• چهار شنبه 3 بهمن 1403
  • الأرْبِعَاء 22 رجب 1446
  • 2025 Jan 22
شنبه 17 شهریور 1403
کد مطلب : 234336
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/3l51M
+
-

عکس خانه


در چند روز گذشته نجاپا که در شمال پایتخت ا‌ل‌سالوادور واقع شده است، میزبان «جنگ آتش» به‌عنوان بخشی از جشنواره فایربال(گلوله آتشین) بود که قدمت آن به بیش از یک قرن پیش بازمی‌گردد. جوانان نقابدار در جشنواره گلوله آتشین شرکت کردند؛ نبردی که 2تیم از مردم محلی را در نجاپا، در مقابل یکدیگر قرار می‌دهد و به یکدیگر گلوله‌هایی از آتش پرتاب می‌کنند. این جشنواره سنتی که در سال۱۹۲۲ ایجاد شد، به افتخار سنت جرونیمو برگزار می‌شود و فوران آتشفشان سان‌سالوادور در سال۱۶۵۸ را به یاد می‌آورد که نجاپا را ویران کرد. این جشنواره همچنین پیروان مذهبی دارد که رقابت را در مبارزه با شیطان مرتبط می‌دانند. این در حالی است که مقامات این بازی را بسیار خطرناک می‌دانند زیرا هیچ قانونی برای این بازی وجود ندارد.

شطرنج باستانی ایرانی

این عکس یکی از کهن‌ترین مجموعه‌های شطرنج را نشان می‌دهد که در نیشابور کشف شده و متعلق به سده دوازدهم میلادی یعنی حدود  900سال پیش است و اکنون در موزه متروپولیتن نیویورک نگهداری می‌شود. این شطرنج یکی از کهن‌ترین و در عین حال کامل‌ترین مجموعه‌های شطرنج به جای مانده از دوران کهن است. مهره‌های به جا مانده از این مجموعه شامل 17مهره فیروزه‌ای و 15مهره بنفش رنگ است. مهره شاه به‌صورت تخت‌شاهی بزرگی در میانه میدان نشان داده شده است. مهره فرزان یا وزیرکه در شطرنج اروپایی ملکه است، به‌صورت تخت کوچک‌تری ساخته شده. مهره فیل دارای پایه‌ای دایره‌ای و بخش بالایی آن مسطح است و 2برآمدگی که نشانه عاج‌های فیل است در جلوی آن دیده می‌شود. مهره اسب نیز دارای پایه‌ای دایره‌ای است ولی در جلوی آن برآمدگی مثلث شکلی قرار دارد که صورت اسب را نشان می‌دهد. رخ، مهره‌ای با پایه مستطیل شکل است که در انتهای ردیف نشان داده شده است. پیاده‌نظام نیز به شکل مهره‌های کوچک گنبدی‌شکل با یک برآمدگی در بالای هر یک در ردیف جلو قرار دارند.
براساس منابع ادبی و نیز آثار باستانی یافته شده ریشه شطرنج به سرزمین هند بازمی‌گردد اما از سال 600پس از میلاد ردپای شطرنج در ایران دیده می‌شود. فردوسی در شاهنامه ریشه اختراع شطرنج را سوگواری شهبانویی بیان می‌کند که یکی از پسرانش در جنگ با پسر دیگرش کشته شده است و مهره‌های شطرنج در دوسو تعبیری از لشکرهای این دو فرزند است.

 

این خبر را به اشتراک بگذارید