بخشودگی عوارض نوسازی در محله کن
بستههای تشویقی بافتهای فرسوده در دویستوهشتادویکمین جلسه شورای شهر تهران بررسی شد
زینب زینال زاده-روزنامهنگار
بافتهای فرسوده یک تهدید جدیاند و ازاینرو شهرداری تهران مکلف است سالانه ۳درصد از این بافتها را نوسازی کند؛ تکلیفی که در ادوار گذشته محقق نشد اما بنا بر گفتههای سیدمهدی هدایت، مدیرعامل سازمان نوسازی شهر تهران، در این دوره بیش از تکلیف عمل شده و نوسازی بافتهای فرسوده با سرعت در مناطق پیگیری میشود. دیروز (۲۹آبان) در دویستوهشتادویکمین جلسه پارلمان شهری و در جریان بررسی طرح «اصلاح بخشی از مصوبه عوارض ساختمانی، ارزشافزوده ناشی از اجرای طرحهای توسعه شهری و بهای خدمات حوزه شهرسازی شهرداری تهران و ارزش معاملاتی موضوع تبصره۱۱ ماده100 قانون شهرداری از سال۱۴۰۳» و در راستای نگاه مدیریت شهری به بافتهای فرسوده، بخشودگی 100درصدی عوارض نوسازی محله کن تصویب شد.
اجرای طرح با اولویت محلههای محروم
بررسی طرح اصلاح بخش الف مادهششم مصوبه عوارض ساختمانی، ارزشافزوده ناشی از اجرای طرحهای توسعه شهری، بهای خدمات شهرسازی شهرداری تهران و ارزش معاملاتی موضوع تبصره۱۱ ماده۱۰۰ قانون شهرداری از سال۱۴۰۳، مهمترین دستور جلسه دیروز پارلمان شهری بود که درنهایت با موافقت اعضا به تصویب رسید. براساس این تصمیم تغییراتی در نحوه ارائه تخفیف و حمایتهای شهرسازی بهویژه در نوسازی بافتهای فرسوده و تعیین اولویتهای محلههای محروم اعمال میشود.
اعمال تخفیف ۱۰۰درصدی
در گذشته تخفیف ۵۰درصدی برای نوسازی بافتهای فرسوده در مناطق شمال خیابان انقلاب اعمال میشد؛ اما عملا این سیاست کافی نبود. پیشنهاد کمیسیون معماری و شهرسازی شورای شهر این بود که برای برخی مناطق محرومتر، این تخفیف به ۱۰۰درصد افزایش یابد تا جذابیت بیشتری برای سازندگان ایجاد شود که این اقدام میتواند به تحول جدی در محلههای محروم منجر شود.
دقت در اجرای دقیق طرح
«بررسیهای دقیقی باید برای اولویتبندی محلههای مشمول تخفیفها انجام شود.» این پیشنهاد مهدی چمران، رئیس شورای شهر تهران بود که گفت: «باید مشخص کنیم کدام محلهها و قطعات از تخفیف ۱۰۰درصدی بهرهمند شوند. برخی مناطق مانند گلابدره، حصارک و دهونک که ارزش ملک بالایی دارند، ممکن است نیازمند این سطح از تخفیف نباشند؛ اما محلههای ضعیفتر باید در اولویت قرار گیرند. بههرحال باید با دقت اجرا شود تا باعث نارضایتی یا سوءاستفاده در مناطق مختلف نشود.»
تسریع فرایند نوسازی
طرح اصلاح عوارض ساختمانی به پیشنهاد کمیسیون معماری و شهرسازی شورای شهر تهران ارائه شد و مهدی عباسی، رئیس این کمیسیون در جریان بررسی آن گفت که یکی از اهداف اصلی این اصلاحات، ایجاد انگیزه برای تسریع نوسازی بافتهای فرسوده بهویژه در مناطق محرومتر است؛ چراکه در حال حاضر بسیاری از شهروندان ساکن در بافتهای فرسوده توان مالی لازم برای نوسازی را ندارند و سیاستهای موجود نیز بهاندازه کافی مشوق نبودهاند. ما نیاز داریم که این تخفیفها هدفمندتر و عادلانهتر اعمال شوند.
استفاده از سیاستهای عادلانه
مدیریت شهری در زمینه طرح اصلاح عوارض ساختمانی نکاتی داشت که حمیدرضا صارمی، معاون شهرسازی و معماری شهردار تهران با حضور در صحن پارلمان شهری آنها را مطرح کرد. او گفت که سال گذشته شهرداری حدود ۲هزارمیلیارد تومان تخفیف در بافتهای فرسوده اعمال کرده؛ اما این تخفیفها بهطور کامل از سوی دولت جبران نشده و ازاینرو فشار مالی قابلتوجهی به شهرداری وارد شدهاست. بنا به گفتههای صارمی تخفیفها معمولا به سازندگان منتقل میشود، نه مالکان؛ بنابراین بهتر است سیاستهای عادلانهتری استفاده کرد تا مالکان هم از آنها بهرهمند شوند.
دستور جلسه اول
موضوع: بررسی گزارش حسابرسی نمایشگاه شهر آفتاب (سال مالی۱۴۰۲)
نظر شورا: ناصر امانی در جریان حسابرسی گفت که شرکت شهرآفتاب بیش از ۷۰میلیارد تومان زیان خالص دارد.
نظر مسئول: عباس تقدسینژاد، مدیرعامل شرکت نمایشگاه بینالمللی شهرآفتاب هم گفت که ۷۰میلیارد تومان زیان انباشته شرکت مربوط به سالهای گذشته است و امروز اقدامات لازم برای جبران این زیان انباشته صورت گرفتهاست.
تصمیم شورا: گزارش حسابرسی تصویب شد.
تکالیف شرکت
تعیینتکلیف وضعیت مالیات عملکرد و ارزشافزوده سنوات گذشته
پیگیری خروج از ماده۱۴۱ قانون تجارت (ازبینرفتن حداقل نیمی از سرمایه شرکت درصورت بدهی یا ورشکستگی)
پیگیری وضعیت قرارداد شرکت دمیکو (پیمانکار احداث سالنهای تکمیلی نمایشگاه)
تعیینتکلیف حسابهای دریافتی و پیشپرداختها
دستور جلسه دوم
موضوع: بررسی گزارش حسابرسی سازمان سرمایهگذاری و مشارکتهای مردمی شهر تهران (سال مالی۱۴۰۲)
نظر شورا: سوده نجفی در جریان بررسی گزارش حسابرسی گفت که طبق اساسنامه باید جلسات شورای سازمان هر ۶ماه تشکیل شود که این کار انجام نشده است.
نظر مسئول: نوید خاصهباف، مدیرعامل سازمان سرمایهگذاری و مشارکتهای مردمی شهر تهران از ابرپروژههای سازمان یاد کرد که یکی از آنها هزارویک شهر است که بهزودی لایحه آن به صحن شورا ارائه میشود.
تصمیم شورا: گزارش حسابرسی تایید شد.
تکالیف سازمان
تسریع اخذ پروانهها و گواهیهای لازم درخصوص پروژههای مشارکتی
پیگیری انتقال اسناد مالکیت یکواحد تجاری و 2واحد مسکونی
بازبینی دورهای بودجه و عملکرد مالی برای شناسایی و اصلاح مغایرت
رعایت مفاد اساسنامه
بازخوانی مطالبات اهالی محله دولاب در شورا
ناصر امانی، عضو کمیسیون برنامهوبودجه شورای شهر تهران در بازدیدهای میدانی خود به محله دولاب(منطقه14) رفته بود و دیروز ۱۵دقیقه زمان داده شد تا گزارش خود از این محله را ارائه دهد. او با بیان اینکه محله دولاب از محلههای تاریخی و میراثی تهران محسوب میشود، گفت: «بخش زیادی از محله دارای بافت فرسوده است و باید بستههای تشویقی ویژهای برای نوسازی بافت ریزدانه این محله پیشبینی شود. همچنین سرانه فضای سبز در این محله کم است و تنها یک بوستان دارد؛ اما املاکی در محله هست که قابلیت و ظرفیت تملک و تبدیلشدن به بوستان را دارد و این موضوع باید توسط مدیریت شهری پیگیری شود.»
این عضو کمیسیون برنامهوبودجه شورا با اشاره به زورخانه فعال محله هم عنوان کرد که در گذشته اهالی در اداره آن نقش داشتهاند؛ اما اکنون به بخش خصوصی واگذار شده و خواسته مردم این است که چون گذشته در اداره آن مشارکت کنند. امانی درباره وضعیت نامناسب حمام ۲۸۰ساله دولاب هم گفت: «این حمام به مکانی متروکه تبدیل شده که افراد ناشناسی شبانه در آن تردد میکنند و این موضوع سبب نارضایتی شهروندان شده است.» عضو کمیسیون برنامهوبودجه درنهایت مطالبات شهروندان را تشریح کرد.
اول: رفع گره ترافیکی و تملک املاک ۳۵متری گلشنی، تقاطع خیابان آلآقا
دوم: افزایش سرانه محله از نظر بوستان و فضای سبز
سوم: کمک به بازسازی بافت فرسوده و پیشبینی بیشتر برای املاک ریزدانه
چهارم: ایجاد بازار محلی میوهوترهبار
پنجم: جمعآوری کارگاه مترو
ششم: جمعآوری تیرهای برق مزاحم
هفتم: تعیینتکلیف حمام دولاب
هشتم: تعیینتکلیف گذر خیابان شهید گلشنی به میدان آیتالله سعیدی
نهم: اتمام طرح نوسازی امامزاده چهلتن
مشارکت مردم در طرح من شهردارم
دیروز جلسه شورای شهر تهران با تاخیر ۳۰دقیقهای شروع شد و ازاینرو پس از اتمام جلسه مهدی چمران در جمع خبرنگاران حاضر شد و به پرسشها پاسخ داد.
اجرای طرح من شهردارم: امیدوارم مردم در این طرح مشارکت خوبی داشته باشند.
افزایش نرخ معاینهفنی خودرو: دولت نرخ معاینهفنی را تعیین کرده و با شهرداری نبوده و این تعیین نرخ بهطورکلی در تمام کشور اعمال شده است.
هفتسالهشدن فعالیت شوراها: بررسی هفتسالهشدن مدت فعالیت شوراها زمان میبرد. هنوز روی هفتسالهشدن تصمیمی گرفته نشده و بحث بود که با انتخابات مجلس همزمان شود که این موضوع رأی نیاورد.