
رکورد بازی، سر مرز عراق

بعد از شکست 5 بر صفر یمن در نخستین بازی، تیم کیروش ویتنام را هم مغلوب کرد تا شروع پرقدرت خود را در جامملتهای آسیا تداوم ببخشد. شروعهای موفقیتآمیز ایران البته سابقه زیادی در جامملتهای آسیا دارد و در دورههای اخیر به خاطرهای تکراری برای ما تبدیل شده است. پیروزی مقابل ویتنام نهمین برد متوالی ایران در مراحل گروهی این رقابتها بود؛ رکوردی که هیچیک از قدرتهای آسیا تا به حال موفق به خلق آن نشدهاند. از این گذشته، تیم ملی ایران در آستانه ثبت بهترین عملکرد خود در مرحله گروهی جام ملتهای آسیاست. ایران در هر 2 دوره اخیر این رقابتها - چه با هدایت افشین قطبی در سال2011 و چه با کارلوس کیروش در سال2015- هر 3بازی مقدماتیاش را با 3برد به پایان رسانده است. اما این بار اگر تیم کیروش در بازی سوم مقابل عراق با حداقل گل هم به پیروزی برسد با توجه به تفاضل گل بهتر نسبت به دورههای قبلی، بهترین عملکرد خودش را در تاریخ این رقابتها بر جا خواهد گذاشت؛ البته بهترین عملکرد در مرحله گروهی که در دورههای قبلی هرگز تضمینکننده موفقیت در مراحل بعدی نبوده است.
آخرین تساوی؛ سهم قلعهنویی
آخرین توقف ایران در مرحله گروهی جامملتهای آسیا در زمان امیر قلعهنویی رقم خورد. همین نکته نشان میدهد زمان زیادی از این اتفاق سپری شده است. تیم ملی ایران در سال2007با هدایت امیر قلعهنویی راهی جامملتها شد و در نخستین بازی ازبکستان را 2بر یک شکست داد. در بازی دوم به مصاف چین رفتیم و تا ملیپوشان ایران بهخودشان بیایند حریف با 2گل پیش افتاد. تیم قلعهنویی که طی 32دقیقه با 2گل عقب افتاده بود با گلهای فریدون زندی(45) و جواد نکونام(73) بازی را به تساوی کشاند و یک امتیاز گرفت. در بازی سوم هم مالزیِ میزبان را 2بر صفر بردیم و همان تساوی مقابل چین به آخرین توقف ایران در مرحله گروهی جامملتها تبدیل شد. در دوره بعدی به سال2011 تیم قطبی در نخستین بازی مقابل عراق یک بر صفر عقب افتاد و بهنظر میرسید توقف دیگری در راه است. اما با گلهای مبعلی و غلامرضا رضایی ایران پیروز شد و این پیروزی در بازیهای بعدی هم تداوم پیدا کرد. ضمن اینکه همان گل دریافتی مقابل عراق آخرین گل خورده ایران در مراحل مقدماتی بوده است.
ضعیفترین؛ تیم پروین
تیم افشین قطبی در سال2011 بازیهای مقدماتی را با 3پیروزی، 6گل زده و یک گل خورده به پایان رساند. 4سال بعد کارلوس کیروش همان 3پیروزی را تکرار کرد و این بار 4گل زد و هیچ گلی نخورد. با این حساب تفاضل گل تیم قطبی بهتر از تیم کیروش بوده و نتایج ایران در 2011بهترین نتیجه ما از سال1992بوده است؛ یعنی از سالی که رقابتها در گروههای 4تیمی برگزار میشود. در سال1992و در نخستین سالی که گروههای جامملتها 4تیمی شدند ایران با هدایت علی پروین از 3بازیاش به یک برد، یک تساوی و یک باخت رسید و با کسب مقام سوم گروه (بعد از ژاپن و امارات) از دور رقابتها حذف شد. همان نتیجه هنوز هم ضعیفترین نتیجه ایران در مرحله گروهی جامملتها بوده است. 4سال بعد تیم محمد مایلیکهن در مرحله گروهی 6امتیاز گرفت و بعد از آن هم جلال طالبی (7امتیاز)، برانکو ایوانکوویچ (5امتیاز)، قلعهنویی (7امتیاز)، قطبی (9امتیاز) و کیروش (9امتیاز) کسب کردهاند. به این ترتیب بعد از پروین، برانکو ایوانکوویچ ضعیفترین نتیجه را در مرحله گروهی گرفته اما همان تیم با همان 5امتیاز مرحله گروهی، آخرین تیمی بوده که خودش را تا نیمهنهایی این رقابتها بالا کشیده است.
سنگینترین شکست؛ پرویز دهداری
تیم ملی ایران از سال2000و طی 6دوره اخیر هرگز در مرحله گروهی شکست نخورده اما پیش از آن در سالهای 1988، 1992و 1996طی 3دوره متوالی هر بار یک شکست در مرحله گروهی داشت. سال96تیم محمد مایلیکهن مسابقات را با شکست 2بر یک مقابل عراق آغاز کرد. سال92تیم علی پروین در آخرین بازی گروهی یک بر صفر به ژاپن باخت و حذف شد و سال1988هم سنگینترین شکست ایران در تاریخ این رقابتها با نتیجه 3بر صفر مقابل کرهجنوبی رقم خورد. این شکست در آخرین بازی مرحله گروهی بود که ایران و کرهجنوبی هر دو صعود کرده بودند و مرحوم دهداری که بهنظر میرسید علاقهای به سرگروه شدن ندارد جمعی از ذخیرههایش را به مصاف کره فرستاد و شکست سختی خورد. بعد از آن شکست، ایران بهعنوان تیم دوم از گروهش صعود کرد و در نیمهنهایی به عربستان برخورد کرد و شکست خورد. بعد از 31سال، تیم کیروش هم در آخرین بازی بین سرگروهی و مقام دوم گروهش، حق انتخاب دارد. اما این بار به هیچ وجه دوم شدن انتخاب ایران نیست. بهخصوص که به جز سرگروهی، بحث انتقام از عراقیها هم در کار است.