• سه شنبه 2 اردیبهشت 1404
  • الثُّلاثَاء 23 شوال 1446
  • 2025 Apr 22
دو شنبه 1 اردیبهشت 1404
کد مطلب : 253354
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/vgXng
+
-

جمع‌آوری 5هزار بی‌خانمان از پایانه‌ها

آسیب‌های اجتماعی در پایانه‌های مسافربری تهران کاهش می‌یابد

گزارش
جمع‌آوری 5هزار بی‌خانمان از پایانه‌ها

سعیده مرادی-روزنامه‌نگار

پایانه‌های مسافربری تهران روزانه پذیرای هزاران مسافرند؛ مردان و زنانی که از این مبادی به تهران می‌رسند، اما درمیان همین ترددها برخی افراد هم از حضور و اقامت در پایانه‌ها سوءاستفاده می‌کنند و اینجا را برای اسکان درنظرمی‌گیرند؛ معضلی که اخیرا در جلسه قرارگاه اجتماعی سازمان مدیریت حمل‌ونقل بار و پایانه‌های مسافری شهر تهران مورد توجه قرار گرفته و اعلام شده که با همکاری نهادهای مختلف طرح‌هایی برای رفع این مشکل ‌انجام شده که نتیجه‌اش ساماندهی 5هزار آسیب‌دیده اجتماعی در سال 1403است. اما در این قرارگاه چه موضوعاتی مطرح و پیگیری شد؟


مسئولان در قرارگاه چه گفتند؟

نظارت هوشمند بر گلوگاه‌های اجتماعی

محمدحسین صادقی، مدیرکل پیشگیری از وقوع جرم و آسیب‌های اجتماعی دادستان کل کشور:
کنترل و کاهش آسیب‌های اجتماعی نه‌تنها یک دغدغه اجتماعی، بلکه از اولویت‌های مورد تأکید مقام معظم رهبری و موضوع مورد تصریح در اسناد بالادستی است. حل مسائل اجتماعی نیازمند نگاه عمیق، تجهیزات نوین، نیروی انسانی متعهد و برنامه‌ریزی منسجم است. پایانه‌ها به‌عنوان یکی از گلوگاه‌های مهم اجتماعی باید تحت نظارتی هوشمند، مستمر و چندبعدی قرار گیرند. امیدواریم با جدیت دادسرای تهران و همکاری سایر نهادها، شاهد تحولی ملموس در این حوزه باشیم.

 همکاری نهادها برای کاهش آسیب‌ها
حمیدرضا رحمانی، مدیرعامل سازمان مدیریت حمل‌ونقل بار و پایانه‌های مسافری شهر تهران:
فعالیت‌های گسترده‌ای در حوزه پیشگیری از آسیب‎های اجتماعی در پایانه‌های مسافری شهر تهران در حال اجراست. نمونه‌اش ساماندهی افراد آسیب‌پذیر با همکاری نهادها و سازمان‌هایی مانند سازمان رفاه و خدمات اجتماعی و پسماند شهرداری تهران، بهزیستی، کمیته امداد حضرت امام خمینی(ره) و نیروی انتظامی است که به نتایج و دستاوردهای مناسبی نیز در این حوزه دست یافته‌ایم.

لزوم همکاری برای افزایش نظم عمومی
ولی‌الله مهبودی، معاون حقوق عامه و پیشگیری از وقوع جرم دادسرای عمومی و انقلاب تهران:
برای خدمت صادقانه به مردم باید با شناخت، آگاهی، تحلیل دقیق شرایط و دیدی جزئی‌نگر وارد میدان شد. مسئولیت‌پذیری از اهمیت بالایی برخوردار است. برنامه‌هایی که برای حل معضلات اجتماعی طراحی می‌شوند، باید عالمانه، دقیق و اجرایی باشند؛ مخصوصا در مواردی که بی‌نظمی اجتماعی باعث تداخل در حقوق دیگران می‌شود، دستگاه‌ها وظیفه دارند با همکاری و هم‌افزایی به تنظیم نظم عمومی بپردازند.

پرهیز از تبدیل پایانه‌ها به محل آسیب
عسگر جلالیان، معاون حقوق بشر و امور بین‌الملل وزارت دادگستری:
گاهی پایانه‌ها به محل آسیب‌پذیر جامعه تبدیل می‌شوند. براساس برخی گزارش‌ها در همین‌ماه ابتدایی سال، افراد زیادی برای تهیه بلیت دچار مشکل مالی شده‌اند؛ این یعنی ما با جامعه‌ای مواجهیم که نیازمند حمایت و توجه ویژه است. ما مسئولیم از فرصت‌هایی که در اختیار داریم برای خدمت بهتر استفاده کنیم؛ این نوع همکاری بین دولت و مدیریت شهری در حوزه آسیب‌های اجتماعی بی‌نظیر است.




 

این خبر را به اشتراک بگذارید