300سال تعزیهخوانی در یک روستا
روستای فدیشه در نیشابور بزرگترین تعزیهخوانی ایران را در ایام محرم برگزارمیکند
محمود مولایی-روزنامهنگار
روستای فدیشه نیشابور در خراسان رضوی، بزرگترین تعزیهخوانی کشور را در ماه محرم برگزار میکند. آیین تعزیهخوانی این روستا با قدمت 300سال همچنان با استقبال پرشور عزاداران حسینی روبهروست. 60 شبیهخوان از 5گروه تعزیهخوانی در دهه نخستماه محرم مسئولیت برگزاری این تعزیهخوانی را برعهده دارند. سال1382 میدان جدید تعزیه در فدیشه ساخته شده است.
قدمت 300ساله
حسین بلوکی اهل روستای فدیشه نیشابور و 57ساله یکی از متولیان این تعزیهخوانی است که به همشهری میگوید: «قدمت تعزیه در روستای فدیشه نیشابور به بیش از 300سال میرسد. ما همه از کودکی با این تعزیه آشنا شدهایم و یادم هست پدر پدربزرگم هم تعریف میکرد آنها هم در کودکی با این آیین آشنا شدهاند و گویی این تعزیهخوانی دست بهدست چرخیده تا به امروز رسیده است.» او تأکید میکند که آیین تعزیهخوانی روستای فدیشه شکل سنتی خود را حفظ کرده است.
در سرزمین نینوا
به گفته حسین بلوکی آیین تعزیهخوانی در فدیشه به این شکل است که از صبح، کاروان امامحسین(ع) وارد سرزمین نینوا میشود. او میگوید: «در واقع تعزیه با ورود نمادین کاروان حضرت امامحسین(ع) آغاز و در غروب عاشورا با آتش زدن خیمههای کاروان به پایان میرسد. در ادامه شبیهخوانان بهترتیب وارد مراسم تعزیهخوانی میشوند و یکی یکی به شهادت میرسند.» آیین تعزیهخوانی فدیشه حالا به یک جاذبه گردشگری هم تبدیل شده؛ عدهای هستند که برای تماشای تعزیهخوانی کاروان امامحسین(ع) به فدیشه سفر میکنند.
ذبح 200گوسفند
آیین تعزیهخوانی در فدیشه از روز اول محرم شروع میشود و تا روز عاشورا ادامه دارد. حسین بلوکی میگوید: « از بعدازظهر روز تاسوعا تا روز عاشورا حدود 200گوسفند و 2 تا 3 گاو ذبح میشود. از بعدازظهر تاسوعا دستههای عزاداری و علمکشی به مکان مشخصی میآیند و گوسفندها ذبح میشوند.» او تأکید میکند: «از صبح روز تاسوعا تا ساعت 5عصر روز عاشورا دیگر همه اهالی درگیر تعزیه هستند.» آنطور که او روایت میکند، همه هزینههای مراسم عزاداری در دهه محرم با یاری اهالی روستای فدیشه و روستاهای مجاور تامین میشود که هزینهای بین 7 تا 8 میلیارد تومان است.
مکث
استقبال بسیار
روستای فدیشه حدود 2هزار نفر جمعیت دارد و در این ایام جمعیت آن به بیش از 70هزار نفر میرسد که اهالی روستا به همه آنها اقامت میدهند. حسین بلوکی معتقد است در خراسان رضوی بعد از حرم امام رضا(ع)، بیشترین استقبال از مراسم عزاداری در روستای فدیشه صورت میگیرد. حتی هر سال گروههای گردشگری از عراق، پاکستان، چین، کویت، آلمان، افغانستان و شهرهای کرمان، تبریز، تهران، مشهد و بندرعباس برای تماشا و ضبط تصویری این آیین سنتی به روستای فدیشه سفر میکنند.