• سه شنبه 23 اردیبهشت 1404
  • الثُّلاثَاء 15 ذی القعده 1446
  • 2025 May 13
سه شنبه 23 اردیبهشت 1404
کد مطلب : 255021
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/KOKDM
+
-

دفن مردگان در خانه‌های مسکونی

اکتشافات دهه 70
دفن مردگان در خانه‌های مسکونی

ویژگی:  هنرهای خاص نخستین ساکنان چشمه‌علی

بیش از ۳دهه از کاوش‌های اشمیت می‌گذشت که در سال ۱۳۷۷ شمسی هیأتی از سازمان میراث فرهنگی، دانشگاه تهران و دانشگاه‌ برادفورد، تپه چشمه‌علی را با هدف تاریخ‌گذاری لایه‌های باستانی آن حفاری کرد. در این تحقیقات باستان‌شناسی اطلاعات و اجناس بسیاری کشف شد که تاریخ پیشینه حضور انسانی را در این محدوده بیان می‌کند.
سید محسن ماجدی، درباره این کاوش‌ها می‌گوید: «ترانشه‌هایی در ابعاد 2متر در 5متر در شرق و غرب تپه ایجاد و تا عمق 10 متری، آثار فرهنگی هزاره‌های ششم، پنجم و اوایل چهارم پیش از میلاد کشف شد. در این کاوش‌ها مشخص شد که در دوره اول (نوسنگی)، ساکنان چشمه‌علی درگذشتگان خود را با ابزارهای سنگی و سفالی و مهره‌های صدفی در کف خانه‌های مسکونی دفن می‌کردند.»
این ری‌­پژوه می‌­افزاید: « کشف تنورهای پخت نان، رواج کشت گندم را در این منطقه ثابت می‌کند و وجود دوک نخ‌ریسی نشان می‌دهد که حیواناتی مانند بز و گاو اهلی شده و از پشم آنها نخ درست می‌شده است.
البته بیشتر اطلاعات مربوط به محوطه باستانی چشمه‌علی از سفالینه‌های مکشوفه در این منطقه به‌دست آمد. ساکنان دوره اولیه چشمه‌علی سفال­‌های ساده نخودی رنگ با نقوش ابتدایی هندسی تولید می‌کردند و داخل کوره‌های باز می‌پختند. این مردم با گل غیراستاندارد و به‌صورت غیرتخصصی، بیشتر کاسه‌هایی با کف صاف و مقعر و کاسه‌های عمیق با لبه صاف می‌ساختند.»
در دوره دوم (انتقالی کالکولتیک) تحولات چشمگیری در سفالگری، روابط اجتماعی و اقتصادی و تجارت با مناطق دوردست برقرار شد. با مخلوط گل و شن نرم سفال‌­های ظریف بیشتر به رنگ قرمز تند ساخته و سپس با نقوش ترکیبی هندسی، گیاهی و حیوانی، سطح بیرونی ظرف تزئین و با حرارت مناسب جلا داده شد. ظرافت این ظرف‌ها در نوع خود در ایران کم نظیر است.
به‌گفته ماجدی، استفاده از چرخ کند سفالگری، نشان تولید و صدور و تخصص ساخت سفال و نیز روش فتیله‌ای ساخت سفال از ویژگی‌های سفالگری دوره سوم است. در این دوره همچنین با نوآوری در شکل و نقش سفال، آبخوری­‌های کوچک و خمره‌های بزرگ ذخیره غذا ساخته شده و سفالگران با حرکت آزادتر دست، در تولید آثار خود خلاقیت بیشتری به خرج داده‌اند. فن استفاده و تولید مس از سنگ مس نیز در این دوره رایج شد.

 

این خبر را به اشتراک بگذارید