
رفتار مشکوک گاندوها
مدیریت رفتار گاندوها به دلیل خشکی محل ذخيره آب گاندوها و پراكندگي جمعيت این گونه، سختتر شده است

باهوکلات یکی از اصلیترین زیستگاههای تمساحهای گاندو محسوب میشود. گاندوها در امتداد رودخانه باهوکلات یعنی سد پیشین و روستای باهوکلات که تقریبا بین 70تا 80کیلومتر است، زیست میکنند. بهدلیل گرمای هوادر این مسیر چالههایی حفاری شده تا مورد استفاده گاندوها قرار بگیرد. عبدالخالق هوت، بومگرد محلی درباره وضعیت گاندوها در بخش باهوکلات شهرستان دشتیاری سیستان و بلوچستان به همشهری میگوید: «امسال محل ذخیره آبی که برای گاندوها در باهوکلات درنظر گرفته شده، خشک شده است. همین باعث پراکندگی جمعیت گاندوها در سطح باهوکلات شده است. اگر گاندوها از زیستگاه خود خارج شوند، طبیعتا کنترلشان هم سختتر میشود.» هوت که یکی از اهالی باهوکلات است، عنوان میکند: «اکنون در فصل زادآوری گاندوها قرار داریم و در این زمان، گاندوها خطرناکتر میشوند. همین دو هفته پیش، تعدادی گاندو وارد برخی روستاها شدند. در واقع عامل خشکسالی و قرار گرفتن در فصل زادآوری، احتمال حمله این تمساحها را بیشتر میکند. بهخصوص که بهدلیل پراکندگی جمعیت گاندوها، مشخص نیست که در کدام قسمت رودخانه قرار دارند. وضعیت برای تمساحها بحرانی است و در عین حال، برای مردم هم خطرآفرین میتواند باشد.»
خطر در کمین کودکان
تماس مستقیم برخی تورهای محلی گردشگران با تمساحهای گاندو در باهوکلات خطرات جبرانناپذیری دارد؛ چنانکه سالانه گزارش تلفات ناشی از تماس مستقیم با گاندوها منتشر میشود.
عبدالخالق هوت با بیان اینکه آمار بیشترین تلفات ناشی ازتماس مستقیم با گاندوها متعلق به کودکان است، میگوید: «اهالی روستاهایی که در امتداد رودخانه قرار گرفتهاند، دامهای خود را برای چرا بهدست یک کودک 12- 10ساله میسپارند. چوپانان خردسال در مسیر رودخانه حرکت میکنند و احتمال اینکه مورد حمله گاندوها قرار بگیرند، زیاد است.»
این بومگرد محلی تأکید میکند: «تاکنون اخباری مبنی بر حمله و آسیب رساندن یک گاندو به گردشگر گزارش نشده ؛ یعنی بیشتر کسانی که مورد حمله گاندوها قرار گرفتند، بومی هستند. گاندوها در هوای گرم و خشکسالی برای رسیدن به آب حرکت میکنند و این خطرناک است چون از حریم خود خارج میشوند و حتی کیلومترها دورتر از حریم خود بهدنبال آب میروند.»
بهگفته هوت در کنار برخی ازروستاها هوتک قرار دارد که گاندو وارد هوتک میشود. او ادامه میدهد: «هنگامی که اهالی روستا برای شستوشو و استفاده از آب آشامیدنی از هوتک استفاده میکنند، گاندو میتواند به اهالی روستا آسیب بزند. حتی گزارش داشتیم که شبانه گاندو از هوتک بیرون آمده و وارد روستا شده است.»