آنچه در اسارت گذشت
رسوایی بزرگ
تفاوت عکسهای منتشرشده از اسرا حکایت از اخلاق حماس و خباثت اسرائیلیها در برخورد با اسرا دارد
بهاره محبی-روزنامهنگار
حرکت هوشمندانه نیروهای جنبش مقاومت فلسطین(حماس) در جریان مبادله اسرای زن صهیونیست واکنشهای گستردهای را بهدنبال داشت و باعث شد تا بار دیگر نگاهها به نوع رفتار آنها با اسرای صهیونیست و مقایسهاش با نحوه برخورد نظامیان اشغالگر با اسرای فلسطینی، جلب شود. براساس گزارشها اعضای حماس هنگام آزادی اسرای صهیونیست، هدایای یادبودی را به آنان اعطا کردهاند. جنبش مقاومت اسلامی فلسطین(حماس) با مقایسه وضعیت اسرای فلسطینی آزادشده با اسرای اسرائیلی گفته كه وضعیت اسرای آزادشده بیانگر رفتار انسانی مقاومت است. در بیانیه حماس آمده است: «وضعیت اسرای فلسطینی در مقایسه با اسرای اسرائیلی بیانگر تفاوت میان اخلاق مقاومت و وحشیگری و فاشیسم اشغالگران است.»
پایان اسارت با اهدای هدایایی از سوی حماس
رسانههای عبریزبان گزارش دادهاند که اعضای حماس هنگام آزادی اسرای صهیونیست به آنها هدایایی ازجمله نقشه نوار غزه، تصاویر اسرا و لوح سپاس دادهاند.
خبرگزاری اسپوتنیک با اشاره به شرایط مطلوب جسمی اسرای زن صهیونیست بعد از بیش از ۴۰۰روز اسارت، نوشته که اوضاع جسمی مطلوب آنها نشان میدهد که رزمندگان فلسطینی تا چه حد به اصول اخلاقی و انسانی پایبند هستند.
گفته شده كه مسئولان بیمارستان شیبا واقع در مرکز اراضی اشغالی اذعان کرده شرایط جسمی اسرای زن اسرائیلی در وضعيت مطلوب و باثباتی قرار دارد.
اسرای صهیونیست پیش از نیز از رفتار انسانی و اخلاقی اعضای مقاومت حماس با خود سخن گفته بودند.
تارنمای عبریزبان والا نيز سال گذشته و در اوج جنگ غزه با استناد به اظهارات خانوادههای اسرای آزادشده صهیونیست، به رفتار انساندوستانه مقاومت فلسطین با این اسرا در نوار غزه اعتراف کرده بود. در این گزارش آمده بود: این افراد با رد اتهامات دروغین مقامات اسرائیلی مبنی بر شکنجه اسرا میگویند اتفاقات وحشتناکی که تصور میکردند را هرگز تجربه نکردند. در ادامه به برخی از این موارد اشاره میشود.
فراهم کردن نیازهای اسیر اسرائیلی
لیئات اتزیلی، یکی از اسرای اسرائیلی که در ماه نوامبر2024 آزاد شده در مصاحبهای با هاآرتص به رفتار خوب حماس اشاره کرده و گفته است:
مبارزان فلسطینی با او رفتار خوبی داشتند؛ او را تهدید نکردند و به او اجازه میدادند لباسهایش را بپوشد و حتی در یافتن عینکش نيز کمکش میکردند.
او در خانهای در خانیونس اسکان یافت و مادر مبارز فلسطینی وي را دلداری میداد. مبارزان مقاومت هر چه او خواست را برایش فراهم میکردند و اجازه ميدادند دوش بگیرد و لباسهایش را بشوید.
بهگفته لیئات، او در خانه کاملا آزاد بود و کسی از او مراقبت نمیکرد. او میتوانست آزادانه داخل آنجا بگردد و به وي اجازه داده میشد كه شبکه الجزیره را هم مشاهده کند.
نگهبانان به علاقه او به غذاهای گیاهی توجه و حتی برایش پیتزا و میوههاي مختلف و سبزیجات فراهم میکردند.
نامه یک مادر و فرزند اسرائیلی به مجاهدان حماس
دانیل، یکی دیگر از اسرای اسرائیلی نیز یک روز پیش از آزادی در نامهای به فرماندهان گردانهای قسام نوشته بود:
ظاهرا فردا از هم جدا خواهیم شد، اما من از صمیم قلبم از شما متشکرم. بهخاطر انسانیت فراطبیعی که نسبت به دخترم «امیلیا» نشان دادید. شما برای او همچون پدر و مادر بودید و هر لحظه که میخواست، او را به اتاق خود راه میدادید. او احساس میکرد همه شما دوستان او و حتي نهفقط دوست، بلکه از نزدیکان و بستگان حقیقیاش هستید.
ممنون که در برخورد با او صبور و شکیبا بودید و شیرینی و میوه و هر چیزی که حتی در دسترس نبود، در اختیارش میگذاشتید. کودکان نباید در اسارت باشند، اما به لطف شما و افراد خوب دیگری که در این راه با آنها آشنا شدیم، دخترم خود را در غزه یک ملکه میدانست و بهطور کلی احساس میکرد در مرکز جهان حضور دارد.
تا ابد مدیون شما خواهم بود، زیرا دخترم با آسیب و صدمه روحی از غزه خارج نشد. رفتار خوب شما را با وجود شرایط سختی که در آن بودید و خسارات و تلفات سنگیني كه داشتيد، همیشه به یاد خواهم داشت. ای کاش میشد در این دنیا دوستانی خوب برای هم باشیم. برای همه شما آرزوی صحت و سلامتی دارم و عشق برای شما و خانوادههایتان.
يك پیرزن صهیونیست: حماس مثل اطرافیان خود با ما رفتار میکرد
یوخاوید لیویشتر،يك اسیر اسرائیلی دیگر نیز پس از آزادی در مصاحبه با رسانهها از رفتار انسانی مبارزان حماس گفته است. در بخشهایی از مصاحبه او آمده:
وقتی وارد غزه شدیم ابتدا به ما گفتند که به قرآن ایمان دارند و مسلمان هستند و به ما آسیبی نمیزنند و گفتند که همچنان که با اطرافیان خود رفتار میکنند، با ما نیز رفتار خواهند کرد. تحت حفاظت شدیدی بودیم. امدادگر و يك پزشک آمدند تا از وجود داروهای مصرفیمان اطمینان پیدا کنند.
از لحاظ پزشکی و درمانی خیلی به ما رسیدگی کردند. هر 2، 3روز یکبار پزشک میآمد و ما را معاینه میکرد. مسئولیتپذیر بودند و دلسوزانه داروها را میآوردند. اگر اصل داروها نبود داروهای مشابهی برايمان میآوردند.
بسیار خوب و مهربان بودند. همیشه میخواستند مطمئن شوند که ما خوب غذا میخوریم. غذای ما با آنها فرقی نداشت. خیلی خوب با ما رفتار ميکردند و به همه جزئیات توجه داشتند. زنانی نزد ما بودند که خوب با نظافت زنانه آشنا بودند و رسیدگی کاملی به ما میکردند؛ ازجمله استفاده از شامپو و مایع خوشبوکننده.
جانفدایی حماس برای محافظت از اسیر صهیونیست
آلموگ گلدشتاین، اسیر ۴۸ساله اسرائیلی نیز از برخورد خوب اعضای گردانهای قسام در مصاحبه با کانال12 اسرائیل گفته است:
آنها(اعضای حماس) حاضر بودند جان خود را بهمنظور محافظت از من و 3فرزندم در برابر بمباران جنگندههای اسرائیلی فدا کنند.
ما در یک سوپرمارکت بودیم که بمباران آغاز شد؛ ما پشت یک تخت سنگر گرفتیم و نگهبانان مسلح حماس مقابل ما ایستادند و با بدنشان از ما محافظت کردند.
فرزندانم در طول اسارت اغلب مشغول بازی و نقاشی بودند و حتی نگهبانان حماس در برخی موارد با کاغذ برخی بازیها را به آنها یاد میدادند.
نگهبانان مسلح حماس برای حفظ سلامتی و تحرک داشتن به ما میگفتند که کمی راه بروید.
نیروهای حماس جان خود را برای ما به خطر میانداختند
ساخی ادن، افسر اسرائیلی نیز در ویدئویی به رفتار محترمانه و جانبازی اعضای حماس برای حفاظت از جان آنها اشاره کرده است:
در مدتی که اینجا بودم، مردان قسام از جان من محافظت و هر چیزی که میخواستم اعم از غذا و نوشیدنی را برایم آماده میکردند. باید به رفتار و تعامل محترمانه مردان خوب قسام اشاره کنم؛ چراكه آنها بهخاطر محافظت از من در برابر موشکها و بمبارانها جان خود را به خطر ميانداختند.
روایتهای متفاوت فلسطینیان از دوران اسارت
رفتار انسانی اعضای حماس با اسرای اسرائیلی در شرایطی مورد توجه قرار گرفته است که اسرای زن فلسطینی در مقابل، روایتهای دردناکی از دوران اسارت دارند. الجزیره نوشته است:
اسرای فلسطینی در دوران اسارت علاوهبر هتک حرمت و اذیت و آزار، در معرض انواع بیماریها قرار گرفتهاند.
محرومیت از مداوای پزشکی و دارو بهویژه در مورد افراد سالخورده، ازجمله اهرمهای فشار زندانبانها علیه اسرا بوده است.
شماری از اسرای فلسطینی که با خستگی و فشارهای شدید روحي ناشی از زندانيبودن مواجه بودند باید اكنون برای مداوا به بیمارستان منتقل میشوند.
بهگفته منابع فلسطینی، تعداد شهدای اسرای فلسطینی از آغاز تجاوز به نوار غزه در اکتبر سال2023 تا زمان آتشبس، به ۵۵ شهید رسیده است که اکثریت آنها از نوار غزه بودهاند.
گفته شده كه اغلب شهدای اسیر بر اثر شرایط سخت زندان، چه در طول دوره بازجویی و چه در بازداشتگاهها و یا در نتیجه سهلانگاری پزشکی پس از پایان بازجوییها، به شهادت رسیدهاند.
سیستم صهیونیستی؛ مبتنی بر شکنجه
دیدهبان حقوق بشر اروپا- مدیترانه نیز 2هفته پیش با انتقاد از رژیم صهیونیستی اعلام کرده بود که طراحی و ساختار زندانها و بازداشتگاهها در سرزمینهای اشغالی نشاندهنده یک سیستم مبتنیبر شکنجه و بدرفتاری با اسیران و زندانیان است؛ بهطوری که آنها را از ابتداییترین موارد حقوق بشری محروم میکنند.
در این گزارش به شهادت حدودا ۶۰ فلسطینی در زندانهای رژیم صهیونیستی از ۷اکتبر۲۰۲۳ اشاره شده که اجساد اکثر آنها پس از هفتهها یا ماهها کشف شدهاند. در بخشهایی از این گزارش آمده:
حداقل ۳۰زندان و بازداشتگاه شناختهشده به اضافه گروه دیگری از اردوگاهها برای بازداشت افراد وجود دارند که در طول جنگ نسلکشی در نوار غزه ایجاد شدهاند. ازجمله این مراکز بازداشتگاه سدیهتمان است که به نماد شکنجه و کشتار اسرا و زندانیان فلسطینی تبديل شده و شبیه زندانهای ابوغریب و گوانتانامو است که در آن بهطور جدی حقوق بشر نقض میشود.
نزدیک به ۵۰۰اسیر فلسطینی بیش از ۲۰سال است که در زندان حبس شدهاند؛ بیش از نیمی از آنها در حال گذراندن محکومیت حبس ابد هستند و مابقی محکومیتهای سنگین دارند که مدت برخی از آنها به ۶۰ سال نیز میرسد.
روایتهایی از پشت میلههای زندان
«ک.ن»، اسیر 45ساله فلسطینی که از ماه دسامبر2023 در اسارت بهسر میبرد شکنجههای صورتگرفته در زندانهای صهیونیستی را به عذاب قیامت تشبیه کرده و گفته است: «از لحظه بازداشتم، در معرض ضرب و شتم شدید قرار گرفتم و حتی برخی از اعضای بدنم دچار شکستگی شد ولي باز آنها سعی میکردند که از من اعتراف بگیرند. من 58روز در یک بازداشتگاه در اطراف غزه ماندم.»
شکنجههای صورتگرفته علیه او عبارتند از:
بستن دستها و پاها و ضرب و شتم مداوم
توهین و تحقیر
سوزاندن بدن با آب داغ
«ع.هـ»، اسیر 21ساله فلسطینی نيز گفته است: «در فوریه سال2024 در لحظه ترک منزلمان بازداشت و به یکی از بازداشتگاههاي اطراف غزه منتقل شدم و 12روز در آنجا ماندم. بعد مرا به بازداشتگاهی در قدس و از آنجا به عوفر و سپس به نقب انتقال دادند و هر کدام از این جابهجاییها به منزله یک سفر عذابآور و يا حتي سفر مرگ بود.»
محرومت از غذا و آب
ابتلا به انواع بیماریهای پوستی ازجمله گری و بثورات پوستی
از دست دادن بخشی از بینایی چشم چپ
ازجمله شكنجههايي بود كه او متحمل شده بود.
برخی دیگر از روشهای شکنجه اسرای فلسطینی:
ادرار کردن روی زندانیان
ریختن آب فاضلاب روی زندانیان
نگهداری در هوای بسیار سرد یا بسیار گرم
ضبط کردن وسایل شخصی زندانیان ازجمله عینک برای غیرقابل تحمل کردن شرایط حبس
رهاکردن سگها در محوطه برای گاز گرفتن و حمله کردن به اسرا
تجاوز جنسی و يا تهدید مداوم اسرا به اين عمل
نگهداری آنها در مکانهای باز محصور با سیمخاردار
پرتابکردن گاز اشکآور به سوی زندانیان در فضای بسته
برخی از اسرای فلسطینی که در 2ماه گذشته به شهادت رسیدهاند:
معتز محمود عبدالرحمن ابو زنید، اسیر فلسطینی، 35ساله
محل شهادت: زندانی در شهر دورا در جنوب الخلیل اشغالی
علت شهادت: شکنجه
محمد ولی علی، از رهبران اسیر جنبش حماس، 45ساله
محل شهادت: زندان طولکرم
علت شهادت: ترور ناجوانمردانه در زندان