• دو شنبه 8 بهمن 1403
  • الإثْنَيْن 27 رجب 1446
  • 2025 Jan 27
سه شنبه 25 تیر 1398
کد مطلب : 66344
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/gzQl
+
-

بازار ارز در انتظار فرمان همتی

بازی‌خوانی دلار


روند نرخ ارز در بازار آزاد و سامانه نیما نشان از کاهش شکاف قیمت دارد. در یک‌ماه گذشته بازار ارز شاهد کاهش ارزش ارزهای خارجی و تقویت ارزش ریال بوده و به‌نظر می‌رسد تاسیس بازار غیرمتشکل ارزی به‌عنوان گام نهایی برای واقعی‌شدن نرخ ارز در انتظار صدور فرمان عبدالناصر همتی است که می‌گوید: اول باید به من ثابت شود که این بازار مشکلی برای کشور ایجاد نمی‌کند.

منظور سکاندار بانک مرکزی چیست و چرا او نگران است که تاسیس بورس ارز مشکلی برای کشور ایجاد کند؟ زمستان سال گذشته بود که او از ایجاد بازار متشکل ارزی خبر داد و گفت: با این اقدام نرخ ارز واقعی می‌شود و با گذشت چندماه همچنان مشخص نیست چه زمان کشف قیمت ارز در نتیجه عرضه و تقاضا محقق خواهد شد.

شکاف نرخ ارز بین بازار آزاد و سامانه نیما باعث شد تا برخی فعالان اقتصادی و کارشناسان خواستار برچیده شدن سامانه نیما به‌عنوان میراث دوران ولی‌اله سیف شوند اما همتی در برابر این خواسته ایستاد و اعلام کرد سامانه نیما تعطیل نخواهد شد. او البته برای پایان دادن به رانت ارزی در سامانه نیما، از اواسط اردیبهشت امسال فرمان داد تا نرخ ارز در سامانه نیما به‌تدریج افزایش یابد تا آنجا که برابر با آخرین قیمت‌ها در بازار ارز، قیمت فروش هر دلار آمریکا در بازار آزاد دیروز به 12هزار و 100تومان رسیده درحالی‌که میانگین قیمت فروش دلار در سامانه نیما هم در روز یکشنبه این هفته به 11هزار و 600تومان رسیده و گمانه زنی‌ها از حرکت این نرخ به سمت 11هزار و 800تومان حکایت دارد. پیش‌بینی می‌شود امروز یا فردا، تفاوت نرخ ارز نیمایی با بازار آزاد به صفر نزدیک شود.

رونمایی از سیاست ارزی دولت
سکاندار بانک مرکزی به تازگی در خراسان رضوی با اشاره به اینکه خواهان تک‌نرخی شدن ارز هستیم تأکید کرد: باتوجه به اینکه کشور در شرایط ثبات اقتصادی قرار دارد و بر هم‌زدن این آرامش عاقلانه نیست. او در عین حال دلیل دو نرخی ماندن قیمت ارز را خواسته دولت اعلام و تأکید کرد: دولت در زمینه کالاهای اساسی ملاحظاتی دارد تا بتواند مسئله را مدیریت کند و به همین دلیل دولت تغییرات جدی در ساختار بازرگانی ایجاد کرده، بخش‌های توزیعی مربوط به دام از جهادکشاورزی منفصل شده و به وزارت صنعت آمده تا از این به بعد قائم‌مقام وزیر صنعت امور بازرگانی را پیگیری کند.

همتی افزود: هم‌اکنون تصمیم دولت ادامه سیاست ارز دو نرخی است، با وجود این، نرخ سومی برای ارز وجود ندارد و نرخ اسکناس دلار با نرخ ارز نیمایی فقط ۱۰ درصد فاصله دارد که این مورد نیز با هزینه‌های نقل و انتقال پول در دنیا مطابق است. به گفته او، تا زمانی که شرایط تحریم وجود دارد، این تفاوت مقدار ناچیز هزینه مبادلاتی پول باقی خواهد ماند.

هشدار رئیس‌کل به دستگاه‌های اجرایی
همتی با اشاره به کسری بودجه و نقش بانک مرکزی در برطرف کردن آن، اعلام کرد: قرار نیست کسری بودجه را بانک مرکزی تأمین کند. البته ما به دولت برای تأمین منابع کمک می‌کنیم اما اینکه کسری آن را ما تأمین کنیم، این‌گونه نخواهد بود. هم‌اکنون سقف بودجه تا ۶۲ هزار میلیارد تومان کاهش یافته، البته فروش نفت به‌تدریج در حال افزایش است که یکی از راه‌های تأمین کسری بودجه همین فروش نفت خواهد بود. به گفته او، بانک مرکزی ۱۲ میلیارد دلار ارز نیمایی برای واردات تأمین کرده که ۶.۲ میلیارد دلار آن مربوط به 3‌ماه و نیم اخیر بوده است. او درعین حال توضیح داد: به‌تدریج تأمین ارز برای تولیدکنندگان در حال بهتر شدن است، اصلا زمانی که بازار ارز حرکت نزولی دارد، نشان‌دهنده تأمین ارز بهتر است. بازار متشکل ارزی نیز به‌زودی تاسیس خواهد شد.


بررسی‌های همشهری نشان می‌دهد؛ ارز نیمایی و بازار آزاد، امروز یا فردا، در محدوده 12هزار تومان تک نرخی می‌شود

راز تقویت ارزش ریال
شبکه خبری بلومبرگ در تحلیلی نوشت:« بررسی آمارهای فعالان بازار ارز و نرخ‌های ثبت شده در بانک اطلاعاتی بلومبرگ حاکی از آن است که در یک‌ماه گذشته ۸ درصد به ارزش ریال در بازار آزاد افزوده شده است.» به نوشته بلومبرگ در این مدت اقدامات فراوانی برای صیانت از ارزش ریال انجام شده که یکی از آنها سامانه نیماست. به گفته مسعود غلامپور کارشناس بانکی؛ «سیاست‌های بانک مرکزی برای کنترل بازار ارز و نرخ‌های بهره بانکی به خوبی عمل کرده و میزان تقاضا برای ارز نسبت به پارسال کاهش یافته است.» تیمور رحمانی اقتصاددان هم گفت: با کنترل رشد نقدینگی و نرخ تورم در آینده می‌توان نرخ ارز را کنترل کرد و مدیریت بازار می‌تواند جلوی شوک‌های وارد شده به بازار ارز را بگیرد. او افزود: بازار متشکل ارزی ایده‌ای برای کنترل بازار ارز است. استفاده از اسکناس در بازار متشکل ارزی نیاز‌های ارزی صادرکنندگان را تامین می‌کند. بانک‌ها و صرافی‌ها بازارهای عمده‌ای برای شکل دادن نرخی به بازار اسکناس است تا نیازهای وارداتی تامین شود.

این خبر را به اشتراک بگذارید