• سه شنبه 27 آذر 1403
  • الثُّلاثَاء 15 جمادی الثانی 1446
  • 2024 Dec 17
شنبه 17 آذر 1403
کد مطلب : 242449
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/nZEGY
+
-

رکوردشکنی سیمرغ

ماهواره‌بر سیمرغ محموله‌ 300کیلوگرمی را با موفقیت در مدار زمین قرار داد

گزارش
رکوردشکنی سیمرغ

ساسان شادمان‌منفرد-روزنامه‌نگار

جمعه شانزدهم آذرماه1403، روزی تاریخی در برنامه‌های فضایی ایران بود. ماهواره‌بر سیمرغ که حدود 10ماه پیش، 3ماهواره را با موفقیت به مدار برده بود، دیروز نیز با 3محموله دیگر به فضا رفت تا رکورد 300کیلوگرم را به‌ نام خود ثبت کند. این سنگین‌ترین محموله ایران است که با یک ماهواره‌بر بومی به مدار می‌رود. بر همین اساس سازمان فضایی ایران اعلام کرد  بلوک انتقال مداری سامان-۱ به همراه 2محموله جانبی دیگر که شامل یک «کیوب‌ست» و یک محموله تحقیقاتی است، توسط ماهواره‌بر سیمرغ از پایگاه امام‌خمینی(ره)
پرتاب شد.

سامان-1
سامانه انتقال مداری (Orbital Transfer System) در واقع سیستمی است که از آن برای تغییر مدار ماهواره‌ها یا فضاپیماها در فضا استفاده می‌شود. این سامانه می‌تواند به انتقال فضاپیما از یک مدار به مدار دیگر کمک کند. هدف اصلی چنین کاری کاهش هزینه و عدم‌ نیاز به ساخت ماهواره‌برهای غول‌پیکر و مصرف سوخت بسیار بالاست. سامان-۱ موتور فضایی با سوخت جامد است که توسط پژوهشگاه فضایی ایران طراحی و ساخته شده تا در مرحله سوم در ماهواره‌بر سیمرغ استفاده شود. طبق اعلام سازمان فضایی ایران، این پرتاب با موفقیت همراه بود و بلوک انتقال مداری در مدار بیضوی با ارتفاع اوج ۴۱۰کیلومتر و حضیض ۳۰۰کیلومتر تزریق شد.


ماهواره‌های مکعبی
یکی از کیوب‌ست‌های پرتاب‌شده به فضا نانوماهواره تصویربرداری «فخر-1» نام دارد که با مشارکت شرکت‌های دانش‌بنیان بومی‌سازی شده است. این ماهواره مکعبی به سفارش ارتش جمهوری اسلامی ایران و توسط شرکت صاایران و با مشارکت دانشگاه صنعتی مالک اشتر طراحی و ساخته و آماده پرتاب شد. محرم غیاثوند، رئیس گروه فضایی صاایران با ارسال پیامی ویدئویی با اشاره به این موضوع گفت: این ماهواره به‌منظور پاسداشت خدمات دانشمند شهید دکتر محسن فخری‌زاده «فخر-1» نامگذاری شده است. جرم این ماهواره کمتر از ۱۰گرم است و از این ‌رو در دسته نانوماهواره‌ها طبقه‌بندی می‌شود.

تعداد موتورها: 4
نوع سوخت: مایع
مدار: لئو
نخستین پرتاب
31 فروردین95
سازنده: وزارت دفاع
طول: 26.5 متر
قطر: 2.4 متر
وزن پرتابی: 87000 کیلوگرم
تعداد مراحل: 2

 

این خبر را به اشتراک بگذارید