• سه شنبه 18 اردیبهشت 1403
  • الثُّلاثَاء 28 شوال 1445
  • 2024 May 07
سه شنبه 4 تیر 1398
کد مطلب : 61858
+
-

هوای سیدآباد آلوده است

رئیس اداره حفاظت محیط ‌زیست مهاباد: زباله‌های این شهر به صورت غیراصولی دفع می‌شود و مشکلات زیست‌محیطی به وجود می‌آورد

زیست‌بوم
هوای سیدآباد آلوده است

اهالی روستای «سیدآباد» مهاباد چند سالی است که از همجواری با سایت زباله شهری در نزدیکی روستای خود رنج می‌برند؛ همسایه‌ای آزار دهنده و مزاحم که باعث شده زیبایی و طراوت از این روستا کوچ کند و هوایش را آلوده.

به گزارش ایرنا، روستای سیدآباد با بیش از 1700 نفر جمعیت یکی از نزدیک‌ترین روستاهای این شهرستان به شهر مهاباد محسوب می‌شود و این روزها بیشتر از سایر روستاها بر سر زبان‌ها افتاده است. البته این شهرت نه به خاطر خود روستا بلکه به خاطر سایت زباله شهری است که از چند سال قبل در نزدیکی این روستا جاخوش کرده. 

این همسایه آزاردهنده به‌ویژه در فصل گرما، اذیت و آزارش بیشتر از دیگر ایام سال است و اهالی روستا از بوی بد و روانه شدن شیرابه‌ها آن به اراضی کشاورزی و حاشیه روستای خود کلافه‌اند. آنها از این‌که شهرداری مهاباد هنوز مکان خاصی برای زباله شهری پیدا نکرده، معترض و گلایه‌مندند. 


معضل 20 ساله‌ای که حل نشده است 

طبق گفته برخی افراد، حدود ۲۰ سال قبل قرار بود به صورت موقت زباله مهاباد به سیدآباد منتقل شود و پس از تعیین مکانی مناسب و راه‌اندازی سامانه بازیافت زباله، تمام زباله‌ها به این مکان جدید منتقل شود اما این هدف‌گذاری تاکنون محقق نشده است و زباله‌ها همچنان به صورت غیراصولی در سایت سیدآباد مدفون می‌شود.

اعتراض‌ها به انتقال سایت زباله شهری مهاباد به سیدآباد از همان سال‌های نخست از سوی اهالی این روستا به مسئولان شهرداری اعلام شد، اما با این همه باز هم انتقال زباله به سایت همچنان ادامه یافت و اینک پس از حدود ۲۰ سال این موضوع به یک معضل بزرگ، هم برای شهر مهاباد و هم برای اهالی روستای سیدآباد، تبدیل شده است.


سیدآباد از زیبایی و رونق افتاد

یکی از اهالی با ابراز ناراحتی از وضعیت کنونی روستای سیدآباد گفت: این روستا در سال‌های گذشته روستایی پر رونق بود و با جاری شدن رودخانه فصلی «یرغو» در پایین‌دست و وجود باغ‌ها و مزارع به عنوان یکی از مناطق دیدنی مهاباد به شمار می‌رفت. 

«محمد رسولی» افزود: در آن دوران بسیاری از اهالی روستا به دامداری و کشاورزی مشغول بودند و محصولات خود را روزانه برای فروش به بازار مهاباد می‌بردند اما پس از چند سال با آمدن سایت زباله شهری این وضعیت فرق کرد. در گذشته حتی برخی از مردم شهر برای کارکردن به سیدآباد می‌آمدند و برخی سرمایه‌گذاران شهری در روستای ما کارگاه نجاری، تالار عروسی و... احداث کرده بودند، اما بسیاری از این سرمایه‌گذاران ورشکست شدند و روستا را ترک کردند. 

اهالی هم دیگری امیدی به سرمایه‌گذاری و رونق کشاورزی ندارند و تعداد بسیار کمی از آنان هم دامداری می‌کنند. وی از مسئولان این شهرستان خواست برای عمران و آبادانی این روستای زیبا دوباره آستین‌های همت را بالا بزنند و با انتقال سایت زباله شهری زندگی توأم با آرامش را به اهالی این روستا برگردانند.


اشباع سایت زباله شهری مهاباد

فرماندار مهاباد با اشاره به وضعیت نامطلوب سایت زباله فعلی مهاباد گفت: ظرفیت سایت زباله سیدآباد تکمیل و حتی به مرحله اشباع رسیده است و باید مکان دیگری برای این منظور تعیین شود. «ایرج شجاعی» افزود: تاکنون مکان‌های متعددی برای جابه‌جایی سایت زباله مهاباد در نظر گرفته شده، اما هر بار به دلیل تأیید نشدن از سوی اداره حفاظت محیط زیست، شبکه بهداشت و درمان مهاباد و دانشگاه علوم پزشکی آذربایجان غربی، کار متوقف شده است.

کنترل و مدیریت شیرابه سایت فعلی زباله این شهرستان از سوی شهرداری به صورت شبانه‌روزی رصد می‌شود و شبکه بهداشت نیز به طور مستمر کیفیت آب‌های زیر‌زمینی این منطقه را آزمایش می‌کند. وی درباره دیگر اقدامات صورت‌گرفته از سوی مسئولان شهرستان در این مسیر گفت: با توجه به نزدیکی  سایت زباله شهری به مناطق مسکونی و احتمال خطرات ناشی از آن، مسئولان برنامه‌ریزی لازم را برای انتقال سایت انجام داده و ‌اکنون چند تیم مشغول مکان‌یابی مناسب برای سایت زباله شهری مهابادند.

فرماندار مهاباد با بیان این‌که ۹۰ درصد آب آشامیدنی روستای سیدآباد از طریق لوله‌کشی تأمین می‌شود، گفت: تنها ۱۰ درصد از اهالی این روستا از آب چاه برای تأمین آب شرب استفاده می‌کنند.


دفع زباله شهری مهاباد غیراصولی است

رئیس اداره حفاظت محیط زیست مهاباد هم بیان کرد: زباله‌های این شهر که به صورت غیراصولی دفع می‌شود باعث ایجاد مشکلات زیست‌محیطی از جمله آلودگی خاک و آب و هواست. «فاروق سخنور» ادامه داد: علاوه بر آلودگی هوا و خاک، شیرابه این زباله‌ها ممکن است باعث آلودگی منابع آبی در این منطقه شود.

فعالیت افرادی که در این منطقه و در میان زباله‌ها به دنبال مواد بازیافتی هستند نیز احتمال سرایت بیماری از طریق آنان به دیگر افراد را به وجود آورده است. وی افزود: آموزش و تشویق خانواده‌ها برای جداسازی زباله‌ها در مبدا، جمع‌آوری اصولی زباله‌های بیمارستانی و مراکز بهداشتی، درمانی و ساماندهی سایت فعلی زباله تا زمان اختصاص مکان جدید می‌تواند از افزایش آلودگی زیست‌محیطی در این منطقه بکاهد.


مهابادی‌ها روزانه ۱۶۰ تن زباله تولید می‌کنند

مسئول واحد خدمات شهری شهرداری مهاباد گفت: سرانه تولید زباله در این شهر حدود یک کیلوگرم برای هر نفر است و روزانه بیش از ۱۶۰ تن زباله در این شهر تولید می‌شود. «حسن گیته» افزود: این مقدار زباله شهری پس از جمع‌آوری با استفاده از ۲۶ دستگاه سبک و سنگین به سایت سیدآباد مهاباد منتقل و در محل سایت نیز یک دستگاه بولدوزر به طور شبانه‌روزی زباله‌ها را زیر خاک دفن می‌کند. 

در قسمت‌های شمالی سایت برای جلوگیری از پراکنده شدن زباله‌های سبک، فنس‌کشی صورت گرفته و برای جمع‌آوری شیرابه حاصل از زباله‌ها نیز یک استخر ساخته شده که شیرابه در ۲ مرحله در آن ته‌نشین می‌شود و آسیب کمتری به محیط‌زیست وارد می‌کند. وی درباره زباله‌های بیمارستانی مهاباد عنوان کرد: با همکاری بخش غیردولتی، واحد بی‌خطرسازی زباله‌های عفونی در بیمارستان امام خمینی (ره) مهاباد راه‌اندازی شده و روزانه ۷۰۰ کیلوگرم زباله بیمارستانی و ۳۰۰ کیلوگرم زباله عفونی مراکز درمانی بخش خصوصی در این واحد بی‌خطرسازی می‌شود. 

گیته با اشاره به این‌که زباله‌های عفونی و بیمارستانی از زباله‌های خاص به شمار می‌رود که باید پیش از دفن عملیات بی‌خطرسازی روی آنها انجام شود، گفت: این زباله‌ها پس از بی‌‌خطرسازی و آسیاب شدن به سایت زباله شهری مهاباد واقع در سیدآباد منتقل و در این محل همراه با دیگر زباله‌های شهری مدفون می‌شود.


ضرورت ساماندهی سایت زباله سیدآباد 

2 دهه از احداث سایت دفن زباله‌‌های مهاباد در روستای سیدآباد می‌گذرد اما شهرداری مهاباد هنوز هم برنامه مشخصی برای حل مشکل و معضل این سایت ندارد. در بسیاری از کشورهای جهان از زباله به عنوان طلای کثیف یاد می‌شود و با تفکیک زباله‌ها و بازیافت، از آن به عنوان منبع درآمدی پایدار برای شهرداری‌ها استفاده می‌کنند، اما زباله‌های این شهر آذربایجان غربی نه تنها به منبعی برای درآمد شهرداری تبدیل نشده‌اند بلکه بهداشت مردم منطقه را هم با خطرات زیادی مواجه کرده‌اند. 

اهالی روستای سیدآباد نیز در این مدت به دفعات مشکل خود را با مسئولان شهرستان و حتی نماینده مهاباد در مجلس شورای اسلامی و رسانه‌های این شهرستان مطرح کرده‌اند و خواستار اقدام فوری شهرداری در این زمینه هستند.

ساماندهی سایت کنونی زباله شهری و تعیین مکان مناسب و استاندارد برای جمع‌آوری زباله‌ها که بتواند جوابگوی نیاز این شهر، حداقل برای ۱۰ تا ۱۵ سال آینده باشد، می‌تواند اقدام شهرداری مهاباد در کوتاه‌مدت و برنامه‌‌ریزی برای راه‌اندازی سامانه بازیافت زباله و حتی جذب سرمایه‌گذار در این بخش، اقدام بلندمدت باشد.

این خبر را به اشتراک بگذارید