ادامه دعوای چهارشنبه تلخ مجلس
همزمان با تهدید برخی نمایندگان مجلس به شکایت از وزیر کار سابق، علی ربیعی هم گفته است به زودی رازهای جلسه استیضاح را خواهد گفت
فرزانه آئینی | خبرنگار:
ماجرایی که بهدنبال اتهام رانتخواری و فساد مالی برخی نمایندگان و مدیران ارشد اجرایی از چهارشنبه تلخ بهارستان کلید خورد، همچنان در پیچوتاب خبرسازی است و به بحث داغ این روزهای مسئولان و رسانهها بدل شده.
در داخل مجلس موضوع به حاشیهای تلخ بدل شده که مجلس درصدد تبرئه خود است و بیرون از گود بهارستان نگاهها به ماجرای روز تلخ بهارستان به سبک دیگری دنبال میشود. ارگانهای مربوطه خبر از بررسی ماجرا میدهند، صاحبنظران فضای ایجادشده را تقبیح میکنند و مردم در شبکههای اجتماعی از دشواری بازسازی اعتمادشان به مسئولان میگویند.
در آخرین واکنشها به ماجرای استیضاح ربیعی، عباسعلی کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان در نشست خبری دیروزش در پاسخ به این سؤال که آیا شورای نگهبان نسبت به تخلفات مطرحشده برخی نمایندگان در جلسه استیضاح وزیر کار و درخواست آنها برای دریافت امتیاز و رانت قصد ورود ندارد، خاطرنشان کرد: آنچه خلاف باشد و از سوی نمایندگان مطرح شود را در بررسی صلاحیتها در دور بعد مدنظر قرار خواهیم داد. هرچند شورای نگهبان از ورود عملی به ماجرا خبرداده اما برخی مسئولان دولتی به تحلیل بایدها و شایدهای وقایع اخیر مجلس میپردازند؛ چنان که عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور دیروز در حاشیه نشستی در یزد به استیضاح وزیر کار و حرفهای مطرحشده در صحن بهارستان اشاره کرد و گفت: جلسه استیضاح وزیر کار در مجلس، ضرر به ملت و نظام بود. بهنظرم این حرفها از روی احساسات و هیجانات بود و با نمایندگانی که در مجلس هستند ارتباط خوبی داریم و اگر مواردی باشد قطعا آنها هم سیستم نظارتی دارند و حتی بیرونیها و مردم نیز نظارت میکنند. به گزارش جماران، وی گفت: باید بر وزرا و حتی وزیر کشور و سایر مسئولان نظارت باشد چون اسرار نظام را میدانند.
تهدید ربیعی، سکوت دولت
اما در کنار خط ونشانهای نمایندگان مجلس برای شکایت از وزیر کار سابق، علی ربیعی هم بیکار ننشسته و مدعی افشاگری و بازگویی مگوها شده و در توییتهایی کنایهوار داغ موضوع بحث استیضاحش را همچنان زنده نگه داشته است. نیمهشب جمعه ربیعی در حساب شخصیاش در توییتر نوشت: کتاب شازدهکوچولو را برای لاریجانی میفرستم، زیر این متن خط میکشم؛ «فرمانروا به شازده گفت: تو را وزیر دادگستری میکنم. شازده: کسی نیست که من او را محاکمه کنم. فرمانروا گفت: خودت را محاکمه کن؛ سختترین کار دنیاست. اینکه بتونی درباره خودت قضاوت درستی داشته باشی و عادلانه خودت رو محاکمه کنی.» او بعد از این توییت کنایهآمیزش به علی لاریجانی، صبح دیروز هم در مصاحبهای با ایلنا گفت: درباره جلسه روز استیضاح، مطالب ناگفته زیادی از شیوه اداره مجلس گرفته تا مطالب و تهمتهای نمایندگان موافق استیضاح وجود دارد که در فرصت مناسبی آن را در قالب نامهای خطاب به مردم و کارگران اعلام خواهم کرد.
در بین واکنشهایی که به ماجرای استیضاح ربیعی صورت میگیرد، دولت -رئیسجمهوری و معاونان و مشاوران مرتبط با موضوع- دراینباره سکوت پیشه کرده و واکنشی به بحث استیضاح نداشتهاند چنانکه رئیسجمهوری در همین سکوت، دیروز در حکمی انوشیروان محسنی بندپی را به سرپرستی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی منصوب کرد.
بیتوجهی رئیسجمهور به ماجرای چهارشنبه بهارستان به این دلیل قابل توجه و محسوس است که نام محسنی بندپی در صحن مجلس از سوی یکی از نمایندگان به عنوان مدیران تحت نظارت ربیعی ذکر و ادعا شد او قصد داشته به نماینده ای رشوه بدهد. رستمیان، نماینده سلسله و دلفان که در موافقت با استیضاح ربیعی سخن میگفت مدعی پرداخت رشوه ۵۰۰میلیونی توسط رئیس بهزیستی برای سکوت درباره وضعیت و مشکلات استان لرستان شد و در عین حال مدعی ممانعت بندپی، رئیس بهزیستی، برای ورود این نماینده به برخی استانها برای رسیدگی به مشکلات، صرف۹۰۰میلیون تومان برای هزینه همایش و مهمانیها، خرید خودروی شاسیبلند از محل هزینه خرید ویلچر و کمک به ایتام و...شد. البته بندپی بعد از نشست مجلس در مصاحبهای این اتهامها را تکذیب کرد.
بداخلاقیها قبل از استیضاح شروع شد
در آن سوی میدان اما نمایندگانی که مورد اتهام قرار گرفتند هم با اظهارنظرهای مکررشان ماجرای استیضاح وزیر کار را همچنان پررنگ نگه داشتهاند و سودای طرح شکایت از مدعیان را دارند. همچنان که محمدرضا پورابراهیمی، نماینده کرمان خبر از طرح شکایت علیه مسعود پزشکیان، نایبرئیس اول مجلس به هیأتنظارت بر رفتار نمایندگان داد و به تسنیم گفت: در جلسه استیضاح علی ربیعی اعلام کردم که فرزند نایبرئیس اول قوه مقننه در یکی از زیرمجموعههای وزارت کار با مدرک تحصیلی لیسانس مشغول به فعالیت شده است و این موضوع را پیگیری میکنم. وی با بیان اینکه مشکلی که وجود دارد این است که رئیس هیأت نظارت بر رفتار نمایندگان، پزشکیان است، افزود: بنابراین با توجه به این شرایط، بنده درباره شکایت خود از نایبرئیس اول مجلس نامهای هم به آقای لاریجانی مینویسم و پس از سرکشی نمایندگان به حوزههای انتخابیه به وی تقدیم میکنم. مسعود پزشکیان نیز همان روز استیضاح، خواستار ورود هیأت نظارت بر رفتار نمایندگان شد و از بعدازظهر روز استیضاح با حمایت جمعی از نمایندگان درصدد تبرئه خود از اتهامات پورابراهیمی است.
بهرغم خبرسازیهای پزشکیان و پورابراهیمی، جمعی از نمایندگان درصددند مجلس را از وقایع چهارشنبه گذشته بهارستان تبرئه کنند، به همین دلیل خود پیشگام شدهاند و با محکوم کردن موضوعات مطرحشده در روز استیضاح در تلاشند جایگاه و شأن نمایندگیشان را بازسازی کنند. درهمین راستا هم حمیدرضا حاجیبابایی، رئیس فراکسیون نمایندگان ولایی مجلس با بیان اینکه «مجلس در روز استیضاح وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی بهنوعی خودش را استیضاح کرد» گفت: روز استیضاح روز تلخ و بدی برای مجلس بود. او با بیان اینکه چهارشنبه هفته گذشته روز بد و تلخی برای مجلس بود؛ بهطوریکه بهنوعی مجلس خودش را استیضاح کرد، به ایسنا گفت: بعد از شروع مجلس و قرائت دستور استیضاح ربیعی، بداخلاقیها شروع شد، یکدفعه به سمت هیأترئیسه هجمه بردند، نام نمایندگان بهعنوان متقاضی استیضاح جهت بیان دلایلشان پشت تریبون برده میشد اما کسی حاضر به صحبت نبود. اینها همه نشان از برنامهریزی برای بههم ریختن مجلس در روز استیضاح داشت که کار بدی بود. در نمونهای دیگر، محمد کاظمی، نماینده ملایر نیز در گفتوگویی تأکید کرد: برای آنچه که چهارشنبه گذشته در مجلس گذشت از ملت عذرخواهی میکنم. او به اعتماد آنلاین گفت: در این روز عصاره فضائل ملت نبودیم. اخلاق و کرامت و بزرگمنشی رعایت نشد و مردم حق دارند ما را استیضاح کنند. علیرضا رحیمی، نماینده تهران نیز در حساب شخصیاش در توییتر نوشت: «استیضاح خسارتبار وزیر تعاون، تلنگر و هشداری آشکار برای مدیریت مجلس و فراکسیونهای سیاسی بود. سیاسیکاری چندلایه در فضای خاکستری ذیل مردمسالاری دینی نتیجهای کمتر از اعتمادسوزی در پی نخواهد داشت.»