• سه شنبه 2 اردیبهشت 1404
  • الثُّلاثَاء 23 شوال 1446
  • 2025 Apr 22
دو شنبه 1 اردیبهشت 1404
کد مطلب : 253366
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/LgXjW
+
-

واکنش عصبی به مذاکره

ادامه مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا بیش از همه صهیونیست‌ها و جریان‌های ضدانقلاب را خشمگین کرده است

واکنش عصبی به مذاکره

علیرضا احمدی-روزنامه‌نگار

هرچه چشم‌انداز مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا مثبت‌تر ارزیابی می‌شود، خشم و ناامیدی صهیونیست‌ها و ضدانقلاب از کارایی اهرم‌های ضدایرانی‌شان نیز افزایش می‌یابد و تصویر شفاف‌تری از واقعیت‌های تصمیم‌سازی در دولت ترامپ را پیش چشم آنان به نمایش می‌گذارد. از شنبه هفته گذشته که گفت‌وگوهای غیرمستقیم ایران و آمریکا در مسقط کلید خورد، «عصبانیت» اصلی‌ترین واکنش صهیونیست‌ها و ضدانقلاب به روند مذاکرات بوده است؛ واکنشی که از عصر شنبه گذشته به‌صورت پررنگ‌تری ظهور و بروز رسانه‌ای یافته است.
پس از بازگشت هیأت‌های مذاکره‌کننده ایران و آمریکا از ایتالیا، موضع‌گیری‌های دوطرف از یک‌سو و گمانه‌زنی‌های رسانه‌ای ازسوی دیگر، از مثبت بودن روند گفت‌وگوها حکایت داشت و اعلام خبر ادامه مذاکرات از روز چهارشنبه در عمان، به‌عنوان یک گام رو به جلو از سوی تهران و واشنگتن مورد ارزیابی قرار گرفت. در چنین شرایطی این روزها گمانه‌زنی درباره روند گفت‌‍وگوها، آن‌ هم با توجه به تحولات تازه مذاکرات در رم، همچنان در کانون توجه کارشناسان و تحلیل‌گران منطقه‌ای و بین‌المللی قرار دارد؛ تحلیل‌هایی که از یک‌سو از دست پر و گام‌های اطمینان‌بخش تهران در گفت‌وگوها حکایت دارد و از سوی دیگر نمودی از خشم و ناامیدی صهیونیست‌ها و جریان‌های معاند به‌حساب می‌آید که در ادامه به برخی از آنها اشاره می‌شود.

توان راهبردی ایران در مذاکرات
رسانه‌های منطقه ‌و بین‌المللی در روزهای اخیر با تمرکز ویژه‌ای در حال ارزیابی زوایای مختلف دور دوم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در ایتالیا هستند.

   ایران عقب نرفته است: رسانه آمریکایی «پلیتیکو» با توجه به دور دوم مذاکرات غیرمستقیم ایران و ایتالیا در رم، به این موضوع پرداخت و در گزارشی اذعان کرد که «فشار حداکثری هرگز ایران را به عقب نرانده است». «رائول مارک گرچت» و «ری‌تکیه» نویسندگان این گزارش در ادامه تصریح کرده‌اند که «اگرچه ممکن است ایران در مذاکرات امتیازاتی مانند کاهش غنی‌سازی ۶۰درصدی بدهد، اما اینها تأثیری بر مسیر برنامه هسته‌ای‌اش ندارد.»
   تمرکز بر موضوع هسته‌ای: وبگاه آمریکایی «المانیتور» به موضوع مذاکرات در ایتالیا توجه نشان داده و با تأکید بر اینکه این دور از گفت‌وگوها «مثبت» ارزیابی شده است، در گزارشی تأکید کرد که «با وجود اینکه اسرائیل همچنان بر جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای تأکید دارد و نتانیاهو اعلام کرده از این هدف حتی یک‌میلیمتر عقب‌نشینی نمی‌کند، با این حال، مذاکرات بر موضوع هسته‌ای متمرکز مانده و مسائل موشکی یا حمایت ایران از گروه‌های منطقه‌ای مطرح نشده ‌است.»
   نگرانی اروپایی‌ها: مجله آمریکایی «تایم» هم طی روزهای اخیر در گزارشی پیرامون مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا، به نگرانی اروپایی از «دور خوردن» از سوی ایران و آمریکا اشاره و تأکید کرد که «کارشناسان دخیل در مذاکرات قبلی با ایران، نگران این هستند که استیو ویتکاف برای دستیابی به توافق با تهران، از دانش کافی برخوردار نیست و هیچ تجربه‌ای در سیاست بین‌الملل نداشته است.»
   اشتباه راهبردی درباره ایران: «مک گرگور»، نظامی بازنشسته آمریکایی در گفت‌وگویی تأکید کرد: اگر فکر می‌کنید ایران توان جنگ ندارد، اطلاعات‌تان اشتباه  است. او همچنین با بیان اینکه ایران زرادخانه موشکی عظیمی دارد، تأکید کرد: ایران می‌تواند در یک روز اسرائیل را با خاک یکسان کند.
   چشم‌پوشی از پیش‌شرط‌های حقوق بشری: اندیشکده آمریکایی«رسپانسیبل استیت کرفت» نیز درباره مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا، با اشاره به اینکه «برخی معتقدند مذاکره با دولت ایران به‌معنای چشم‌پوشی از حقوق بشر است»، به بی‌نتیجه بودن چنین پیش‌شرطی اذعان کرد و نوشت: «فعالان مدنی داخل ایران و بیش از ۴۰۰نفر از دانشگاهیان و روزنامه‌نگاران، مخالف جنگ و تشدید تنش‌ هستند. آنان هشدار می‌دهند حمله نظامی یا تحریم‌های گسترده، بیش از دولت، به مردم عادی ایران آسیب می‌زند و اقتصاد، طبقه متوسط و دسترسی به کالاهای ضروری مانند دارو را نابود می‌کند.»
   آنچه نتانیاهو در سر دارد: پایگاه خبری «نیوعرب» هم در گزارشی با اشاره به اینکه «با وجود مخالفت ترامپ، اسرائیل همچنان درپی حمله به تاسیسات هسته‌ای ایران است»، نوشت: «نتانیاهو معتقد است مذاکرات با ایران باید به برچیدن کامل برنامه هسته‌ای این کشور منجر شود و هرگونه توافق باید شبیه مدل لیبی باشد، اما مقام‌های ایرانی هشدار داده‌اند که هر حمله با پاسخ شدید تهران مواجه خواهد شد.»

چرا تل‌آویو نگران شده است؟
بخش مهم دیگری از بازخوردهای دور دوم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در سفارت عمان در رم، بیش از هر چیز نشان‌دهنده خشم صهیونیست‌ها و چهره‌های ضدایرانی در آمریکا و رژیم‌صهیونیستی است که در ادامه به برخی از آنها اشاره می‌شود.
   عصبانیت نتانیاهو: یکی از پربازخوردترین واکنش‌ها، مربوط به نخست‌وزیر رژیم‌صهیونیستی بوده است. نتانیاهو شامگاه شنبه در پیامی ویدئویی گفت: من متعهد به جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای هستم؛ تسلیم نمی‌شوم، رها نمی‌کنم و از آن عقب نخواهم نشست؛ حتی یک‌میلیمتر.
   معامله جعلی با ایران: مایک پمپئو، وزیر امورخارجه دولت نخست ترامپ که پیش از این واکنش او به دور اول مذاکرات ایران و آمریکا در عمان خبرساز شده بود، در پایگاه خبری «فری پرس» نوشت: «توافقی که فقط بر توقف غنی‌سازی هسته‌ای تمرکز کند و رژیم ایران را در قدرت نگه دارد، امنیت منطقه و جهان را به خطر می‌اندازد و نتیجه‌ای به‌همراه ندارد.»
   نگران از رویکرد ترامپ: منشه امیر، تحلیلگر اسرائیلی در گفت‌وگویی تلویزیونی با اشاره به ضد‌و‌نقیض‌گویی‌های مقام‌های آمریکایی، تأکید کرد که اکنون احساس آمریکایی‌ها این است که در شرایط کنونی سخنی از برچیدن کامل برنامه غنی‌سازی ایران نیست و آمریکایی‌ها می‌خواهند به غنی‌سازی 3.67درصدی از سوی ایران بسنده  و تحریم‌ها را رفع کنند؛ موضوعی که سبب نگرانی دولت اسرائیل شده ‌است.
   تصمیم راهبردی ایران و آمریکا: روزنامه صهیونیستی «هاآرتص» هم به مذاکرات رم واکنش نشان داد و نوشت: «مذاکرات میان ایران و آمریکا در رم، نه‌تنها سطح انتظارات را بالا برد، بلکه آستانه تحقق آن را نیز افزایش داد. ایران و آمریکا تصمیم استراتژیکی برای تلاشی دیپلماتیک گرفته‌اند که بر یک نقطه اشتراک بنا شده: اجتناب از جنگ.»

با ایران توافق نکنید!
پس از ارزیابی‌های «مثبت» از مذاکرات رم، رسانه‌ها و چهره‌های ضدانقلاب هم واکنش‌های ناامیدانه‌ای نسبت به روندهای موجود داشته‌اند و به انتقاد از رویکردهای دولت ترامپ در قبال ایران روی آورده‌اند.
   درخواست عاجزانه از دولت آمریکا: پس از پایان مذاکرات در رم، رضا پهلوی، مانند دور نخست گفت‌وگوها در مسقط، به این موضوع واکنش نشان داد و خواستار توقف مذاکرات شد. او با انتشار بیانیه‌ای مطبوعاتی، از دولت آمریکا و متحدانش خواست به سیاست فشار حداکثری و تشدید تحریم‌ها ادامه دهند و از مذاکره و توافق خودداری کنند.
   عصبانی از مذاکره: شیرین عبادی از دیگر چهره‌های ضدانقلاب بود که خشمگین از مذاکرات رم، بار دیگر به طرح ادعاهایی درباره وضعیت حقوق‌بشر در ایران پرداخت و خواستار افزایش فشارها بر ایران شد. او همچنین از وضعیت جریان‌های ضدانقلاب نیز انتقاد کرد.
   انتقاد از ترامپ: آرش آرامش، از دیگر چهره‌های ضدانقلاب بود که در گفت‌وگو با ایران‌اینترنشنال نتوانست خشم خود را از ترامپ پنهان کند. او گفت: «در دولت ترامپ، شکاف آشکاری میان جمهوری‌خواهان کلاسیک و راست‌های پوپولیست با رویکردی انزواگرایانه در سیاست‌خارجی، وجود دارد. ترامپ همواره در کنار کسانی قرار می‌گیرد که سرسپردگی کامل به او دارند؛ ویژگی‌ای که در جمهوری‌خواهان کلاسیک کمتر دیده می‌شود.»

 

این خبر را به اشتراک بگذارید