• دو شنبه 17 اردیبهشت 1403
  • الإثْنَيْن 27 شوال 1445
  • 2024 May 06
چهار شنبه 24 مرداد 1397
کد مطلب : 27099
+
-

مشارکت فعال جامعه مدنی لازمه‌توسعه پایدار

یادداشت
مشارکت فعال جامعه مدنی لازمه‌توسعه پایدار


زینب نصیری/ مدیرکل سلامت شهرداری تهران
22مرداد، روز ملی تشکل‌ها و مشارکت‌های اجتماعی است. این موضوع را چند سالی است که ورق زدن تقویم، به همه ما یادآوری می‌کند. این روز زمانی اهمیت بیشتری پیدا می‌کند که باور داشته باشیم توسعه پایدار جز در بستر مشارکت فعال جامعه مدنی محقق نمی‌شود.

جامعه مدنی، واژه‌ای که حدود 20سال از مصطلح شدن آن در بدنه حاکمیتی کشور می‌گذرد و رشد آن، نیازمند رابطه مستمر بین دستگاه‌های دولتی و عمومی با سازمان‌های غیردولتی است؛ رابطه‌ای که اگرچه به‌دلیل کاهش اعتماد نهادی، عدم‌شناخت و باور طرفین به ظرفیت‌ها و فرصت‌های بالقوه در همکاری مشترک، دستخوش چالش‌های متعددی شده است اما تلاش همه افراد دغدغه‌مند، تحول‌گرا و معتقد به ضرورت اصلاح و تغییر جامعه در بستر، مشارکت همه ذینفعان را می‌طلبد.

این مناسبت نه یک روز، بلکه بهانه‌ای برای یادآوری اقدامات ارزنده سازمان‌های مردم‌نهادی است که سال‌هاست فعالیت‌های حرفه‌ای و مسئله‌محور خود را آغاز کرده و برای بهبود شرایط جامعه و ارتقای کیفیت زندگی شهروندان تلاش می‌کنند.

این روز را به‌طور ویژه به سازمان‌های مردم‌نهاد حوزه سلامت تبریک می‌گویم. سمن‌های مرتبط با بیماری‌های خاص که طی سال‌های گذشته جریان‌ساز تغییرات جدی در حوزه بهداشت و درمان بوده‌اند و بی‌شک سهم قابل‌توجهی از ارتقای سواد سلامت شهروندان مدیون تلاش‌های داوطلبانی است که در قالب حضور در بدنه این تشکل‌ها اقدامات مؤثری را انجام داده‌اند.

این مناسبت را باید به‌طور خاص به سازمان‌های مردم‌نهاد حوزه معلولان تبریک گفت. تشکل‌هایی که افراد دارای معلولیت بخش اصلی فعالان اجتماعی آنها را تشکیل می‌دهند و ثابت کرده‌اند که توانمند، جریان‌ساز، تغییر‌آفرین و مصمم هستند و برای تحقق شهر دسترس‌پذیر ناامید نمی‌شوند.

افرادی که به همه مسئولان درس باور می‌دهند حتی اگر بسیاری از موانع «شهر دسترس‌پذیر» در اذهان ما باشد.

این مناسبت به همه‌مان، تلاش‌ها و اقدامات ارزنده سمن‌های حوزه محیط‌زیست را یادآور می‌شود؛ سازمان‌های مردم‌نهادی که آینده‌نگرانه می‌اندیشند، عمل می‌کنند و کاش ما هم به‌اندازه مهربانی آنها با زمین، کمی قدردان‌تر باشیم.

و چه بسیارند سمن‌ها و کانون‌های اجتماعی‌محور مرتبط با ارتقای سلامت جسمی، روانی و اجتماعی که حضور همیشگی‌شان را به مدیریت شهری ثابت کرده‌اند و باور دارم تغییرات اجتماعی بدون مشارکت فعال و مؤثر آنها امکان‌پذیر نیست.

اما امسال با بهره‌گیری از گفتمان شهردار محترم تهران «تهران، شهر زیست‌پذیر، شهروند مشارکت‌پذیر» بر آن شدیم تا ضمن قدردانی از تلاش‌ها و اقدامات ارزنده تشکل‌های غیردولتی حوزه سلامت، بار دیگر هم‌پیمان شویم.

هم‌پیمان شویم که در مجموعه مدیریت شهری حکمرانی مشارکت‌جو داشته باشیم، مشارکت را در سطوح تصمیم‌سازی‌، برنامه‌ریزی، اجرا و نظارت بر اجرا با ذینفعان به اشتراک بگذاریم و تلاش کنیم فرصت یاد‌گیری متقابل به یکدیگر دهیم.

اجرای «فستیوال تشکل‌های غیردولتی سلامت‌محور» در سطح تمامی مناطق 22گانه شهرداری تهران آغاز یادگیری توأمان بین حوزه سلامت شهرداری تهران و تشکل‌های غیردولتی سلامت‌محور است، باور دارم در بستر گفتمان شهردار محترم تهران، این مهم در تمامی حوزه‌های مدیریت شهری بیش از قبل محقق خواهد شد.

«تهران شهر مشارکت‌های اجتماعی» شعاری است که تلاش می‌کنیم همزمان با روز 22مرداد تمرینش کنیم و باور داریم سلامت اجتماعی و روانی شهروندان و توسعه پایدار شهر جز در بستر همکاری و مشارکت سازمان‌های مردم‌نهاد با مدیریت شهری امکان‌پذیر نیست.

این خبر را به اشتراک بگذارید