![پسلرزههای سیمرغ](/img/newspaper_pages/1403/11-%20bahman%20jadid/24/rooyi/07-03.jpg)
پسلرزههای سیمرغ
مثل همه این سالها با پایان جشنواره عدهای به نتایج داوری معترض شدند
![پسلرزههای سیمرغ](/img/newspaper_pages/1403/11-%20bahman%20jadid/24/rooyi/07-03.jpg)
هنوز اختتامیه جشنواره شروع نشده بود که صدای معترضان با انتشار فهرست نامزدهای سیمرغ درآمد. به سیاق ادوار گذشته و سنتی که یک دهه است رایج شده، چهل و سومین جشنواره فیلم فجر هم پس از پایان یافتن با مجموعهای از اعتراضات مواجه شد. چراغ اول را سازندگان «خدایجنگ» روشن کردند و بعد نوبت به کارگردان «ناتور دشت» رسید و نامهای خطاب به مردم نوشت. شهاب حسینی هم که برای بازی در «رها» نامزد دریافت سیمرغ بلورین شده بود و در نهایت برنده جایزه نشد، متنی انتقادی منتشر کرد.
تلاش کردند نامی از «خدای جنگ» حتی در میان نامزدها نباشد
«خدای جنگ» یکی از فیلمهایی بود که به نظر میرسید به واسطه مضمون و ساختارش مورد توجه قرار گیرد. این فیلم در نهایت فقط در یک رشته فنی نامزد دریافت جایزه شد و وقتی قرار شد سیمرغ بهترین فیلم از نگاه ملی به آن تعلق گیرد، از سوی سازندگان فیلم بیانیهای با لحنی معترض صادر شد. در بخشهایی از این متن که از سوی روابط عمومی پروژه در اختیار رسانهها قرار گرفت آمده است: «آنچه در جریان اعلام نامزدهای جشنواره چهل و سوم فیلم فجر روی داد موجب حیرت بسیاری از علاقهمندان سینما و فعالان رسانهای شد. مخاطبان مردمی و خبرنگاران از طیفهای مختلف که در این ایام به تماشای فیلمهای حاضر در این دوره از جشنواره نشستند، عدم نامزدی «خدای جنگ» در رشتههای مختلف را سؤالبرانگیز تلقی کردهاند. به نظر میرسد دبیر و هیأت داوران در پی آن بودند که در تاریخچه ادوار جشنواره نامی از «خدای جنگ» حتی در میان نامزدها نباشد. این تلاش با استقبال مخاطبان سینما ناکام مانده و خواهد ماند. پس از این برخورد ناصحیح، عوامل جشنواره طی تماسی با دستاندرکاران فیلم اعلام کردند که بنا دارند سیمرغ ویژهای به «خدای جنگ» اختصاص دهند و خواستار حضور عوامل فیلم در اختتامیه شدند. اما با احترام به تصمیم هیأت داوران و دبیر، فیلمی که در هیچ رشتهای جز جلوههای بصری نامزد نشده طبعا نمیتواند بهترین فیلم دبیر یا بهترین فیلم از نگاه ملی یا عناوین دیگر باشد. این سیمرغ را هم ذیل همان تقسیمبندیای که در جریان نامزدی آثار اتفاق افتاد تقسیم کنید.»
«ناتور دشت» و بیمهری مطلق داوران
محمدرضا خردمندان، کارگردان فیلم «ناتوردشت» دیگر معترض به داوریهای جشنواره امسال بود. پیش از شروع جشنواره از فیلم «ناتور دشت» بهعنوان یکی از آثار شاخص امسال نام برده میشد. با اعلام اسامی نامزدها مشخص شد فیلم تنها در 2رشته بهترین بازیگر نقش اول مرد و بهترین طراحی صحنه نامزد جایزه شده و در اختتامیه هم سهمی از سیمرغها نیافت. محمدرضا خردمندان، کارگردان «ناتور دشت» با نوشتن نامهای به مردم ضمن تشکر از بازخورد مثبت مخاطبان، از بیمهری مطلق هیأت داوران گفت و اعلام کرد سیمرغش را از مخاطبان گرفته است. خردمندان از منتقدان هم به واسطه حمایتها و گوشزد کردن ضعفها تشکر کرد.
انتقاد از سلیقههای سطحی
شهاب حسینی اما در اعتراض به جشنواره گامی فراتر گذاشت و فیلم «رها» را حکایت همدلی و همدردی و غمخواری با مردم دانست. شهاب حسینی در حالی جشنواره را نواخت و اعلام کرد که مدتهاست میلی بودن جشنواره به همگان ثابت شده که خودش ۳سال پیش عضو هیأت داوران فیلم فجر بود و امسال هم نامزد سیمرغ شده بود و در اختتامیه حضور داشت. او در بخش دیگری از نامهاش آورد: «ما را دیگر شادمانیهای زودگذر برآمده از سلیقههای سطحی شما کارساز نیست. مدتهاست که نیست.»