• شنبه 1 دی 1403
  • السَّبْت 19 جمادی الثانی 1446
  • 2024 Dec 21
یکشنبه 13 آبان 1403
کد مطلب : 239343
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/0gGNN
+
-

بازار بزرگ پوست‌ می‌اندازد

طرح‌های عمرانی - ایمنی متعددی در بافت تاریخی و تجاری تهران درحال اجراست

گزارش
بازار بزرگ پوست‌ می‌اندازد

مهدی اسماعیل‌پور-روزنامه‌نگار

بازاربزرگ تهران با قدمت دیرینه‌اش، با مشکلات بزرگ وکوچکی دست و پنجه نرم می‌کند؛ مشکلاتی که برای رفع‌شان نیاز به همکاری نهادها و دستگاه‌های مختلف دولتی و حاکمیتی است؛ البته دوره ششم مدیریت شهری با تعامل شهرداری و دیگر بخش‌ها به‌ویژه کسبه و ساکنان این محدوده شروع شده است که منجر به تحول در بازار می‌شود. مهرشاد‌ الله‌وردی، شهردار محدوده بازار از این تحول و کارهای انجام شده یا در دست اقدام می‌گوید:

ساماندهی چرخ‌دستی‌ها
یکی از معضلات بازار بزرگ تهران چه برای کسبه و چه شهروندانی که برای خرید و گشت‌‌وگذار راهی این محدوده می‌شوند، تردد چرخ دستی‌هاست. حرکت غیرایمن و بارگیری‌های غیرمتعارف گاری‌ها گاه ایمنی شهروندان را به خطر می‌اندازد. همچنین فعالیت بدون نظارت و بی‌ضابطه آنها مشکلات، خطرات و دردسر‌های دیگری هم برای مردم دارد. باتوجه به این موضوع فاز اول ساماندهی چرخ‌دستی‌ها آغاز شده است.
 کارهای انجام شده
 شناسایی و ثبت‌نام چرخ‌دستی‌ها و تهیه بانک اطلاعاتی
  بیمه
  جداسازی اتباع غیرمجاز
 تهیه و توزیع کاورهای متحد‌الشکل (رنگ متفاوت برای بازارهای مختلف)

 کارهای در دست انجام
  تغییر چرخ‌دستی‌ها(جایگزینی با چرخ‌دستی‌های ایمن)
  تجهیز چرخ‌دستی‌ها به جی‌پی‌اس با هدف هوشمند‌سازی‌
 راه‌اندازی سامانه هوشمند برای فعالیت چرخ‌دستی‌ها در بستر آنلاین (درخواست آنلاین چرخ‌دستی و پرداخت آنلاین هزینه)

 بازپیرایی میدانگاه‌های تاریخی
محدوده بازار تهران 2میدانگاه مهم دارد که در حال تغییر چهره ‌هستند. از این 2میدان، بازپیرایی سیداسماعیل حدود یک‌ماه قبل به پایان رسیده است و پیش‌بینی می‌شود بازپیرایی سبزه‌میدان که ورودی بازار کفاش‌ها در آنجا قرار دارد هم تا بهمن‌ماه امسال به اتمام برسد.
کارهای انجام شده
  اصلاح هندسی
  کف‌سازی‌
  زیباسازی
  آب‌بندی
  زهکشی
  نصب برج‌های نوری
  اجرا و نصب مبلمان شهری


شروع اتصال بازار به گاز شهری و فاضلاب
بازار تهران گاز شهری نداشت و کسبه از کپسول‌های گاز استفاده می‌کردند. همچنین این محدوده به فاضلاب شهری(اگو) متصل نبود. در راستای تحول در بازار بزرگ تهران، لوله‌کشی برای انشعاب گاز و اتصال آن به فاضلاب شهری آغاز شده است و این روند تا تحت پوشش قرار دادن کامل بازار ادامه دارد.
کارهای انجام شده
  طراحی شبکه فاضلاب برای بازار
  اتصال راسته 15خرداد و سبزه میدان به فاضلاب شهری و لوله‌گذاری در دیگر راسته‌ها
  طراحی و آغاز لوله‌کشی انشعاب گاز در ضلع جنوبی خیابان پانزده خرداد (ورودی بازار)

شروع اتصال بازار به گاز شهری و فاضلاب
بازار تهران گاز شهری نداشت و کسبه از کپسول‌های گاز استفاده می‌کردند. همچنین این محدوده به فاضلاب شهری(اگو) متصل نبود. در راستای تحول در بازار بزرگ تهران، لوله‌کشی برای انشعاب گاز و اتصال آن به فاضلاب شهری آغاز شده است و این روند تا تحت پوشش قرار دادن کامل بازار ادامه دارد.
کارهای انجام شده
  طراحی شبکه فاضلاب برای بازار
  اتصال راسته 15خرداد و سبزه میدان به فاضلاب شهری و لوله‌گذاری در دیگر راسته‌ها
  طراحی و آغاز لوله‌کشی انشعاب گاز در ضلع جنوبی خیابان پانزده خرداد (ورودی بازار)

 ایمن‌سازی‌ سقف بازار
یکی دیگر از مشکلات جدی بازار بزرگ تهران، قدیمی و ناایمن بودن برخی از ابنیه است. برای همین شهرداری تهران با همکاری کسبه و شهروندان، رفع این مشکل را آغاز کرده است؛ به‌طوری که ایمن‌سازی‌ و مرمت و بهسازی سقف‌ها توسط شهرداری انجام می‌شود و کسبه و شهروندان در بهسازی و ایمن‌سازی‌ جداره‌ها و کف‌سازی‌ مشارکت دارند.
سقف‌ها چطور بهسازی می‌شوند؟
   رنگ‌آمیزی
   تعویض پلی‌کربنات
   شست‌وشو
 شیوه بهسازی جداره چطور است؟
   مرمت نما
   اصلاح سیم‌کشی
   تامین روشنایی معابر
  اصلاح شبکه مخابرات

 ایمن‌سازی‌ سراها و راسته‌ها
ناایمنی برخی از سراها و راسته‌های بازار بزرگ تهران موضوع تازه‌ای نیست، اما با پیگیری‌های صورت گرفته در این دوره از مدیریت شهری توسط سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی و شهرداری منطقه 12، ایمن‌سازی‌ 15سرای ناایمن آغاز شده و هرچند هنوز کار آنها به پایان نرسیده، اما از آن حالت خطرناک اولیه خارج شده‌اند.
7سرا درحال ایمن‌سازی‌ هستند.
7سرا با پیشرفت 50درصدی ایمن سازی آنها  به‌علت مشکلات مالی فعلا متوقف شده‌ است.
 یک سرا به‌دلیل مشکلات حقوقی هنوز مجوز نوسازی نگرفته است.
کدام راسته‌ها بهسازی شده‌اند؟
   کمال بشیر
  کفاش‌ها
  حضرتی (در دست اقدام)
  پاچنار
   امیر
  زید
  صندوق‌سازان

طرح‌های ویژه مدیریت شهری برای بازار چیست؟
1هوشمند‌سازی‌ گیت‌های ورودی بازار: در این طرح با نصب دوربین‌های متحدالشکل، ورودی‌ها و خروجی‌های بازار شبانه‌روزی کنترل می‌شود؛ البته طرح در مرحله مطالعه است.
2راه‌اندازی اپ مهمان بازار: با راه‌اندازی این اپلیکیشن شهروندان به نقشه بازار، راسته‌ها و سراهای مختلف آن و همچنین مکان‌های تفریحی و گردشگری بازار دسترسی پیدا می‌کنند. فاز اول این اپلیکیشن پایان امسال به بهره‌برداری می‌رسد.
3نوسازی و افزایش تعداد اتوبوس‌های برقی: در راستای خدمات‌رسانی به شهروندان تاکنون 15اتوبوس برقی شهروندان را بین راسته پانزده خرداد و ناصرخسرو جابه‌جا می‌کردند که حالا تعداد این اتوبوس‌ها به 30دستگاه رسیده است.

خانه‌های تاریخی محدوده بازار نونوار می‌شوند
وحیدرضا انارکی محمدی، شهردار منطقه‌12: یکی از برنامه‌های تحول در بافت تاریخی پایتخت و محدوده بازار بزرگ تهران، مقاوم‌سازی‌ و توسعه بنای خانه‌های تاریخی براساس مصوبه شورای شهر ششم است. عمده خانه‌های تاریخی پایتخت در این محدوده قرار دارند که سال‌ها رها شده  بودند و بخش‌هایی از آنها ازجمله در، پنجره، کتیبه و کاشی‌های آنها تخریب شده یا به سرقت رفته است.

ایجاد خانه قصه در تهران
شهرداری تهران و بخش خصوصی در قالب یک تشکل به نام «احیاگران بافت تاریخی تهران» برای مرمت و فعال‌سازی‌ این خانه‌ها با هم همکاری می‌کنند. درگام اول، مشخصات این خانه‌ها در یک بانک اطلاعاتی جمع‌آوری و مرمت برخی از این خانه‌ها آغاز شد. مرمت برخی از این خانه‌ها به پایان رسیده و برخی هم در دست اجرا‌ست. ازجمله این خانه‌های تاریخی می‌توان از خانه هوشنگ مرادی کرمانی نام برد که در تملک شهرداری بود و قرار است توسط بخش خصوصی به خانه قصه‌های ایرانی تبدیل شود. بوتیک‌هتل گیلاوند، خانه امام‌جمعه، خانه اردیبهشت و... نیز ازجمله این خانه‌ها هستند. تا پایان این دوره از مدیریت شهری، 6 تا 7‌خانه تاریخی احیا می‌شود و به بهره‌برداری می‌رسد.

طرح‌های در دست اجرا
علاوه بر اینها طرح‌های دیگری از قبیل بازپیرایی ساختمان بلدیه، میدان سیداسماعیل، سبزه‌میدان و... نیز از کارهای انجام‌شده در راستای ایجاد تحول در بازار و بافت تاریخی تهران است. ایمن‌سازی‌ و مناسب‌سازی‌ سراها و راهرو‌های بازار با مشارکت کسبه هم ازجمله کارهای انجام‌شده است. در این دوره از مدیریت شهری شاهد تحول اساسی و ملموس در بازار تهران خواهیم بود.







 

این خبر را به اشتراک بگذارید