• دو شنبه 24 دی 1403
  • الإثْنَيْن 13 رجب 1446
  • 2025 Jan 13
دو شنبه 24 دی 1403
کد مطلب : 246054
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/vgWl8
+
-

روایت فرمانده کمیته جست‌وجوی مفقودین از تفحص پیکر شهدا از زندان دوله‌تو بعد از ۴۳‌سال

کشف پیکر شهدا با دست‌ها و پاهای بسته

کشف پیکر شهدا با دست‌ها و پاهای بسته

مهناز عباسیان-روزنامه‌نگار

از خبرهای مهم تفحص در سال‌های اخیر می‌توان به خبر تفحص و شناسایی شهدای زندانی در مرز کردستان و در زندان مخوف «دوله‌تو» اشاره کرد. همچنین در جریان عملیات تفحص شهدا در منطقه آلواتان سردشت، پیکر مطهر ۷ تن از قهرمانان و شهدای سال‌های نخستین پیروزی انقلاب به دست آمد. نحوه کشف پیکرهای این شهدا، خبر از جنایتی هولناک و خیانتی بزرگ به مردم و هموطنان کرد توسط گروهک‌های ضد انقلاب می‌داد. شهدایی با دستان، پاها و چشمانی بسته‌شده توسط جوخه اعدام حزب دمکرات مظلومانه و در ماه مبارک رمضان به شهادت رسیده بودند. شناسایی و تشییع پیکر این شهدا، حال و هوای مردم این منطقه را متحول کرده است. به این بهانه سردار سیدمحمدباقرزاده، فرمانده کمیته جست‌وجوی مفقودین ستاد کل نیروهای مسلح از زوایای پیدا و پنهان این اتفاق برای ما می گوید.



ستاره‌های خفته در جنگل
چند ماه پیش شاهد برپایی مراسم باشکوه تشییع 32 شهید تازه تفحص‌شده از روستای دوله‌تو تا شهر سردشت بودیم. سردار باقرزاده درباره این شهدا توضیح بیشتری داده و می گوید: «از این تعداد، ۹شهید مربوط به شهدای دوران دفاع‌مقدس است که در جریان عملیات‌های نصر۴‌و۷ به شهادت رسیدند. شهدای دیگری که در منطقه عمومی دوله‌تو و همچنین آلواتان پیدا شدند در درگیری با ضدانقلاب به شهادت رسیدند. بخشی هم مربوط به شهدایی است که در جریان بمباران زندان به شهادت رسیدند ولی بخش اعظم آنها مربوط به شهدایی هستند که در زندان بودند؛ یعنی توسط ضدانقلاب (گروهک‌های کومله و خصوصا دمکرات) گروگان گرفته شده بودند و بعد در مناطق پیرامون منطقه آلواتان و همچنین دوله‌تو به شهادت رسیدند.»

آبادی روستا به یمن تفحص شهدا
زندان دوله‌تو از زندان‌های مخوف نیروهای ضد انقلاب در شهرستان سردشت بود که در سال‌های آغازین پیروزی انقلاب  اسلامی توسط گروهک ضدانقلابی دمکرات به سرکردگی «عبدالرحمان قاسملو»  به بدترین شکل  اداره می‌شد و زندانیان را شکنجه می کردند. این زندان ۱۷‌اردیبهشت‌۱۳۶۰ توسط نیروی هوایی عراق بمباران شد و تعداد زیادی از زندانیان شهید و مجروح شدند. حالا بعد از گذشت این سال‌ها، تفحص و شناسایی شهدا حال و هوای روستا را تغییر داد. سردار باقرزاده دراین باره می گوید:‌« اخیرا اتفاقات خوبی قرار است در این روستا رقم بخورد. اقداماتی هم به عمل آمده از جمله انجام آسفالت جاده تا تردد مردم تسهیل شود. ساخت مدرسه اولویت دارد و بخشی از این سازه می‌تواند یادمان شهدا هم باشد تا در آینده راهیان نور از آن فضا و مکان بتوانند استفاده کنند. مخصوصا محل نگهداری بخشی از اسناد و مدارک و تصاویر مرتبط با جنایات گروهک‌های دمکرات و کومله کردستان که نسل‌های آتی که می‌آیند با آن فضا آشنا شوند. آنجا دورترین نقطه مرزی است که ۳۰ کیلومتر با شهر سردشت فاصله دارد. مردم که سخاوتمندانه زمین اهدا می‌کنند شایسته تقدیر و تشکر هستند و باید به اینها خدمت شود. همین جا از گروه‌های جهادی می‌خواهم در سراسر کشور، هرکس انگیزه دارد برای برداشتن باری کمک کند تا ان‌شاءالله این کار انجام شود. ان‌شاءالله مسئولان و خیران و همه کمک کنند کمبودها را در آنجا برطرف کنیم.»

رد پای رفتارهای داعشی بر پیکرهای تفحص‌شده
کشف پیکر این شهدا آن هم با دست و پاهای بسته شده که مدت طولانی در زندان‌های منفور دمکرات اسیر بودند پیام مهمی دارد. فرمانده کمیته جست‌وجوی مفقودین در توضیح بیشتر این مهم می گوید: «آن چیزی که در مورد کم و کیف پیداشدن شهدا در گزارش‌ها و تصاویر نشان داده می‌شود، دست و پای بسته آنها بود.
طبیعی است چون ، نه اینکه باید این کار انجام می‌شد، طبیعی از این نظر که اگر بخواهند اعدام کنند باید دست و پا را ببندند یا به درخت وصل کنند که در مواقعی  داشتیم که فرد اعدام می‌شد بعد به داخل چاه یا غاری انداخته و دفن شده بود. بعضا دست و پا بسته آنها را زنده به گور می‌کردند. در بعضی از گزارش‌ها آمده که همه کارهایی که داعش مرتکب می‌شد توسط نیروهای  ضد انقلاب و منافقین این منطقه صورت گرفته بود. »
  متاسفانه به این برهه تاریخی کشور که دشمن داخلی در پی براندازی بود و جنایات فجیعی هم در منطقه کردستان و غرب ایران انجام می‌‌داد نپرداخته‌ایم. سردار با اشاره به این نکته به اهمیت دشمن‌شناسی می پردازد و می گوید: «همواره باید بدانیم کجا ایستاده‌ایم و در چه مقطع تاریخی و فرهنگی نظامی فرهنگی و اقتصادی هستیم و بدانیم چه فرصت‌ها و تهدیداتی داریم. این همیشه باید سؤال باشد. این یک نوع مراقبه است. مراقبه در ظاهر یک وظیفه فردی است که بزرگان در سیر و سلوک همیشه به این نکته توجه داشتند و می‌گویند مراقب اعمال و حرکات خود بوده و به یاد خدا باشید. این خیلی مهم است که در حوزه فردی و اجتماعی مراقبه داشته باشیم. این مراقبه تکلیف عمومی و مستلزم این است که آگاهی داشته باشیم از کجا و با چه ترکیب و استعداد و گسترشی به سوی ما شلیک می‌شود. گروه‌های سیاسی هم که بدنام و بد سابقه‌اند و مردم ما ذات خیانتکار اینها را در جنگ‌ها شناخته‌اند. ماهیت و هویت آنهاست که ما نباید از آن غافل شویم.»


 

این خبر را به اشتراک بگذارید