
بازندهها
حمید فرخ نژاد، اشکان خطیبی و دیگر سلبریتیهایی که جلای وطن کردند چه حال و روزی دارند؟

شهاب مهدوی-روزنامهنگار
نامش را میتوان محاسبه اشتباه گذاشت، محاسبهای که باعث شد عدهای از چهرههای فعال سینما و تلویزیون ایران، جلای وطن کنند و وارد حیطههایی شوند که هیچ تخصص و اشرافی بر آن نداشتند و همچنان ندارند. این بازیگران، مجریان، برنامهسازان و در یک کلام سلبریتیها با جوگیری، موقعیت تثبیت شدهشان را بهدست خود ویران کردند و آنچه در آن سوی مرزها در انتظارشان بود فقط سراب بود و بس. حمید فرخ نژاد و اشکان خطیبی از مشهورترین چهرههایی بودند که سال ۱۴۰۱ از کشور خارج شدند و با پشت پا زدن به پیشینه و پرسونای هنریشان، وارد عرصهای شدند که حاصلی جز شکست به همراه نداشت. حالا و با گذشت بیش از ۲ سال، ابراز پشیمانی با حسرتی آمیخته به خشم همراه شده که تازهترین نمونهاش را میشود در مصاحبه حمید فرخ نژاد با یکی از شبکههای ماهوارهای مشاهده کرد، مصاحبهای که خلاصهاش این است:« در ایران صاحب جایگاه بودم و در اینجا همهچیز را از دست دادهام. حالا من ماندهام و موبایلم.»
فرخ نژاد تا روزی که در ایران بود پرکار بود و دستمزد بالایی هم برای پروژههایی که بسیاریشان دولتی بودند دریافت میکرد. آخرین دستمزدی که فرح نژاد دریافت کرد برای فیلم «پالایشگاه» بود؛ محصولی از بنیاد سینمایی فارابی که آقای بازیگر پولش را گرفت و جای جلوی دوربین رفتن، از ایران رفت و شد آنچه امروز میبینیم، بازیگری که چند تجربه کاملا شکست خورده را پشت سر گذاشت و جز حضور در فضای مجازی و شبکههای ماهوارهای و فحاشی به همکاران سابقش در ایران، میخواهد صاحب هویت و جایگاهی تازه شود و البته در میان اینها آنچه آشکار بهنظر میرسد پشیمانی از تصمیمی است که سرنوشتش را به شکل تراژیکی تغییر داده است، اتفاقی که برای دیگر سلبریتیهایی که در پاییز ۱۴۰۱ کشور را ترک کردند هم رخ داد.
حالا و با گذشت زمان میتوان این پرسش را مطرح کرد که حمید فرخ نژاد، اشکان خطیبی، احسان کرمی، مهناز افشار، برزو ارجمند و.... در این سالها در ازای همه آنچه از دست دادهاند، چه بهدست آورده اند؟
پشیمان از مهاجرت
بسیاری از سلبریتیهایی که پس از اتفاقات سال۱۴۰۱ کشور را ترک کردند حال و روز خوبی ندارند. حالا برخی از آنها از مهاجرت پشیمان هستند و یا دیگر زندگی به لحاظ مادی برایشان سخت شده است. حمید فرخنژاد در فیلمها و سریالهای زیادی بازی کرده است. اما مهمترین نقشهایش را در کارهایی بازی کرده که در لباس مأموران امنیتی است. آخرین سریالی که وی بازی کرده «سقوط» است در نقش مأمور امنیتیای که به جنگ داعش میرود. قبلا هم در «به رنگ ارغوان» ابراهیم حاتمیکیا و «لاتاری» محمدحسین مهدویان این نقش را بازی کرده بود.
سقوط
بازیگری که همیشه دستمزدش را پیشپیش میگرفت در سریال «سقوط» هم بعد از دریافت دستمزد 3میلیاردیاش و پایان کار، ناگهان خبر مهاجرتش همهجا پیچید. مدتی این بازیگر و چند بازیگر دیگری که مهاجرت کرده بودند در برنامهها و مراسم گوناگون حضور داشتند و حتی به اجرای نمایش پرداختند، اما حالا با گذشت چند سال به نظر میرسد که در تنگنای مالی قرار گرفتهاند.
بازیگری تا اوبری
حمید فرخنژاد که در ایران یکی از چهرههای شناختهشده و پرکار سینما و تلویزیون بود، این روزها در شرایطی متفاوت با آنچه همیشه تصور میشد به سر میبرد. بهتازگی خبری منتشر شده که نشان میدهد فرخنژاد بهعنوان رانندهتاکسی(اوبر) در آمریکا مشغول به کار شده. این خبر بهسرعت در فضای مجازی و رسانهها دستبهدست شد و توجه بسیاری را به خود جلب کرد.
من ماندم و موبایلم
این بازیگر در چند روز اخیر با حضور در برنامهای گفت: در ایران صاحب موقعیت و پول بودم، اما متأسفانه خارج از کشور آنچه فکر میکردم نشد. آخرش من ماندم و موبایلم.
خیلی سختی کشیدم. او در بخش دیگری از گفتوگویش به شکل تلویحی از بیفرهنگی لسآنجلسیها نالید و گفت آنها به کنسرت میروند و میانهای با سینما و تئاتر ندارند.
دلتنگی برای شاگردان
از دیگر بازیگران شناختهشده اشکان خطیبی است؛بازیگر تئاتر و سینما که او نیز در گفتوگو با یکی از شبکههای خبری از دلتنگیاش برای ایران و شاگردانش گفته. خطیبی که به مناسبت اجرای یک نمایش گفتوگو داشته، عنوان کرده: تکتک آدمهایی که بیرون هستیم یا هرچی، اسمش را ارزشیها میگذارند فرار. طبیعتا غریزه ما ایجاب میکند که برای بقا بجنگیم، بنابراین جایی که جانمان در خطر است حتما فرار خواهیم کرد. من طی دو سال و نیم شمعم را اگر 4سر داشت، از 4سر سوزاندم. وی همچنین در بخش دیگری توضیح داده: اگر قرار باشد به ایران بروم، نخستین جایی که میروم سر مثلا مزار مادربزرگم است یا اگر نباشد، هر جا که هست، فکر میکنم سریع میروم سراغ بچههایم. من صد و خردهای بچه ایرانی دارم، شاگردهایی که خودم بیشتر از ۱۰ سال پرورششان داده بودم و واقعا پدرشان بودم و هستم هنوز و رهایشان نکردهام. من آمدم، کار خوبی نکردم. اشکم از روی ناراحتی نیست، از خشم است.
وقتی پلهای پشت سر را خراب میکنی
وضعیت حمید فرخنژاد و دیگر سلبریتیهایی که در شرایط مشابه قرار دارند و با تصمیمی عجولانه مهاجرت کردند ، نشاندهنده واقعیتهای پیچیدهای است که هنرمندان با آن مواجهند؛چالشهایی از جنس مشکلات مالی و اقتصادی گرفته تا مسائل اجتماعی و فرهنگی. برخی پلهای پشت سر را خراب کردند و مجبور به ماندن در غربت هستند و برخی هم در نهایت به وطن بازمیگردند.
سرابی به نام «جم تی وی»
یک دهه پیش، گروهی از بازیگران و کارگردانان سینما و تلویزیون، به دلایلی که کاملا غیرسیاسی بود، با ترک ایران به یکی از شبکههای فارسی زبان در کشور پیوستند. از مهدی مظلومی سریالساز تا سعید
ابراهیمیفر که در دهه60 با فیلم «نار و نی» به یکی از نمادهای سینمای نوین ایران تبدیل شده بود تا بازیگرانی چون رابعه اسکویی، چکامه چمنماه، رامسین کبریتی که ظاهرا بهدلیل نداشتن پیشنهاد مناسب در داخل، سر از شبکه فارسی زبان«جم تی وی »درآوردند و تعدادیشان خیلی زود پشیمان شدند و به ایران بازگشتند.