• شنبه 28 مهر 1403
  • السَّبْت 15 ربیع الثانی 1446
  • 2024 Oct 19
یکشنبه 22 اردیبهشت 1398
کد مطلب : 55664
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/Jgmy
+
-

مسکن؛ کساد اما گران

رئیس انبوه‌سازان خوزستان: قیمت مصالح ساختمانی حدود ۳۰۰ درصد رشد کرده است و این افزایش می‌تواند قیمت‌ مسکن را از این‌که هست هم بالاتر ببرد

زیر ذره‌بین
مسکن؛ کساد اما گران

سیدعلیرضا شریفی|  اهواز- خبرنگار:



نوسانات نرخ ارز در سال گذشته افزایش قیمت مسکن را در اهواز در پی داشت اما پس از افزایش 5/1 تا 5/2 برابری این قیمت، رکود به گونه‌ای بر بازار مسکن این شهر حاکم شد که بسیاری از کارشناسان این حوزه معتقد بودند تا سال 1400 ادامه دارد.حالا با گذشت کمتر از 2 ماه از آغاز سال 98، قیمت مسکن در اهواز دوباره دچار تغییر شده است و شهروندان هر روز با افزایش قیمت خرید، رهن و اجاره مواجه می‌شوند؛ وضعیتی که ادامه آن در تابستان می‌تواند التهاب موجود را در بازار مسکن بیشتر کند.مسکن بیشترین سهم را از درآمد خانوار به خود اختصاص می‌دهد  و بالارفتن قیمت‌ها در این حوزه بدون حساب و کتاب می‌تواند مشکلات بسیاری را برای بخش اعظمی از شهروندان ایجاد کند. 

قیمت مسکن در کشور و نیز به تبع آن در اهواز در حالی افزایش یافته که قدرت خرید مردم طی یک سال اخیر به شدت کاهش یافته است.


نمی‌توانیم خانه بخریم

یکی از شهروندان اهوازی در این رابطه به خبرنگار ما می‌گوید: به دلیل التهابات ارزی ایجادشده در کشور طی سال گذشته حدود 40 میلیون تومان بدهکار شدم و مجبور شدم خانه‌ام را بفروشم تا بدهی‌ام را بپردازم.
«مصطفی جبوری» می‌افزاید: پس از فروش خانه‌ام به دنبال خرید یک خانه کوچک‌تر در یک محله پایین‌تر بودم اما متاسفانه قیمت‌ها ناگهان آنقدر بالا رفت که مجبور به رهن خانه شدم تا آواره نشویم.

او می‌گوید: امید داشتم که در سال جدید کمی در رشد قیمت‌ها وقفه ایجاد شود تا بتوانم با تسهیلات بانکی خانه‌ای بخرم اما حالا هم با افزایش قیمت‌ها مواجه هستم و بعید می‌دانم که بتوانم دوباره صاحب خانه شوم.
این شهروند ادامه می‌دهد: قیمت مسکن در منطقه سپیدار از متری 2 میلیون تومان به متری 5/4 میلیون تومان رسیده است و برای خرید یک خانه 75 متری باید 337 میلیون تومان پول داشت. ادامه این وضعیت به معنی این است که دیگر نمی‌توانم خانه‌ای بخرم و این واقعا ناامیدکننده است.


برنامه‌ریزی روی درآمدی که نیست

یکی دیگر از شهروندان اهوازی می‌گوید: از ابتدای امسال وام مسکن 100 میلیون تومانی به من تعلق گرفته است همین دلیل در محدوده فاز یک و 2 پادادشهر، کیانشهر و مهدیس به دنبال خرید خانه بودم.
«حدادی» بیان می‌کند: در فاز یک و 2 پادادشهر قیمت خانه‌های 70 متری نوساز بیش از 270 میلیون تومان بود که از عهده خریدش برنمی‌آمدم برای همین به منطقه مهدیس رفتم که کمی با قیمت‌ پایین بتوانم خانه‌ای بخرم.

وی ادامه می‌دهد: در منطقه‌ای که هنوز خیابان‌هایش آسفالت ندارند و خانه‌هایش از آب، برق و گاز لوله‌کشی بی‌بهره‌اند، توانستم خانه‌ای با قیمت 220 میلیون تومان پیدا کنم. حتی با این اوصاف هم حاضر به خرید مسکن شدم اما فروشنده در روز معامله 40 میلیون تومان به قیمت ملکش اضافه کرد به همین دلیل نتوانستیم معامله کنیم.
این شهروند اهوازی اظهار می‌کند: من برای خرید خانه با دریافت تسهیلات از بانک و پرداخت قسط یک میلیون و 300 هزار تومانی آن روی حقوق 2 میلیونی خودم برنامه‌‌ریزی کرده‌ام که هنوز یک کار رسمی نیست و در لحظه ممکن است این حقوق قطع شود. اما برای این‌که تا آخر عمر بی‌خانه نباشم مجبور به تحمل این ریسک شده‌ام.


افزایش روزانه قیمت‌ها

یک مشاور املاک نیز در این میان به خبرنگار همشهری می‌گوید: با این‌که اوضاع اقتصادی ملتهب و قیمت مسکن در نقاط مختلف اهواز به صورت حبابی در حال افزایش است شهروندان با قرض گرفتن و فروش طلا و ماشین به دنبال خرید خانه هستند.«صادق عبیات» ادامه می‌دهد: وقتی که اجاره یک واحد 63 متری بدون پارکینگ در منطقه 6 اهواز و محله خشایار ماهانه 600 هزار تومان با پول پیش 20 تا 30 میلیون تومان باشد، نمی‌توان از مردم ایراد گرفت که چرا با قیمت‌های سرسام آور فعلی حاضر به خرید خانه هستند.
وی می‌افزاید: قیمت مسکن روز به روز در حال افزایش است و هیچ چیزی در بازار فعلی قابل پیش‌بینی نیست، اما یقینا در تابستان این اوضاع ادامه دارد چراکه با پایان فصل مدرسه، قرارداد رهن و اجاره بسیاری از شهروندان به پایان می‌رسد و آنها مجبورند برای ثبت قرارداد جدید اقدام کنند.


مردم مجبور به پذیرش نرخ جدید 

این مشاور املاک می‌گوید: گرانی و ارزانی رهن و اجاره در فصل تابستان به انصاف و وضعیت مالی صاحب خانه برمی‌گردد و مستاجر  یا باید شرایط جدید را بپذیرد یا این که به دنبال خانه‌ای ارزان‌تر در محله‌ای پایین‌تر باشد. 
عبیات بیان می‌کند: شاید یکی از راه‌حل‌ها برای کنترل قیمت مسکن افزایش ساخت ‌و‌ ساز مسکن توسط بخش خصوصی و مدیریت قیمت و پشتیبانی از انبوه‌سازان از سوی دولت باشد. اما با شرایط فعلی بعید است که دولت و بخش خصوصی به یک ساز و کار مشخص برای ساماندهی بازار مسکن برسند.


بلاتکلیفی بخش خصوصی

هرچند بخشی از کارشناسان، افزایش تولید مسکن را راه‌حل کنترل قیمت بازار مسکن می‌دانند، دبیر کانون سراسری انبوه‌سازان استان خوزستان معتقد است که بخش خصوصی در تولید و احداث مسکن بلاتکلیف شده و دلیل آن هم نبود عزم برای حل مشکلات این حوزه است.

«فرشید پورحاجت» در گفت‌وگو با همشهری با بیان این‌که تا وقتی نگاه کاسبی به بخش مسکن از بین نرود مشکلات پابرجاست، اظهار می‌کند: ساخت مسکن یک فرآیند زمان‌بر است و سرمایه‌گذار برای ورود به این بخش به پول نقد نیاز دارد. اما شرایط اقتصادی اخیر وضعیت را طوری پیش برده که برخی از سازندگان هنوز نتوانسته‌اند پول پیش‌فروش خانه‌های خود را از مردم بگیرند و این موضوع سبب قفل شدن بازار مسکن شده است.

وی که معتقد است دولت و مجلس برنامه‌ای برای پایان دادن به بلاتکلیفی بازار مسکن ندارند، می‌گوید: اخیرا دولت مجوز افزایش ۳۶ درصدی قیمت را به دستگاه‌های خدمات‌رسان داده است که بازخورد آن می‌شود افزایش 36 درصدی تورم در بخش مسکن در سال 98.


نقش دولت در ساماندهی بازار مسکن

پورحاجت درباره نقش دولت در ساماندهی بازار مسکن عنوان می‌کند: اولویت دولت برای سیاستگذاری در بخش مسکن نخست باید تامین زمین مناسب به استناد قانون ساماندهی باشد که 50 درصد از قیمت مسکن را دربر می‌گیرد. اولویت دوم این است که دولت قوانین دست و پاگیر را در بخش مسکن حل و فصل کند. بخشنامه‌ها و مصوبه‌های امسال دقیقا ضد رونق تولید مسکن هستند.

وی درباره اعتقاد برخی از کارشناسان به رونق بازار مسکن و تاثیر آن بر اقتصاد می‌گوید: بازار مسکن سبب رشد اقتصادی می‌شود اما من به‌شخصه رونق را در بازار مسکن قبول ندارم چون رونق باید در بخش ساخت‌ و ‌ساز صورت بگیرد که تاکنون محقق نشده است. 

دبیر کانون سراسری انبوه‌سازان ادامه می‌دهد: در حوزه معاملات هم - اگر بررسی کلی انجام دهیم - در مناطقی که به لحاظ سرانه خدمات عمومی دارای جاذبه برای سرمایه‌گذاری هستند، مقداری جنب و جوش برای خرید و فروش بیشتر شده، ولی این موضوع در کل کشور صورت نگرفته است.
وی اظهار می‌کند: قیمت مصالح ساختمانی ۲۰۰ تا ۳۰۰ درصد رشد کرده است و این موضوع می‌تواند بر رشد قیمت مسکن تاثیر بگذارد و قیمت‌ها از این هم بالاتر برود.
 

این خبر را به اشتراک بگذارید