![پناهگاه امن آیتالله سعیدی، نواب صفوی و خانوادههایشان](/img/newspaper_pages/1403/11-%20bahman%20jadid/27/zamime/02-03.jpg)
پناهگاه امن آیتالله سعیدی، نواب صفوی و خانوادههایشان
![پناهگاه امن آیتالله سعیدی، نواب صفوی و خانوادههایشان](/img/newspaper_pages/1403/11-%20bahman%20jadid/27/zamime/02-03.jpg)
موقعیت: دولاب
نام: حاجیهخانم متبحری
مشهورترین بانوی انقلابی محله دولاب در دهه30 بدون اعتنا به ملاحظات سیاسی و اجتماعی برخی در آن دوره وارد فعالیتهای انقلابی شد. حسین حاجیقربانی، یکی از اعضای مجمع انقلابیون منطقه14 درباره سابقه فعالیتهای انقلابی حاجیهخانم متبحری در محله دولاب میگوید: «در دهه30 که نواب صفوی به عضویت گروه فدائیان اسلام درآمد از طرف رژیم پهلوی تحت تعقیب قرار گرفت. مأموران ساواک درصدد دستگیری خانواده نواب صفوی بودند تا او را از ادامه مبارزه منصرف کنند. حاجیهخانم متبحری که به واسطه همسرش با خانواده انقلابیون مشهور آشنا بود، همسر و 3فرزند نواب صفوی را در خانهاش که حوالی امامزاده چهلتن دولاب بود پناه داد و خیلی زود خانهاش به پناهگاه خانوادههای انقلابیون تحت تعقیب ساواک تبدیل شد.»
با تشکیل مجمع انقلابیون منطقه14 در سال1342 بسیاری از زنان و مردان انقلابی محله دولاب ازجمله حاجیهخانم متبحری وارد فعالیتهای سیاسی علیه رژیم پهلوی شدند. با شروع نهضت امام(ره) در ابتدای دهه40، بانوی انقلابی دولاب هم به جرگه مبارزان انقلابی پیوست و با پناه دادن به چهرههای شاخص انقلابی به نامی فراموشنشدنی در تاریخچه این محله تبدیل شد. حاجی قربانی معتقد است حاجیهخانم متبحری با گسترش فعالیتهای انقلابی، پیوندی عمیق بین زنان انقلابی دولاب ایجاد کرد. او در ادامه میگوید: «یکی از کارهای شاخص حاجیهخانم متبحری در مسیر مبارزه با رژیم پهلوی این بود که در دهه40 همه زنان گذر پایین، گذر میان و گذر بالای دولاب را جمع و اتحاد عجیبی بین آنها ایجاد کرد. اواخر دهه40 که بهخاطر پناه دادن به آیتالله سعیدی و خانوادهاش که تحت تعقیب ساواک بودند مورد غضب قرار گرفت و مأموران رژیم پهلوی پسرش را شکنجه کردند باز هم از مبارزه دست نکشید. در آن سالها همه فعالیتهای زنان انقلابی دولاب حول محور حاجیهخانم بود؛ آن هم در سالهایی که خیلیها از ورود به جریان مبارزه علیه رژیم پهلوی واهمه داشتند.» خانه قدیمی و باصفای حاجیهخانم متبحری و حاج جواد متبحری در خیابان آل آقا تا سال1357 و پیروزی انقلاب، پناهگاه امن انقلابیون بود و در دوران دفاعمقدس هم به جایی برای تهیه لباس برای رزمندگان تبدیل شد. این خانه، اما سالها بعد از گزند ساختوساز در امان نماند.