بقیه مربوط به سایر حیوانات مانند گوسفند، اسب و الاغ است. مدیر مرکز بهداشت کاشمر با اعلام اینکه عمده گزشهای سگ مربوط به سگهای صاحبدار است و سگهای ولگرد به ندرت اقدام به گزش میکنند، عنوان میکند: در برخی مواقع گزارشهایی درباره حمله گرگ، شغال و روباه نیز در منطقه گزارش میشود.
این مسئول با اشاره به اینکه وجود سگهای ولگرد در کاشمر و ریوش موجب بروز نگرانی شده است، میگوید: سگهای ولگرد یکی از عوامل انتقال بیماری سالک هستند. قائمی با بیان اینکه متاسفانه سگهای ولگرد نه تنها در شهر بلکه در محوطه بیمارستان حضرت ابوالفضل(ع) هم تعدادشان بسیار زیاد شده، اظهار میکند: متاسفانه تعداد زیاد سگهای ولگرد در سطح شهر، آرامش شهروندان کاشمری را مختل کرده است.
عوامل موثر در افزایش جمعیت سگهای ولگرد
پس از ساخت یک پناهگاه و اختصاص بودجه برای سگهای ولگرد به نظر میرسید متولی امر دیگر دست به کشتار سگها نزند، اما همچنان شهرداری کاشمر اقدام به کشتن سگها با آمپول میکند. معاون خدمات شهری شهرداری کاشمر در گفتوگو با همشهری وجود 2 هزار و 540 واحد دامداری در نزدیکی شهر، زاد و ولد سگها در طول سال و گرسنگی آنها را 3 عامل مهم در افزایش جمعیت سگهای ولگرد در سطح شهر عنوان میکند. «علی صمیمی» با بیان اینکه اغلب سگهای دامداریها در ساعات پایانی شب برای پیدا کردن غذا داخل شهر میآیند، از فعال بودن ستاد سگهای ولگرد خبر میدهد و میافزاید: به رغم اینکه روزانه بین 50 تا 60 تن زباله در شهر تولید میشود و در موعد مقرر و در کمترین زمان هم جمعآوری میشود، اما همچنان با مشکلاتی مواجه هستیم.
وی با اشاره به اینکه اکنون سگهای ولگرد به روش مرگ آرام از بین میروند، بیان میکند: کاشمر بعد از مشهد بالاترین آمار امحای سگهای ولگرد را دارد. در این روش که با تزریق آمپول انجام میشود سگ دچار مرگ مغزی خواهد شد و سپس دفن میشود. صمیمی اظهار میکند: هرچند باید سگهای مریض را از بین ببریم اما به علت تعداد بالای سگها در شهر مجبور میشویم سگهای سالم را هم امحا کنیم.این مسئول میگوید: سگها از ضلع غربی که مشرف به بیابان است وارد بیمارستان این شهر میشوند. معاون خدمات شهری شهرداری کاشمر با اشاره به اینکه یکی از دلایل ورود سگهای ولگرد به محوطه بیمارستان وجود غذا در سطلهای زباله است، میگوید: بسیاری معتقدند باید تمامی سگهای ولگرد از بین برده شوند. امحای 100 قلاده سگ در ماه برای این شهر بسیار زیاد است.
وی با اعلام اینکه هرچند مکانی به صورت آزمایشی برای نگهداری سگها آماده کردهایم اما به خاطر مشکلات بسیار از جمله هزینههای نگهداری دیگر نمیتوانیم آنها را نگهداری کنیم، میافزاید: هزینه نگهداری هر سگ روزانه 10 هزار تومان است. این مسئول عنوان میکند: به رغم اینکه مکانی برای نگهداری سگها فراهم شده بود، اما افرادی بودند که با اسلحه اقدام به آزار و اذیت سگها میکردند و در همین رابطه چند نفر دستگیر شدند. وی با بیان اینکه هر ماه 5 میلیون تومان برای امحای سگها به پیمانکار پرداخت میکنیم، میافزاید: به رغم تمامی مشکلات اولین شهر در استان بودیم که طرح نگهداری سگهای ولگرد را اجرا کردیم.
شهرداری جدیتر وارد شود
رئیس شورای سلامت و امنیت غذایی شهرستان کاشمر از جولان سگهای ولگرد در شهر انتقاد میکند و از شهرداری میخواهد تا برای رفع این مشکل تلاش کند. «مسلم ساقی» با اشاره به اینکه متاسفانه در شهر سگهای ولگرد بسیاری حضور دارند که باید برای جمعآوری و رفع این معضل برنامهریزی و تلاش کرد، میافزاید: ازدحام سگهای ولگرد موجب نگرانی بسیاری از خانوادهها شده است. وی با تاکید بر اینکه شهرداری باید جدیتر وارد عمل شود، میگوید: تعداد بسیار زیاد سگهای ولگرد در شهر سلامت شهروندان کاشمری را به خطر میاندازد.
کاشمر؛ محروم از انجمن حمایت از حقوق حیوانات
اگرچه فعالیت تشکلهای غیردولتی به عنوان بازوان محیطزیست میتواند در زمینه حمایت از حقوق حیوانات کمک موثری به این امر داشته باشد اما انجمنی برای حمایت از حقوق حیوانات در کاشمر وجود ندارد. «مهدی جمعهپور» رئیس اداره حفاظت محیطزیست کاشمر بیان میکند: بعضی از سگهای ولگرد بیمار هستند. انواع بیماریهای انگلی، هاری، کنههای حیوانی و مشکلات پوستی بیماریهایی هستند که از راه مدفوع، بزاق و لمس این حیوانات آلوده به انسان منتقل شده و میتوانند عوارض جبرانناپذیری برای انسان داشته باشند. وی اظهار میکند: ساماندهی سگهای ولگرد موضوعی است که باید عمیقتر به آن توجه شود. در قانون وظایفی مشخص شده که وظیفه برخورد و کنترل با شهرداری است. وجود انواع و اقسام زباله که درصد بالایی مواد غذایی در آنها وجود دارد سبب میشود تا حیوانات جذب مناطق مسکونی شوند، بنابراین زمانی که غذا اطراف مناطق مسکونی قابل دسترسی باشد، جمعیت آنها هم افزایش پیدا میکند.رئیس اداره حفاظت محیطزیست کاشمر با بیان اینکه محیطزیست با از بین بردن حیوانات با هر روشی مخالف است، میگوید: مردم و انجمنهای حمایت از حیوانات با تامین تغذیه سگها میتوانند به ما کمک کنند زیرا آنها فقط برای تامین غذا به شهر میآیند.