• دو شنبه 8 بهمن 1403
  • الإثْنَيْن 27 رجب 1446
  • 2025 Jan 27
شنبه 4 خرداد 1398
کد مطلب : 56868
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/NAK2
+
-

تریاک؛ عامل ابتلا به سرطان ریه، معده و لوزالمعده

طبق آمارهای وزارت بهداشت، میزان بروز سرطان در کشور ما نسبت به متوسط جهانی کمتر است اما سیر افزایش آن رشد قابل توجهی دارد که از مهم‌ترین دلایل آن افزایش سن در کشور و ناآگاهی مردم درباره سبک زندگی سالم است. رضا ملک‌زاده، معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت ایران با بیان آمار جدید از مبتلایان به سرطان در کشور به همشهری می‌گوید: هر سال ۱۱۲ هزار مورد جدید سرطان در ایران رخ می‌دهد که ۱۰ هزار و 500 مورد آن مربوط به سرطان معده است که ‌۷‌هزار و ۴۰۰ مورد مربوط به مردان و بقیه مربوط به زنان است.
رئیس پژوهشکده گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران همچنین افزود: نرخ سرطان در ایران، ۱۵۸ مورد به ازای هر ۱۰۰هزار‌نفر جمعیت کشور است. همچنین سرطان‌های دستگاه گوارش ۲۷‌درصد انواع سرطان‌ها را در کشور شامل می‌شوند که در مردان، سرطان معده همچنان شایع‌ترین سرطان است که البته شیوع آن در سال‌های اخیر افزایش نداشته است.
ملک‌زاده همچنین به کاهش شیوع سرطان مری در کشور اشاره کرد و گفت: میزان شیوع سرطان مری در ایران، به یک‌پنجم کاهش یافته‌ که مهم‌ترین دلیل آن، بهبود شرایط زندگی مردم بوده است. البته سبک زندگی که ایرانیان در پیش گرفته‌اند، از مهم‌ترین مواردی است که آمار ابتلا را بالا برده است. به‌طورمثال، کاهش مصرف مناسب میوه و سبزیجات، مصرف سیگار، قلیان و تریاک، تحرک بدنی کم و اضافه‌وزن و چاقی و مصرف غذاهای شور؛ چرا‌که ایرانی‌ها تقریبا دو‌برابر مقدار توصیه‌شده سازمان جهانی بهداشت‌ نمک مصرف می‌کنند، همچنین مصرف غذاهای چرب و عدم‌بهداشت دهان و دندان ارتباط زیادی با سرطان‌های دستگاه گوارش فوقانی دارد و ابتلا به چاقی و بی‌تحرکی از مواردی هستند که در بروز سرطان در افراد نقش دارد. اما یکی از موضوعات‌ مهم دیگری که این روزها سبب شده آمار برخی سرطان‌ها افرایش پیدا کند، مصرف تریاک است. ملک‌‎زاده در این‌باره می‌گوید: جمعیت زیادی در ایران با تصور مفید‌بودن تریاک، از این ماده مخدر استفاده می‌کنند، اما تریاک یکی از عوامل مهم ابتلا به سرطان ریه، معده و لوزالمعده است.
وی در ادامه با بیان اینکه تریاک سرطان‌زا‌ست، افزود: با توجه به اینکه ۱۰‌درصد جمعیت بالای ۴۰‌سال در کشور به‌صورت تفننی و مستمر از تریاک استفاده می‌کنند، میزان سرطان‌زایی این ماده مخدر بسیار بالاتر از تنباکو‌ست. این مسئله در شواهد علمی کاملا محرز شده ‌و سازمان جهانی بهداشت نیز‌ به‌زودی بیانیه‌ای در همین ارتباط منتشر خواهد کرد چرا‌که تریاک به‌عنوان عامل سرطان‌زایی شناخته شده است. اکرم پورشمس، عضو هیأت مدیره انجمن بیماری‌های گوارش هم در این‌باره چنین توضیح می‌دهد: افرادی که تریاک و شیره سوخته استفاده می‌کنند، در خطر ابتلا به سرطان‌های مری، معده و پانکراس قرار دارند و تأثیر مصرف این مواد‌مخدر در بروز سرطان روده نیز در حال بررسی است و می‌توان گفت که در کشور ما خطر سرطان‌زایی این 3 ماده مخدر بیش از سیگار است. به همین سبب مردم و سیاستگذاران باید بر مسئله پیشگیری و چگونگی سبک زندگی سالم توجه زیادی داشته باشند، چون پیشگیری مقرون‌به‌صرفه‌‌ترین راه برای مبارزه و مقابله با انواع بیماری‌ها ازجمله سرطان است.

این خبر را به اشتراک بگذارید