استفاده از تصاویر صحنه وقوع جرم به یکی از ابزارهای مهم پلیس برای کشف جرم تبدیل شده است
چشم پلیس
این روزها درصد زیادی از جرائم با کمک تصاویری که از صحنه وقوع جرم بهدست پلیس میرسد، کشف و مجرمان دستگیر میشوند. بعضی از این تصاویر را شهروندان ضبط میکنند و برخی دیگر مربوط به دوربینهای مداربسته یا دوربینهای امنیتی و کنترل ترافیک هستند. طي این سالها نهتنها تعداد دوربینهای نظارتی پلیس افزایش پیدا کرده، بلکه البسه شمار زیادی از مأموران نیز به دوربین مجهز شده است. دراینباره با سرداراحمد دولتخواه، فرمانده فاوای فراجا به گفتوگو نشستهایم که از نظرتان میگذرد.
طي سالهای اخیر امكانات پلیس به سمت علمیشدن سوق پیدا کرده و مأموران در عمليات تخصصی از فناوری بیش از گذشته استفاده میکنند. پلیس در این زمینه چه جایگاهی دارد؟
اگر سالها قبل استفاده از فناوری برای سازمانها یک مزیت بود، حالا استفاده از فناوری ضامن بقای سازمان است و بدون استفاده از ظرفیتهای فناوری نمیتوانیم جوابگوی ماموریتهایمان باشیم. امروز دیگر استفاده از فناوری اختیار نیست بلکه یک الزام است. با وجود این به اندازهای که به ماموریتهای پلیس اضافه شده به نیروی انسانی اضافه نشده است، بنابراین کمبودها باید با استفاده از ظرفیتهای فناورانه جبران شود.
یکی از ماموریتهای فاوا کمک به کشف جرم است. در این حوزه به پلیسهای تخصصی، بهخصوص آگاهی چطور کمک میکنید؟
هرقدر سامانههایمان بیشتر باشد و بانکهای اطلاعاتیمان در حوزههای مختلف بیشتر و دقیقتر باشد پلیس میتواند اشراف اطلاعاتی بیشتری داشته باشد. مثلا هرچه در حوزه خودرو دادههای بیشتری داشته باشیم و بتوانیم سازوکارهای بهرهبرداری از این بانکهای اطلاعاتی را برای مامورانمان فراهم و تسهیل کنیم، پلیس راحتتر میتواند با جرم مقابله کند و اقدامات پیشگیرانه انجام دهد. در سالهای اخیر توانستهایم ابزارهای مورد نیاز در اين زمينه را در اختیار همکارانمان قرار دهیم و همین نکات هم باعث شد اشراف اطلاعاتی بیشتر شود و اقدامات پیشگیرانه و مقابلهای هم داشته باشند كه البته به مقوله کشف علمی جرم نيز کمک ميکند. تکنیکها و تاکتیکهای مختلفی وجود دارد که شاید امکان این وجود نداشته باشد خیلی از آنها بیان شود اما مهم این است که در حوزه افراد، خودرو و... بانکهای اطلاعاتی شکل گرفته و سامانههایي ایجاد شده و در اختیار ردههای مختلف پلیس قرار گرفته است تا این اقدامات پیشگیرانه صورت بگیرد.
یکی دیگر از اقدامات جدید پلیس نصب دوربین روی لباسهای مأموران است. این اقدام چه کمکی به مأموران میکند؟
برای اینکه مأموران بتوانند ماموریتشان را به خوبی انجام دهند و استانداردسازی شود و اتفاقاتی که در صحنه میافتد را مراجع قانونی نيز بتوانند به آنها رسیدگی کنند یا اینکه مجموعه نظارتی پلیس بتواند بر عملکرد مأموران نظارت کند، بحث نصب دوربین روی لباسهای مأموران مطرح شد. حدود 50 هزار دوربین در اختیار همکارانم در یگانهای مختلف قرار گرفته است و تدبیری که فرمانده کل فراجا دارند این است که دوربین برای کارکنان مثل ابزار و ادوات شخصی باشد و دست بهدست نشود و همیشه همراه مأمور باشد. بهزودی تعداد اين دوربینها بيشتر خواهد شد.
این تصاویر چطور کنترل و بررسی میشوند؟
این دوربینها 2نوع هستند. ماموری که چندین ساعت در ماموریت بوده وقتی تصاویر بهصورت آفلاین در دوربین ذخیره شده باشد اگر نیاز باشد كه تصاویر استخراج شود هنگاميكه مأمور به مرکز برگشت، اطلاعات دوربین تخلیه میشود.
دوربینهای آنلاین هم به این شکل هستند كه علاوهبر ذخیرهسازیاي که انجام میشود، در آنها سیمکارتهایی وجود دارد که اطلاعات میدانی را به سلسلهمراتب فرماندهی منتقل میکنند. مثلا در ماموریت رهایی گروگان نیاز است كه لحظه به لحظه فرماندهان مربوطه این صحنه را رصد و هدایت کنند. از این دوربین استفاده میشود و فرماندهان بهصورت آنلاين از آنچه در میدان اتفاق میافتد اطلاع پیدا میکنند. این تجهیزات در سالهای اخیر توانسته به همکارانم در کشف جرم کمک کند و امیدواریم که با توسعه تجهیزات، پلیس بتواند خدمات بهروزی به شهروندان ارائه کند.