اختلاف بر سر عملکرد معین اقتصادی جیرفت
نماینده جیرفت و عنبرآباد در مجلس شورای اسلامی: عملکرد اتاق بازرگانی کرمان به عنوان معین اقتصادی جیرفت بسیار ضعیف است و این نهاد باید پاسخگو باشد
شناسایی ظرفیتهای اقتصادی هر منطقه و سرمایهگذاری در آن زمینهها، تنها راهکار ایجاد اشتغال و ریشهکن کردن مشکل بیکاری در شهرستانهاست؛ برای همین «علیرضا رزمحسینی»، استاندار وقت کرمان، از ابتدای سال 95 برای پیادهسازی اقتصاد مقاومتی و توسعه و پیشرفت هر منطقه، از واژهای جدید در ادبیات اقتصادی و مدیریتی به نام «معین اقتصادی» برای برخی افراد و نهادها استفاده و استان کرمان را به مناطق هشتگانه بر اساس آمایش سرزمینی تقسیم کرد.
براساس تعریف صورتگرفته معین اقتصادی نقش حمایتی و خدمترسانی ندارد. بلکه برای سرمایهگذاری بسترسازی میکند و راهبر و راهنمای سرمایهگذاران است تا بتوان از این طریق با استفاده از ظرفیت بخش خصوصی نهایت بهره را از ظرفیتها و ظرفیتهای مناطق برای رونق اقتصادی و توسعه مناطق برد.
اتاق بازرگانی در مردادماه سال 95 به عنوان معین اقتصادی شهرستانهای جیرفت و عنبرآباد انتخاب شد تا بسترساز توسعه و پیشرفت این مناطق باشد، اما این روزها نماینده مردم این مناطق در مجلس شورای اسلامی از عملکرد معین اقتصادی جیرفت و عنبرآباد گله کرده است.
به گزارش ایسنا «یحیی کمالیپور»، نماینده مردم جیرفت و عنبرآباد در مجلس شورای اسلامی، میگوید: علیرغم اینکه در بیشتر شهرهای استان کرمان معینهای اقتصادی کارهای بسیار چشمگیر و خوبی انجام دادهاند، معین اقتصادی جیرفت کار شاخصی را که در زندگی مردم ملموس باشد، انجام نداده است.
وی خطاب به استاندار کرمان میافزاید: اگر قرار است مثلث توسعه اقتصادی همچنان ادامه یابد و شاهد عملکرد خوب معینهای اقتصادی در استان باشیم، باید نسبت به تغییر معین اقتصادی جیرفت و عنبرآباد اقدام شود و یک مجموعه پرقدرت در این منطقه حضور یابد.
نماینده مردم جیرفت و عنبرآباد در خانه ملت با تبیین ظرفیتهای جیرفت و عنبرآباد میگوید: با توجه به ظرفیتهای این منطقه، باید معین اقتصادی قوی برای این منطقه انتخاب شود تا بتواند ظرفیتهای بالقوه را به بالفعل تبدیل کند تا شاهد کاهش بیکاری در این مناطق باشیم.
معین اقتصادی شهرستان جیرفت بسیار ضعیف است
این نماینده مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه عملکرد اتاق بازرگانی کرمان به عنوان معین اقتصادی شهرستان جیرفت بسیار ضعیف است و اتاق بازرگانی کرمان باید پاسخگوی عملکرد ضعیفش به عنوان معین اقتصادی شهرستان جیرفت باشد، میگوید: تعهدات معین اقتصادی شهرستان جیرفت عملی نشده است و از رئیس اتاق بازرگانی کرمان میخواهیم در این خصوص پاسخگو باشد.
کارهای مطالعاتی عمیق و کارشناسی
اما رئیس اتاق بازرگانی استان کرمان با بیان این مطلب که به نظر من مشکل شهرستان جیرفت با انجام کارهای پیش پا افتاده حل نخواهد شد، میگوید: جیرفت ظرفیت بسیار قوی در بخش اقتصادی، کشاورزی، معدنی، گردشگری و میراث فرهنگی دارد؛ همچنین نیروی انسانی آن ظرفیت فوقالعاده خوبی دارد، اما هنر این است که این ظرفیتها را فعال و حداقل در بخش کشاورزی محصولاتی با قیمت تمامشده مناسب و کیفیت بالا برای عرضه در بازارهای جهانی تولید کند.
«مهدی طبیبزاده» میافزاید: بنابراین باید 3 حلقه تولید محصول باکیفیت و قابل رقابت و همچنین فرآوری و در نهایت بازارسازی یا بازاریابی در سطح داخلی و بینالمللی را در این منطقه فعال کرد که اتفاقاً هر 3 حلقه نیاز به کار مطالعاتی عمیق و کارشناسی دارد که زمانبر است.
رئیس اتاق بازرگانی کرمان به اقدامات معین اقتصادی شهرستان جیرفت و عنبرآباد در بخش معدن اشاره میکند و میگوید: توسعه اکتشافات و بهرهوری در استخراج و ایجاد فرآوری در دستور کار معین اقتصادی این منطقه است که با پیگیریهای صورتگرفته از طریق وزارت صنعت، معدن و تجارت، شرکت ایمیدرو و سازمان زمینشناسی حرکتهای اصولی در این زمینه صورت گرفته است.
وی میگوید: در بخش کشاورزی فعالیتهای گسترده و اساسی و در بخش گردشگری نیز اقدامالت موثری انجام شده است.
وی اتاق کرمان را موتور محرک بخش خصوصی میداند و میافزاید: بخش خصوصی عامل تحول حوزه اقتصادی مناطق ماست. رئیس معین اقتصادی شهرستان جیرفت با بیان این مطلب که برنامههای اتاق بازرگانی به عنوان معین منطقه را برای شهرستانهای جیرفت و عنبرآباد با 3 محور آغاز کردهاند، ادامه میدهد: در نخستین گام به دنبال شناخت ظرفیتهای منطقه برای شناسایی موانع و ارائه راهکاری برای رفع آنها و اجرا و توسعه منطقه بودیم.
ایجاد زنجیرهای برای بازرگانی
طبیبزاده میگوید: موتور محرک اقتصادی جیرفت و عنبرآباد را در حوزههای بازرگانی، گردشگری، مهارت افزایی و آموزش استارت زدیم و تصمیم گرفتیم صنعت و معدن را از فاز دیگر و با برنامه گستردهتری پیش ببریم.
وی میگوید: در حوزه بازرگانی یک زنجیره برای این منطقه تدوین کردهایم که این زنجیره شامل تولید باکیفیت، بستهبندی اصولی، حملونقل اصولی، ارتباط با تجار، بازار هدف و برگشت سرمایه بود که اتاق کرمان روی همه این موارد کار کرده است.
وی از اقدامات صورتگرفته در حوزه تولید باکیفیت سخن به میان میآورد و میگوید: با توجه به ارتباطی که با دستگاههای متولی تولید داشتیم، توانستیم در این حوزه نیز استانداردهایی را به این بخش وارد کنیم. بر اساس توافقنامهای که با اداره کل استاندارد داشتیم، پیشنهاد پروانه بهرهبرداری استاندارد دادیم و اکنون بسیاری در حال دریافت پروانه استاندارد خود در این منطقه هستند.
راهاندازی پایانه صادراتی در جیرفت
رئیس اتاق بازرگانی کرمان با تاکید بر آن که کیفیت حدفاصل ما را با بازار مشخص میکند، میگوید: ایجاد و توسعه زیرساختها از دیگر اقداماتی بوده که توسط معین اقتصادی در این منطقه صورت گرفته و با توجه به ظرفیت منطقه بحث راهاندازی پایانه صادراتی را دنبال کردهایم تا بتوانیم مشکلات صادراتی این منطقه را رفع کنیم. طبیبزاده میافزاید: واحدهای بستهبندی نیز در این منطقه ایجاد کردیم که در همین زمینه امسال بهصورت آزمایشی از بازرگانانی که محصولات این مناطق را در اصفهان و آستارا بستهبندی و به بازارهای هدف ارسال میکردند خواستیم کالاهای خود را در منطقه بستهبندی کنند. با انجام این کار در بازه زمانی 2 ماهه حدود 240 نفر در این بخش مشغول بهکار شدند.
وی ادامه داد: در همین زمینه حتی شاهد بودیم کالاهایی که در منطقه بستهبندی شدند با توجه به نوع کیفیت و طرح و شکل به راحتی در بازار روسیه عرضه شدند و توانستند با کالاهای مشابه ترکیهای و اسپانیایی رقابت کنند، اما برخی کالاهایی نیز وجود داشتند که به بازار هدف نرسیدند؛ بنابراین بر اساس تجربیات سالهای قبل، امسال در این حوزه قویتر و منسجمتر ورود خواهیم کرد.
آموزش بازرگانان حرفهای
رئیس اتاق بازرگانی استان کرمان میگوید: برای انجام فعالیت اتاق بازرگانی به عنوان معین اقتصادی جیرفت، مجموعه مدیریت صادرات جنوب کرمان را راهاندازی کردیم و اکنون سایت آن فعال شده و برندسازیهای آن شکل گرفته است. ضمن آنکه لوگوی آن تعریف شده و امروز خرمای صادراتی جنوب کرمان که از طریق اتاق کرمان صادر میشود با لوگوی مدیریت صادرات جنوب کرمان در بازارهای جهانی عرضه میشود.
«مهدی طبیبزاده» میافزاید: یکی از ضعفهای گذشته این بود که بازرگان حرفهای در جیرفت نداشتیم و اتاق کرمان مدتی است در حال پرورش و آموزش بازرگان حرفهای در این منطقه است.
معین اقتصادی شهرستان جیرفت با اشاره به صدور مجوزهای متعدد برای احداث سردخانه در جنوب استان کرمان، میگوید: طرح حمایت و تقویت سردخانههای منطقه را که در گذشته درآمد مطلوبی نداشتند، تهیه کردیم و آماده هستیم از سردخانههای جنوب حمایتهای لازم را انجام دهیم.