شهرداری در ارتفاع 5هزار متری
بهگفته حسام سلطانی، تنها شهردار کوهستان پایتخت روزانه ۶ تن زباله از ارتفاعات جمعآوری میشود
پریسا نوری-روزنامهنگار
شاید برایتان جالب باشد که بدانید کوههای شمال تهران و از دامنه تا قله و همه گذرهای کوهپیمایی این محدوده درست مانند مناطق 22گانه شهردار دارند. شهرداری کوهستان تکهای از پازل مدیریت شهری است که وظیفهاش نگهداشت طبیعت کوهستانی و خدماترسانی به گردشگران و کوهنوردان است. شهردار کوهستان هر روز از طلوع آفتاب تا پاسی از شب به همراه تیمی از کارگران حوزه خدمات شهری و عمرانی از دامنه کوهپایه تا بلندترین قلهها صعود میکند تا با پاکسازی، رفع موانع و مجموعهای از فعالیتهای خدماتی و عمرانی تردد آسانتر گردشگران و کوهنوردان را تسهیل کند. جزئیات فعالیت این حوزه را از زبان حسام سلطانی، تنها شهردار کوهستان پایتخت میخوانید.
بهسازی مسیرها و افزایش امکانات
بخشی از فعالیت ما در کوهستان مربوط به نگهداشت و ایمنسازی گذرها و ارائه امکانات خدماتی در مسیرهاست؛ مثل جانمایی سرویسهای بهداشتی جدید، نصب چراغ روشنایی و نیمکت در طول مسیر. در حوزه عمرانی هم مستمر فعال هستیم و اقدامات خوبی به تازگی انجام شده که یکی از مهمترین آنها طرح بهسازی مسیر گردشگری دربند و درکه است. در این طرح 7هزار مترمربع سنگفرش در مسیر دربند انجام و گذر درکه هم با دیوار و نردهکشی ایمن شده است. همچنین در این مسیرها 7پل ساخته شده و برای رفاه حال گردشگران پلههای بلند هم که ارتفاع آنها بیشتر از استاندارد بوده اصلاح شدهاست.
ایمن صعود کنید
یکی از چالشهای اصلی ما در حوزه کوهستان حوادثی از قبیل پرتشدن از ارتفاع است که گاه و بیگاه برای گردشگران رخ میدهد. هنگام بروز این حوادث نیروهای خدماترسان کوهستان همراه نیروهای هلالاحمر آسیبدیدگان را به پایین میرسانند. در فصل زمستان بهخاطر دید کم و بارش باران و صعبالعبوربودن مسیرها مقدار سوانح کوهستانی بیشتر است. توصیهای که به گردشگران و کوهنوردان دارم این است که نکات ایمنی را رعایت کنند و حتما با پوشش مناسب و استفاده از تجهیزات و ملزومات مناسب و کمک راهنما صعودی ایمن را تجربه کنند.
فعالیت 5پایگاه امدادی
روزهای آخر هفته حضور گردشگران در گذرهای کوهستانی بیشتر میشود. تقریبا در این روزها 200هزار نفر بهمنظور گردشگری یا کوهنوردی به مسیرهای کوهنوردی دربند و درکه مراجعه میکنند. برای حفظ ایمنی گردشگران این محدوده از سالهای پیش تدابیر و تمهیداتی درنظر گرفته شده است. یکی از این اقدامات ساخت و راهاندازی 5پایگاه امداد و نجات در گذرهاست. پایگاه امداد شهید متوسلیان و شهید کاظمی نبش میدان سربند جانمایی و تحویل نیروهای هلال احمر شده، پایگاه شهید سلیمانی و شهید وزوایی در دارآباد و دوراهی اوسون تکمیل و پایگاه شهید بروجردی در گذرهای درکه تحویل سازمان آتشنشانی شده و به گردشگران و کوهنوردان امدادرسانی میکنند.
پاکسازی دستی قلهها و درهها
جمعآوری زباله از گذرها و خالیکردن مخازن زباله در محدوده کوهستان جزو فعالیتهای روزانه نیروهای خدماتی است. چون ماشینهای حمل زباله در مسیرهای کوهستانی ورود نمیکنند این کار سختیهای خودش را دارد و زبالهها با گونی و بهصورت دستی جمع و با استفاده از چهارپایان به پایین آورده میشوند تا توسط خودروهای حمل به مراکز بازیافت زباله منتقل شوند. مسیرهای گردشگری روزانه و قلهها یک روز درمیان پاکسازی میشوند. همچنین با توجه به اینکه امکان حضور خودروها به ارتفاع نیست، نظافت و لایروبی روزانه روددرههای درکه و دربند هم کاملا دستی انجام میشود.